Ma döntenek a monetáris tanács tagjairól


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ma dönt az Országgyűlés a jegybanktörvény módosításáról, amely szerint a jövőben a parlament választhatná a monetáris tanács külsős tagjait. Ezután részletes vitát folytatnak a képviselők a semmisségi törvényről és az egészségügyben kötelező kamarai tagságról is.

Ma szavaznak a képviselők a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosításáról. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azt kezdeményezte, hogy a monetáris tanács tagjait – a jegybank elnöke és alelnökei kivételével – a parlament gazdasági és informatikai bizottságának javaslatára az Országgyűlés válassza meg. A négy külsős tag közül a hatályos szabályok alapján kettőt a miniszterelnök, kettőt az MNB elnöke jelölhet; a jelenlegi tagok megbízatása február végén jár le.
Rogán Antal, a gazdasági és informatikai bizottság fideszes elnöke azt közölte: a parlament már március elején megválaszthatja a monetáris tanács négy új tagját.

Szavaz a Ház a Selmeczi Gabriella törvényjavaslatához érkezett módosító indítványokról is. A nyugdíjvédelmi megbízott lehetőséget teremtene arra, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálja az állami nyugdíjrendszerbe visszalépő korábbi magán-nyugdíjpénztári tagok portfólióját képező eszközöket és átadásukat az államnak.

Részletes vitához érkezik Balsai István semmisségi törvényjavaslatának tárgyalása. A fideszes politikus azt szorgalmazza, hogy nyilvánítsák semmisnek a 2006. őszi tömegoszlatásokkal összefüggésben hozott, kizárólag rendőri jelentésre, illetve tanúvallomásra alapozott bírósági ítéleteket.

Részletes vita lesz a tűzvédelmi törvény szigorításáról (amelyet a West Balkán szórakozóhelyen történt diszkótragédia után kezdeményezett Pintér Sándor belügyminiszter), az egészségügyben a kötelező kamarai tagságot visszaállítani szándékozó kormányzati javaslatról és arról az előterjesztésről is, amelynek eredményeként nyilvántartásba vennék a január elseje után kedvezményesen honosított, magyarországi lakóhellyel nem rendelkező állampolgárokat, akik személyi azonosítót és a lakcímüket tartalmazó okmányt is kapnának.

Az interpellációk, kérdések és azonnali kérdések után arról is döntenek a képviselők, hogy a fideszes Erdős Norbert helyett párttársa, Tiba István, a kereszténydemokrata Tarnai Richárd helyett pedig Stágel Bence legyen az Országgyűlés jegyzője, majd több nemzetközi szerződés kihirdetéséről is határoznak.

Forrás: FN.hu


Kapcsolódó cikkek

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.