Kismértékben nőtt tavaly a foglalkoztatottság


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A jól alakuló ősz után tavaly decemberben nem javult tovább a munkaügyi statisztika, miközben a reálbérek átkerültek a negatív tartományba – derül ki a KSH mai adataiból.

A tavalyi utolsó hónapban a legalább ötfős vállalkozások és a költségvetési intézmények által foglalkoztatottak száma 2,696 millióra csökkent, így az egy évvel korábbit már csak 2,5 százalékkal múlta felül (novemberben még 3,1 százalékos; „”nyerésben”” volt a mutató), így 2010 egészében másfél százalékkal nőtt a foglalkoztatottak száma Magyarországon.

A közszférában a múlt év elején felpörgött, majd az őszi hónapokban fokozatosan kifutó közcélú munkák nyomán decemberben 18 ezerrel, 756 ezer főre csökkent a dolgozók száma, de létszámuk a 2009. decemberit így is egy százalékkal meghaladta, az év egészében pedig a szektor 3,3 százalékos pluszt produkált. Eközben a magánszférában 2010. júliusa és novembere között gyakorlatilag stagnált a létszám, majd decemberben 17 ezerrel csökkent, így a havi érték 2,9 százalékkal jobb az előző évinél (novemberben még 3,4 százalékos volt a bővülés). Összességében a múlt évben a versenyszférában csupán 0,3 százalékkal nőtt a létszám.

A nettó keresetek a versenyszférában csupán 2,0 százalékkal gyarapodtak tavaly decemberben (a novemberi 5,3 százalék után), míg a költségvetési területen 2,7 százalékkal zsugorodtak (a novemberi stagnálás után), így 2010 egészében az előbbi szegmensben a bővülés 7,6, az utóbbiban 5,4 százalék volt.

Tavaly a részleges szuperbruttósítás is hozzájárult ahhoz, hogy a nettó keresetek felfelé indultak, emellett számított a munkaerő szerkezetének változása is. Mindennek eredményeként a reálkeresetek – a fogyasztói árak 4,9 százalékos növekedése mellett – 1,9 százalékkal emelkedtek január-decemberben. A munkavállalók számára rossz hír viszont, hogy november után decemberben is mínuszba (3,8 százalékkal zsugorodtak)kerültek a reálbérek, mivel a 0,7 százalékos nettó bérdinamika jócskán lemaradt a 4,7 százalékos pénzromlást.

Tavaly a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 202,6 ezer forint volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 206,8 ezer, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóké 196,2 ezer forint. A legjobban fizető gazdasági ág továbbra is
a pénzügyi, biztosítási tevékenység volt (433,4 ezer forint), ezt az információ és kommunikáció (368,1 ezer forint), valamint a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás (363,9 ezer forint) követte. A legkevesebbet a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (122,7 ezer
forint), illetve a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat (143,9 ezer forint) ágakban dolgozók kerestek.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2023. október 3.

Uniós biztosjelölt: meg kell fontolni a kerozinadó és a fosszilis üzemanyagadó bevezetését

Mivel az Európai Uniónak vezető szerepet kell vállalnia a környezetvédelem területén, meg kell fontolnia a repülőgépek üzemanyagának megadóztatását, azaz a kerozinadó, illetve a fosszilis üzemanyagadó, azaz a karbonadó bevetésének lehetőségeit – jelentette ki Wopke Hoekstra holland külügyminiszter, új uniós biztosjelölt Strasbourgban, az Európai Parlament környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági bizottságának (ENVI) meghallgatásán hétfőn.

2023. október 2.

Könnyebb lesz a KKV-k élete

Az ETAF (European Tax Adviser Federation) tájékoztatása szerint az Európai Bizottság 2023. szeptember 12-én elfogadott egy jelentős mérföldkőnek számító KKV javaslatcsomagot az EU-ban működő határon átnyúló mikro-, kis- és középvállalatok támogatására, mely az adózással kapcsolatos adminisztratív kötelezettségek drasztikus könnyítésére irányul – hívta fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.