Ma szavaznak az elvárt adóról


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Országgyűlés várhatóan ma dönt az elvárt adóra vonatkozó és az Alkotmánybíróság által megsemmisített törvényi szabályozás visszamenőleges hatályon kívül helyezéséről.

Az Alkotmánybíróság (Ab) február 27-i határozatával, a határozat kihirdetésének napjától semmisítette meg az elvárt adót. Az Ab szerint az elvárt adó ténylegesen meg nem szerzett jövedelem után ír elő adófizetési kötelezettséget. Veres János pénzügyminiszter szerdán jelentette be, a kormány kezdeményezi az Országgyűlésnél, hogy 2007. január 1-jei dátummal helyezze hatályon kívül az elvárt adóval összefüggő szabályozást. Zárószavazás lesz a pályakezdőket foglalkoztatóknak járulékkedvezményt biztosító Start-program kibővítéséről a kisgyermeküket nevelő szülőkre és az ötvenedik életévüket betöltöttekre, illetve az alacsony iskolai végzettséggel rendelkezőkre.

Ötpárti kezdeményezésre az Országgyűlés dönt arról, hogy március 23- a magyar-lengyel barátság napjává.

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. május 28.

Május 31. – több mint háromszázezer vállalkozást érintő határidő

Az elmúlt három évet vizsgálva, rendre közel negyedmillió vállalkozás nyújtja be a pénzügyi beszámolóját májusban az OPTEN adatai szerint. Év elejétől május végéig jellemzően 5 cégből 4 leadja a beszámolóját. A pénzügyi beszámolóra vonatkozó határidő elmulasztása komoly szankciókkal járhat.

2024. május 28.

Csoportos társaságiadó-alany tagjainak nyilatkozata a jövedelem-(nyereség-)minimumról

„A”, „B” és „C” társaság 2023. január 1-je óta csoportos társaságiadó-alanyként működnek, a csoportkép-viselői feladatokat „C” társaság látja el. A 2023-as adóévről szóló bevallás összeállítása során merült fel az a kérdésünk, hogy a csoportos társaságiadó-alanynak kell-e alkalmaznia a jövedelem-(nyereség-)minimum szabályokat, vagy azokat a csoporttagoknak kell figyelembe venniük az egyedi adóalap megállapítása során. A 2329 jelű nyomtatvány NY-01-es lap 30. sorában a csoportképviselő kinek (mely adózónak) a vonatkozásában nyilatkozik a jövedelem-(nyereség-)minimum szabályok alkalmazásáról?