Magánszálláshelyeken kötelező-e a Vásárlók könyve, azaz panaszkönyv?


Néhány férőhelyes kis apartmant üzemeltető személynek/cégnek kell-e panaszkönyvet (Vásárlók könyve) kitennia szálláshelyen? A biztos válaszhoz egy kis nyomozásba kezdve megnyugtató válaszra lelhetünk. Fontos, hogy a vásárlók könyvét ne keverjük össze a vendégkönyvvel.

Vendégkönyv: a vendégek nyilvántartására szolgáló könyvecske, a vendégek érkezési és távozási időpontját kell vezetni venne, egyéb személyes adatok mellett. Ennek az ellenőrzése önkormányzati hatáskör. 2023. 01 01-től NEM kell vezetni, mert teljes mértékben kiváltja az NTAK ill. a vendegem alkalmazás!

Vásárlók könyve: Közkeleti nevén „panaszkönyv”, ebbe a vásárlók írhatják le a kifogásaikat, panaszaikat.

Kinek kötelező a Vásárlók könyve (panaszkönyv)?

A Vásárlók könyvére vonatkozóan a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény-ben találjuk meg az információkat.

5. §.(4) Az üzletekben jól látható és könnyen hozzáférhető helyen a kereskedelmi hatóság által hitelesített, folyamatosan számozott oldalú vásárlók könyvét kell elhelyezni. A vásárlók a vásárlók könyvébe bejegyezhetik az üzlet működésével, továbbá az ott folytatott kereskedelmi tevékenységgel kapcsolatos panaszaikat és javaslataikat. A vásárlót e jogának gyakorlásában megakadályozni vagy befolyásolni tilos.

2. §. 27. üzlet: kereskedelmi tevékenység folytatása céljából létesített vagy használt épület, illetve önálló rendeltetési egységet képező épületrész, helyiség, ideértve az elsődlegesen raktározás, tárolás célját szolgáló olyan épületet vagy épületrészt is, amelyben kereskedelmi tevékenységet folytatnak;

A mondat második fele (a raktározás-tárolás) biztosan nem vonatkozik a szálláshelyre. A szálláshely épület vagy épületrész – ez adott, kérdés marad még a kereskedelmi tevékenység.
A szállásadó érzés szerint nem kereskedelmi tevékenységet folytat, de a szállásokra vonatkozóan van egy rakás vonatkozó rész a kereskedelmi törvényben, ezért hasznos megnézni, hogy mi is az a kereskedelmi tevékenység.

2.§. 9. kereskedelmi tevékenység: kis-, illetve nagykereskedelmi tevékenység, valamint kereskedelmi ügynöki tevékenység;

2.§ 13. kiskereskedelmi tevékenység: üzletszerű gazdasági tevékenység keretében termékek forgalmazása, vagyoni értékű jog értékesítése és az ezzel közvetlenül összefüggő szolgáltatások nyújtása a végső felhasználó részére, ideértve a vendéglátást is;

2.§. 30. vendéglátás: kész- vagy helyben készített ételek, italok jellemzően helyben fogyasztás céljából történő forgalmazása, ideértve az azzal összefüggő szórakoztató és egyéb szolgáltató tevékenységet is.

Ételt, italt egy magánszállásadó nem ad.
Nagyjából itt be is rekeszthetjük a kutatásunkat, és végre nyugtázhatjuk: a magánszálláshelyeken NEM kell Vásárlók Könyvét (panaszkönyvet) kihelyezni.

S mit tehetünk,  ha az önkormányzat mégis kéri a helyszíni ellenőrzéskor, vagy az engedély kiváltásakor a vásárlók könyvét? Erre választ a teljes cikkben IDE kattintva találnak.

Forrás: Tudatos adozó blog


Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

NAV-Figyelő 21. hét: Változott a jegybanki alapkamat, adó-amnesztia, üzemanyagárak

A NAV útmutatót adott ki az utólagos részesedésbejelentéssel kapcsolatban, amelyben a leggyakrabban felmerülő kérdésekre kívánt válaszolni az adóamnesztia kapcsán. Továbbá változott a jegybanki alapkamat és az adóhatóság meghatározta a júniusi üzemanyagárakat is – derül ki a NAV-Figyelő eheti számából.

2024. május 27.

Év végi záráshoz, év eleji nyitáshoz kapcsolódó teendők a társasági adóban

A számviteli beszámoló és az annak adatain alapuló társaságiadó-bevallás elkészítése az egyik legfontosabb olyan feladat, amely egy üzleti év zárásához kapcsolódik. A társaságiadó-kötelezettség szempontjából az üzleti év utolsó napjának több szempontból is relevanciája van: gondoljunk csak azokra az adóalap-korrekciókra, amelyek olyan számviteli tételekhez kapcsolódnak, amelyeket év végén számol el egy gazdálkodó. Emellett az év vége egyben lehetőségeket is nyújt az adózás tervezéséhez, egy esetleges adózási-módváltás megfontolásához. Nem utolsósorban az év vége sok szempontból olyan határidőt is jelent, amelyre indokolt kiemelt figyelmet fordítani. A zárás mellett természetesen a nyitás során, a következő év kezdeti időszakában is számos feladat jelentkezhet, különösen a mérlegkészítés, illetve a társaságiadó-bevallás benyújtása határidejéig bezárólag. Ezek a feladatok adózótól függően rendkívül változatosak, így kimerítő listát lehetetlen adni. Az Adó szaklap írása azokat a jellemzően előforduló, megfontolásra érdemes szabályokat, teendőket emeli ki, amelyek az adózók széles rétegét érinthetik.

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]