Magasabbak lesznek a jövedéki bírságok

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. szeptember 27.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kormány döntése értelmében módosulnak a jövedéki bírságok és az ezzel a területtel kapcsolatos egyes szabályozások – ismertette a kormány előző napi döntését Daróczi Dávid kormányszóvivő.

A kormányszóvivői tájékoztatót a fővárosi hulladékhasznosító üzemben tartották, ahol a Vám- és Pénzügyőrség munkatársai a hét folyamán 150 ezer karton, azaz 30 millió szál lefoglalt cigarettát semmisítenek meg. Daróczi Dávid elmondta, hogy a kormánydöntés értelmében kiegészítik és egységesítik a jövedéki tevékenységet folytatók vevőnyilvántartását. A döntés célja egy olyan adatbázis létrehozása, amely jobban nyomon követhetővé és ellenőrizhetővé teszi a jövedéki termékek útját, forgalmát.

A kabinet a jövedéki bírságok és az eljárás szigorításáról is döntött. A bírság minimuma jogi személyeknél 100 forintról 150 ezerre, a természetes személyek esetében pedig 20 ezer forintról 30 ezer forintra nő. Szintén változás, hogy a természetes személyek esetében a jövedéki bírság mértéke a jövőben nem függ a kereskedelmi mennyiség feletti és alatti differenciálástól, hanem egységesen a bírsági alap kétszerese lesz.

Szélesebb körben nyílik lehetőség a helyszíni bírságolásra, ugyanis a vámhatóság az eddigi 10 ezer forintos értékhatár helyett már 20 ezer forint elkövetési értékig alkalmazhatja ezt a gyorsított eljárást. Változnak az üzletbezárási szabályok is: azon üzletek, amelyek ismételten csempészett, vagy hamis árut forgalmaznak, a korábbi szabályokkal ellentétben a kereskedelmi mennyiség alatt bezárhatóak lesznek.

A kormány arról is döntött, hogy az illegális cigaretta-küldemények kiszűrése érdekében ellenőrizhetővé válnak a postai úton feladott csomagok. Mint a szóvivő elmondta, a feketegazdaság elleni küzdelem a legjobb eszköz az adók csökkentésére. A gazdaság kifehérítéséből származó többletbevételt 2009-től egyebek között az oktatásra lehet majd fordítani.

Daróczi Dávid a nagyságrendekről szólva azt mondta, a 3.700 milliárd forintra becsült zónának akkora az adóbevétele, hogy ha teljesen vissza lehetne szorítani a feketegazdaságot, akkor meg lehetne szüntetni a személyi jövedelemadót, illetve felére lehetne csökkenteni az általános forgalmi adót. Az MTI kérdésére a tájékoztató után a kormányszóvivő elmondta, hogy a csomagot pénteken nyújtják be a parlamentnek, november 12-én várható a zárószavazás és január 1-jétől lépnek hatályba a módosítások.

Forrás: PrivátBankár


Kapcsolódó cikkek:


Közeledik a transzferár-nyilvántartás határideje
2021. március 2.

Idén legkésőbb május végéig kell eleget tenniük a transzferár dokumentáció készítési kötelezettségüknek azoknak a vállalatoknak, akik a naptári évvel megegyező üzleti évvel rendelkeznek.

Brexit – így alakuk a magánszemélyek adózása
2021. március 2.

Cikksorozatunkban témakörönként végigvesszük a Brexit okozta változásokat az egyes adónemeket, egyéb közterheket, vámokat érintően. Elemzéseinket egy mindenkihez nagyon közel álló területtel kezdjük: a magánszemélyek személyi jövedelemadózásával.

NAV: március 15-től lesznek elérhetőek az szja-bevallási tervezetek
2021. március 1.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) már öt éve automatikusan készíti el több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, ezáltal a NAV-hoz nem kell a kedvezményekre jogosító vagy a munkáltatói igazolásokat beküldeni, hanem az adózónak kell megőriznie azokat az öt éves elévülési idő végéig.