Már az októberi bérek után az államnak kell utalni a tagdíjat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Már nem a magánnyugdíjpénztári tagdíjakat kezelő külön számlára, hanem a Nyugdíjbiztosítási Alapot megillető bevételi számlára kell utalni a magánnyugdíjpénztári tag munkavállalótól levont egységesített nyugdíjjárulékot.

A 2010. évi CI. törvény szabályozza a nyugdíjpénztári tagdíjak 14 hónapos visszatartásával kapcsolatos módosításokat.

A végrehajtást segítő APEH tájékoztató letölthető az APEH honlapjáról. A Tbj. új, 19. § (7) bekezdése szerint a magánnyugdíjpénztári tag után fizetendő nyugdíjjárulék mértéke 9,5 százalék, ezzel egyidőben a tagdíj mértéke 0 százalékra módosult.

Az APEH honlapján megjelent tájékozta szerint az új rendelkezéseket a 2010. október 1-jétől 2011. november 30-ig terjedő bevallási időszakokra vonatkozó, ennek következtében 2010. november 1-je és 2011. december 31-e közötti időszakban esedékessé váló járulékokra, illetve tagdíjakra kell alkalmazni, ami azt jelenti, hogy a 2010. októberi járulékalap után teljesítendő bevallási, valamint fizetési kötelezettséget már a módosított mértékű járulékokkal kell teljesíteni.

A 9,5 százalék nyugdíjjárulékot a magánnyugdíjpénztár tagjainál is az APEH Nyugdíjbiztosítási Alapot megillető bevételek beszedési számlára (10032000-06056236) kell befizetni, már 2010. november 12-i esedékességgel is.

A módosítások az ekhósokra és az egyszerűsített foglalkoztatással alkalmazottakra is vonatkoznak, a tájékoztató részletesen foglalkozik azzal is, hogy mi a teendő önellenőrzés és pótlólagos bevallás esetén.

Forrás: APEH


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.

2024. június 20.

Illeték: cserét pótló vétel

Életünk során adunk-veszünk dolgokat, akár ingatlanokat is. Változunk is változtatunk. Abban az esetben, ha ingatlant szerzünk ellenérték fejében, általában vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Az ingatlan szerzése, átruházása, hasznosítása jogi esemény is, mely akár csere formájában is megvalósulhat. Jelen cikkben az illetéktörvényben szereplő csere, illetve cserét pótló vétel szabályait, érdekességeit mutatjuk be.

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.