Már nem sí- és adóparadicsom Andorra


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Andorrai Fejedelemség történetében először hamarosan adót vetnek ki, méghozzá az éghajlatváltozás miatt kieső bevételek pótlására.

A Pireneusok csúcsai között megbúvó törpeállam mostanáig igazi síparadicsomnak számított, és a téli sportokra épülő turisztikai ipar adta a nemzeti össztermék 80 százalékát. A felmelegedés miatt azonban egyre kevesebb a hó, a síturizmusból így évről évre kevesebb bevétel várható.

Andorra adóparadicsom is volt, ahol még soha senkinek nem kellett adót fizetnie, de Pintat Santolaria kormányfő most mégis 13 százalékos vállalati nyereségadót javasol kivetni a hanyatló turizmus költségvetési hatásának ellensúlyozására.

Kevesebb lesz hát a hó és a síelő külföldi, adót is kell fizetnie a vállalatoknak, a kormányfő mégis abban bízik, hogy országa végül jól jön ki az klímaváltozási válságból, és ˝a gazdaság teljesítménye 2020-ig megduplázódik˝ – mondta Santolaria a Der Spiegel című hamburgi hírmagazin honlapján megjelent cikk szerint.

Eltörölne ugyanis egy régi törvényt is, amelynek értelmében andorrai vállalatban külföldi nem szerezhet egyharmadnál nagyobb tulajdonrészt. Az intézkedés hatására pedig hosszú sorokban kígyóznának a külföldi befektetők – reméli a Franciaország és Spanyolország határán fekvő fejedelemség vezető politikusa.

Forrás: OrigoKapcsolódó cikkek

2022. június 27.

A magyar áfa-bevallás sajátosságai (3. rész)

A magyar áfabevallás progresszívnek tekinthető abból a szempontból, hogy az adóalanyoknak lehetőségük van kezdeményezni a bevallásuk alapján képződött követelésük faktorálását.