Márciusi üzemanyagárak, magáncélú beszerzés az EU más tagállamából | NAV-Figyelő 8. hét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az adóhatóság március 1-jéig fogadja a felhasználók (vállalkozások, informatikai fejlesztők, könyvelők és adótanácsadók) visszajelzéseit az eÁFA rendszer sématervezetével kapcsolatban. A NAV a korábbi tapasztalatai alapján most is fontosnak tartja, hogy a koncepcióba beépítse a hasznos felhasználói javaslatokat. Erről és aktuális NAV hírekről olvashatnak a NAV-Figyelő eheti számában, amit az Accace Hungary adómenedzsere állított össze.

1. Közzétette a NAV a 2023. márciusra vonatkozó üzemanyagárakat

Megjelentek a NAV honlapján a március hónapra vonatkozó, a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolással kapcsolatosan alkalmazható üzemanyagárak, ezek a következők.

A NAV kiemeli, hogy 2022. december 6-án 23 órától a hatósági árszabás megszűnt, így 2023-ban a költségelszámolás során az adózók a piaci árszabást alkalmazhatják.

Ólmozatlan motorbenzin Gázolaj Keverék LPG autógáz CNC autógáz
2023. március 629 Ft/l 686 Ft/l 679 Ft/l 392Ft/l 999 Ft/kg

2. Közösségi adószám megadásával magáncélú beszerzés az EU más tagállamából

Az adóhatóság tapasztalatai alapján arról tájékoztat, hogy az áfa fizetésre kötelezett adóalanyok más EU-tagállambeli adóalanyokkal fenntartott üzleti kapcsolataikban – a kedvezőbb árak elérése vagy akár csak a megszokás miatt – gyakran nem kizárólag a vállalkozás tevékenységéhez kapcsolódó termékeket szerzik be közösségi adószámukat megadva, hanem a magáncélú vásárlásaikat is így intézik.

Ilyenkor a terméket értékesítő külföldi adóalany az ügyletet Közösségen belüli adómentes termékértékesítésként kezeli, és az ügylet a termék rendeltetési helyén, vagyis Magyarországon, Közösségen belüli termékbeszerzésnek minősül.

Hirdetés


Töltse le ingyenesen „
A 2022. évi őszi adóváltozások” című 3 részes összefoglaló írást!Szerezzen első kézből, a Pénzügyminisztérium szakembereitől információt a 2023. január 1-jén életbe lépett adóváltozásokkal kapcsolatban.Regisztráljon, és azonnal érkezik az anyag első része!

Az adóhatóság tapasztalata az, hogy gyakran az adózók ezeket a magáncélú beszerzéseket nem szerepeltetik az irataik között: sem a könyvelésükben, sem a bevallásaikban.

A NAV kiemeli: ha a belföldi adóalany az EU más tagállamaiból a közösségi adószám megadásával – azaz áfaalanyként eljárva – terméket szerez be, akkor a beszerzés után, a céltól függetlenül adót kell fizetnie.

Tehát, nem kizárólag a vállalkozási célú, hanem magáncélú közösségi termékbeszerzésekre is érvényes, hogy a beszerzés után adót kell fizetni és összesítő nyilatkozatot is kell tenni abban az esetben, ha a beszerzés a közösségi adószám megadásával történt.

Természetesen, a magáncélú beszerzéseknél a közösségi ügylet miatt megállapított hazai adófizetési kötelezettséggel szemben az adólevonási jog nem érvényesíthető az általános szabályoknak megfelelően.

3. A NAV ismét felhasználói visszajelzéseket vár – eÁFA

Az adóhatóság március 1-jéig fogadja a felhasználók (vállalkozások, informatikai fejlesztők, könyvelők és adótanácsadók) visszajelzéseit a GitHub felületen, az ott létrehozott fórumtémákhoz az eÁFA rendszer gép-gép kapcsolat XSD-sématervezetével kapcsolatban.

A NAV a korábbi tapasztalatai alapján most is fontosnak tartja, hogy a koncepcióba beépítse a hasznos felhasználói javaslatokat, ezért a tervezetet mindenki számára hozzáférhetővé tette a legismertebb fejlesztői platformon, a GitHub felületén: https://github.com/nav-gov-hu/eVAT.

A gép-gép kapcsolaton keresztüli áfabevallás célja, hogy az adózók a bevallás elkészítéséhez hasznosítható adatokat a saját ügyviteli rendszereikbe tudják importálni, és a bevallást akár gép-gép kapcsolattal beadhassák, ami áfaanalitikaként is felhasználható az adózók és a NAV számára is. Ezzel egyszerűsödne a vállalkozások, könyvelők számára az áfabevallás kitöltése, ellenőrzése, és kisebb lenne az adminisztrációs teher.

A fentieken túl a NAV-figyelőben IDE kattintva részletesen olvashat további elérhető információs füzetekről és az eheti adótraffipax helyszínekről is.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. április 24.

Ezek voltak a legnépszerűbb helyek és személyek az online médiában 2023-ban

Politikusok, sportolók, hazai és külföldi hírességek szerepelnek a leggyakrabban említett nevek között, amelyek megjelentek az online médiatérben 2023-ban. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 népszerű médiafelület – televíziós csatornák, újságok, rádiók honlapjai, valamint hírportálok, közösségimédia-felületek, fórumok és blogok – elemzésével azt vizsgálta, kik álltak a hírek és a közbeszéd fókuszában, valamint azt is, hogy hazánk és a nagyvilág helyszínei közül melyek szerepeltek a legtöbbet.

2024. április 24.

Adóellenőrzésen bukott meg használtautó-kereskedő, valamint hamis gyerekcipőárus

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit; a kereskedőnél a végrehajtók ingatlant és 54 autót foglaltak le több mint 120 millió forint értékben – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán. Ugyanezen a napon a pénzügyőrök 2300 pár, több mint 17 millió forint értékű hamis gyermekcipőt foglaltak le – közölte a NAV.