Matolcsy minden adótitkok tudója lesz


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Korlátlan betekintési jogot kap az adótitkokba a második félévtől Matolcsy György a parlament előtt lévő salátatörvény szerint – írja a Népszabadság. Oszkó Péter szerint ez aggályos lehet, Vámosi-Nagy Szabolcs viszont indokoltnak tartja a módosítást.


Az adózás rendjéről szóló törvényt (Art.) úgy módosítja a friss salátatörvény, hogy az adóhatóságot ellenőrző miniszter valamennyi, a feladata ellátásához szükséges adótitkot megismerheti – írja a Népszabadság.

Oszkó Péter volt pénzügyminiszter a lapnak nyilatkozva úgy vélte, hogy a miniszternek csak speciális esetekben lehet hozzáférési joga az adótitokhoz, egy általános hozzáférést biztosító rendelkezést nehéz értelmezni. A miniszteri poszt politikai pozíció, ezért kényes helyzet adódik abból, ha adótitkokat ad a tárcavezető kezébe a törvény – értékelt Oszkó.

Máshogy látja a módosítás súlyát Vámosi-Nagy Szabolcs. Az adószakértő szerint az adóhatóságért felelős tárcának, mint felügyeleti szervnek a feladatai megfelelő szintű ellátásához ismernie kell az ügyeket, ráadásul az adóalany és az adóhatóság közti adóviták az eljárásrendnek megfelelően adott esetben a miniszteri szintig is eljuthatnak. A szakértő arra hívta még fel a figyelmet, hogy az adótitok megőrzésének kötelezettsége továbbra is vonatkozik a miniszterre.

További részleteket itt talál.


Kapcsolódó cikkek

2024. április 19.

A vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (8. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazására vonatkoznak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.

2024. április 18.

A személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát felajánlók milliárdokról dönthetnek

Legtöbben személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát gyermekek gyógyítására és állatmenhelyekre szánják, a támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, a felajánlók évről évre milliárdok sorsáról dönthetnek – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az közleményben.

2024. április 18.

A közhatalmi tevékenység és az áfa

Az általános forgalmi adó elveit és rendszerét vizsgálva, mindig meg kell állapítani, hogy az ügyletben résztvevő felek adóalanynak minősülnek-e, illetve tevékenységük gazdasági tevékenységnek minősül-e, ugyanis, csak ebben az esetben merülhet fel áfafizetési kötelezettség.