Meddig csúszhat az adóreform?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Pénzügyminisztérium, és a Versenyképességi Kerekasztal, aki az adóreformok kidolgozásáért felelős, egy ideje egymásra mutogatnak a konkrét javaslat csúszása miatt – írja a Napi Gazdaság.

A Zara Lászlóval, a Versenyképességi Kerekasztal adórendszer-munkacsoportjának vezetője szerint eddig semmilyen érdemi anyagot nem kaptak meg, bár az eredeti határidő a reformjavaslat összeállítása a nyár elejére elkészült volna. A bekért, és ígért tanulmányok helyett egyelőre még csak azt az információ kapták meg a PM-től, hogy a különböző kutatások elvégzésére melyik intézetet javasolják.

Zara László nyilatkozata szerint az átalányadózás megtartása fontos, így feltehetőleg az eva megmarad, némi változtatással kiegészítve. A vagyonosodási vizsgálatok menetén viszont változtatnának, kedvezőbb kulcsot kellene alkalmazni, és szigorúbb büntetést abban az esetben, ha valaki elmulasztja bejelentési kötelezettségét.

Abban mindenki egyetért, hogy a bérterhek csökkentése lenne szükséges, de a kiesett összeget valahonnan pótolni kell. Ezt vagy az ÁFA vagy a jövedéki adók növelésével, vagy egy egységes mindenkire kiterjedő ingatlanadóval lehetne megoldani.

A csúszás politikai kérdéseket is felvet. Ha nem készül el időben a reformjavaslat, akkor bizonyos változtatások bevezetésére sem lesz lehetőség még 2008-ban. 2009-től viszont az uniós választás, és a 2010-es parlamenti választás miatt viszont a kormányzat nem fog felvállalni nagyobb csoportot érintő reformokat.

Forrás: PénzcentrumKapcsolódó cikkek

2022. december 7.

Adócsalás vádjában bűnösnek találták Donald Trump két cégét

Adócsalás, valamint üzleti adatok éveken át tartó meghamisítása vádjában bűnösnek talált egy New York-i esküdtszék kedden Donald Trump volt amerikai elnökhöz köthető két vállalatot. Donald Trump szerint a cége elleni eljárás politikailag motivált “boszorkányüldözés”.