Meddig csúszhat az adóreform?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Pénzügyminisztérium, és a Versenyképességi Kerekasztal, aki az adóreformok kidolgozásáért felelős, egy ideje egymásra mutogatnak a konkrét javaslat csúszása miatt – írja a Napi Gazdaság.

A Zara Lászlóval, a Versenyképességi Kerekasztal adórendszer-munkacsoportjának vezetője szerint eddig semmilyen érdemi anyagot nem kaptak meg, bár az eredeti határidő a reformjavaslat összeállítása a nyár elejére elkészült volna. A bekért, és ígért tanulmányok helyett egyelőre még csak azt az információ kapták meg a PM-től, hogy a különböző kutatások elvégzésére melyik intézetet javasolják.

Zara László nyilatkozata szerint az átalányadózás megtartása fontos, így feltehetőleg az eva megmarad, némi változtatással kiegészítve. A vagyonosodási vizsgálatok menetén viszont változtatnának, kedvezőbb kulcsot kellene alkalmazni, és szigorúbb büntetést abban az esetben, ha valaki elmulasztja bejelentési kötelezettségét.

Abban mindenki egyetért, hogy a bérterhek csökkentése lenne szükséges, de a kiesett összeget valahonnan pótolni kell. Ezt vagy az ÁFA vagy a jövedéki adók növelésével, vagy egy egységes mindenkire kiterjedő ingatlanadóval lehetne megoldani.

A csúszás politikai kérdéseket is felvet. Ha nem készül el időben a reformjavaslat, akkor bizonyos változtatások bevezetésére sem lesz lehetőség még 2008-ban. 2009-től viszont az uniós választás, és a 2010-es parlamenti választás miatt viszont a kormányzat nem fog felvállalni nagyobb csoportot érintő reformokat.

Forrás: Pénzcentrum


Kapcsolódó cikkek

2024. február 27.

Karbonvám kötelezettség – még pár nap és lejár a határidő

Az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus (CBAM) egy olyan rendszer, amelyet az Európai Unió hozott létre a kibocsátási kockázat csökkentése érdekében. A CBAM célja, hogy az uniós országokba behozott termékek szén-dioxid-kibocsátását megfelelően számontartsa és ellensúlyozza. Az első CBAM adatszolgáltatási kötelezettség határideje eredetileg január 31. volt, de ezt végül kitolták 30 nappal, így van még pár nap felkészülni – foglalja össze az Adó Online-nak eljuttatott közleményében a Niveus Consulting Group.

2024. február 27.

Cafeteriával kapcsolatos 2024-es változások

A SZÉP-kártya két speciális szabálya már nem hatályos az év elejével; a 2024-es módosítások inkább a könyvelői, bérszámfejtői oldalt érintik. A részletekről friss videónkban dr. Kovács Ferenc okleveles adószakértő, az Adó szaklap főszerkesztője beszél.