Még mindig szürke a magyar gazdaság – nem látszik a tisztulás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bár az adó- és járulékbevételek összege növekszik, továbbra is évi 700-800 milliárd forint bevételt veszít a költségvetés a feketegazdaság miatt Belyó Pál, az Ecostat főigazgatója szerint – olvasható a Napi Gazdaságban.

Az elemző ugyanakkor úgy véli, az utóbbi idők szigorító intézkedései 120-130 milliárd forintnyi kifehéredő forintot adtak a büdzséhez, és ez az arány az év végéig tovább javulhat.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének felmérése alapján a cégeknél 20 százaléknyi a fehéredés aránya, a valós bérnövekedés 50-60 százalékot tesz ki. A statisztikából kimaradó 20 százaléknyi vállalkozásról Gláser Tamás VOSZ alelnök szerint semmilyen adatuk nincs. Hasonlóan negatív tapasztalatokról számolt be a Munkástanácsok Országos Szövetsége is, amely szerint rendkívül magas a minimálbéren bejelentettek aránya, a gazdasági szereplők pedig továbbra is kényszerű túlóráztatásokat alkalmaznak a munkavállalókkal szemben. A gazdaság szürkeségét Zara László adótanácsadó szerint elsősorban a magas összegű járulék, és a kötelező, szakképzettség szerinti minimálbér okozza. A feketegazdaság terjedését támasztja alá az is, hogy az elmúlt időszakban rendkívül sokan adták vissza egyéni vállalkozói igazolványukat, és jó részük valószínűleg feketén folytatja tevékenységét – véli Zara László.

Forrás: VilággazdaságKapcsolódó cikkek

2022. december 7.

Adócsalás vádjában bűnösnek találták Donald Trump két cégét

Adócsalás, valamint üzleti adatok éveken át tartó meghamisítása vádjában bűnösnek talált egy New York-i esküdtszék kedden Donald Trump volt amerikai elnökhöz köthető két vállalatot. Donald Trump szerint a cége elleni eljárás politikailag motivált “boszorkányüldözés”.