Még mindig szürke a magyar gazdaság – nem látszik a tisztulás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bár az adó- és járulékbevételek összege növekszik, továbbra is évi 700-800 milliárd forint bevételt veszít a költségvetés a feketegazdaság miatt Belyó Pál, az Ecostat főigazgatója szerint – olvasható a Napi Gazdaságban.

Az elemző ugyanakkor úgy véli, az utóbbi idők szigorító intézkedései 120-130 milliárd forintnyi kifehéredő forintot adtak a büdzséhez, és ez az arány az év végéig tovább javulhat.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének felmérése alapján a cégeknél 20 százaléknyi a fehéredés aránya, a valós bérnövekedés 50-60 százalékot tesz ki. A statisztikából kimaradó 20 százaléknyi vállalkozásról Gláser Tamás VOSZ alelnök szerint semmilyen adatuk nincs. Hasonlóan negatív tapasztalatokról számolt be a Munkástanácsok Országos Szövetsége is, amely szerint rendkívül magas a minimálbéren bejelentettek aránya, a gazdasági szereplők pedig továbbra is kényszerű túlóráztatásokat alkalmaznak a munkavállalókkal szemben. A gazdaság szürkeségét Zara László adótanácsadó szerint elsősorban a magas összegű járulék, és a kötelező, szakképzettség szerinti minimálbér okozza. A feketegazdaság terjedését támasztja alá az is, hogy az elmúlt időszakban rendkívül sokan adták vissza egyéni vállalkozói igazolványukat, és jó részük valószínűleg feketén folytatja tevékenységét – véli Zara László.

Forrás: VilággazdaságKapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Hamisított órákra csapott le a NAV

Több mint hétmillió forint értékben órát és csaknem egymillió forint értékben cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy furgonban az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán.

2022. június 24.

Jönnek az ispánok – a középkor feltámadása?

A Kormány képviseletében Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta az Országgyűlésnek Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztés számos törvényben a kormánymegbízottról főispánra módosítja a kormányzat megyei elöljáróinak megnevezését. Kérdés, hogy valóban csak elnevezésbeli változásról van-e szó, vagy egy új kormányzati stílusról.