Még nem vonzó a horvát adórendszer

Szerző: BDO Magyarország
Dátum: 2018. május 2.
Címkék:
Rovat:

Az áru, a tőke, a szolgáltatások és a munkaerő személyes áramlása – az Európai Unió működését szervesen befolyásoló négy alapszabadság, melyet mindannyian jól ismerünk. De mit is jelent ez a gyakorlatban? Milyen feltételek mellett fektethetünk be, vagy vállalhatunk munkát az EU tagállamaiban? Cikksorozatunk harmadik részében Horvátország adórendszerével foglalkozunk. A magas adókulcsok, a sokféle helyi adó és a cégalapítás bonyolultsága miatt a horvát adórendszer egyelőre kevésbé vonzza a befektetőket.


Makrogazdasági áttekintés

Horvátország lakossága Magyarország lakosságának kb. felét teszi ki, mindössze 4,15 millió fő. Az ország területe 56.000 négyzetkilométer. Horvátország fő vonzerejét a külföldiek számára leginkább a tengerpart jelenti: az ország nem légvonalban mérve 1800 km hosszú tengerparti szakasszal rendelkezik, melynek köszönhetően a gazdaság egyik húzóágazatát a turizmus adja. Évente kb. 12-13 millió turista érkezik Horvátországba, melyből mi magyarok jelentős részarányt képviselünk: 2017-ben például 3 millió magyar utazott Horvátországba nyaralni.

Az ország gazdasági, földrajzi szempontból alapvetően két fő részre osztható: a tengerparti szakaszra és a belső vidékre. A két rész között egy hegyvidéki terület helyezkedik el, igen magas, akár 1800 métert elérő hegyekkel. A hegyvidéki terület jelenléte ellenére azonban az ország földrajzilag ásványkincsekben mégis szegény, a hegyvidéki terület nem rejt jelentős ásványkincskészletet magában.

Horvátország gazdasági fejlődését az elmúlt évtizedekben jelentősen befolyásolta az ország történelme, mely a függetlenség elnyerése körüli időszakban meglehetősen viharosnak volt mondható. Horvátország 1991-ben kiáltotta ki a függetlenségét és ezután rögtön háborúba is keveredett Szerbiával, mely 1995-ben zárult le. Ez a háború azonban sok szempontból komolyan megrázta az országot. Egyrészt, mivel a háború jelentős része Horvátország ipari területein zajlott, ezért komoly károkat okozott a gazdaság számára. Másrészről pedig a háborúnak köszönhetően elhúzódott Horvátország Európai Uniós csatlakozása is, mely végül 2013. július 1-én tudott megvalósulni.

Horvátország egyik vezető iparága, a fentiekben leírtaknak megfelelően, a turizmus, melyet az ország próbál folyamatosan továbbfejleszteni. A cél, hogy 2020-ig az éves turistaszámot a jelenlegi 12-13 millióról 17,5 millió főre növeljék. Ehhez az ország adottságai jónak mondhatóak, azonban a turizmus fejlődéséhez több szállodafejlesztésnek kellene megvalósulni, melyet a jelenlegi előnytelen ingatlanszerzési feltételek jelentősen hátráltatnak.

A tengerpart kapcsán a turizmus mellett kiemelendő továbbá a hajógyártás, melyben Horvátország Európában a második helyen áll. A hajógyártás központjának Horvátországban Rijeka tekinthető.

A többi iparág területén a gazdaságot a vállalatok erős koncentrációja jellemzi. Az egyik legnagyobb horvát vállalatcsoport, a Horvátország és Szerbia legnagyobb kiskereskedelmi láncát is tulajdonló az Agrokor csoport, mely gazdasági jelenléte világviszonylatban is jelentősnek mondható. A vállalatcsoport a horvát GDP 15%-át adja, azonban jelenleg túlfinanszírozás miatt csődfelügyelet alá került.

A MOL-INA csoport révén Horvátországban jelentősnek mondható továbbá az olajfinomítási tevékenység, valamint a gazdaság húzóágazatát jelenti a gyógyszeripar, illetve az élelmiszeripar is erősnek mondható.

Az adózási rendszer bemutatása

Horvátország adórendszere jelenleg nem mondható túl kedvezőnek, mely nagyrészt az államadósság magas mértékének köszönhető, melynek mértéke a GDP-hez viszonyítva 84% körül van. Az elmúlt években elindult gazdasági fellendülés és az ország Európai Uniós csatlakozása azonban várhatóan segít majd enyhíteni a feszített adózási rendszer feltételein.

Az egyes, Horvátországban hatályos adónemek részletes jellemzőit, illetve a várható és már elfogadott változásokat az alábbiakban mutatjuk be.

Általános forgalmi adó

Az általános forgalmi adó általános mértéke jelenleg 25%, továbbá két kedvezményes kulcsot is alkalmaznak (13% és 5%). A kedvezményes kulcsok a következő termékértékesítésekre és szolgáltatásnyújtásokra alkalmazhatóak:

  • Az élelmiszerek, és újságok értékesítésére, illetve a szálláshely szolgáltatások nyújtására a kedvezményes 13%-os kulcs vonatkozik; míg például a könyvek vagy egészségügyi eszközök értékesítését 5%-os általános forgalmi adó terheli.

Társasági adó

A társasági adó általános mértéke 2017-től 12%, azonban ez az alacsonyabb kulcs csak a kisebb vállalkozásoknak kedvez, tekintettel arra, hogy ha az adóévben elért árbevétel a 400.000 EUR-t meghaladja, akkor magasabb, 18%-os adókulcs alkalmazandó. Az adó alapja az adózás előtti eredmény módosítva a törvény által meghatározott növelő és csökkentő tételekkel.

Horvátországban nincs elvárt, minimum adó társasági adó tekintetében.

A forrásadó mértéke kamat és jogdíj esetében 15%, míg osztalék esetében 12% forrásadót vetnek ki.

Helyi adók

Horvátországban, hazánkhoz hasonlóan többféle helyi adó van, többek között az alábbi helyi adónemek a jellemzőek:

  • öröklési és ajándékozási adó,
  • gépjárműadó,
  • hajóadó,
  • játékautomatákat terhelő adó,
  • fogyasztási adó,
  • idegenforgalmi adó,
  • közterület használati adó,
  • különadók.

A helyi adók jelenléte miatt, új vállalkozás indítása esetén érdemes tájékozódni, hogy az adott térségben milyen helyi adókat vetnek ki.

Személyi jövedelemadó

A személyi jövedelemadó kétkulcsos, mértéke 24% és 36%. A magasabb adókulcs 28.000 EUR jövedelem felett alkalmazandó.

Cégalapítás, adminisztráció

A jelenlegi tapasztalatok alapján a horvát cégalapítás és adminisztráció nem egyszerű, a rendszer egy igen bürokrata rendszernek tekinthető, valamint az adóhatósággal sincsenek túl jó tapasztalatok. A külföldi befektetők Horvátországba történő csábítását nehezíti továbbá, hogy az ingatlanszerzés rendszere jelenleg nagyon bonyolult (lassú, többlépcsős rendszer).

A jövőben várhatóan azonban ezek a jellemzők is finomodni fognak az Európai Uniós csatlakozásnak is köszönhetően.

Összegzés

Összegezve a fentiekben leírtakat, Horvátország adórendszere jelenleg nem tekinthető túl vonzónak a befektetők számára, azonban fontos kiemelni, hogy a turizmus és egyéb iparágak területén Horvátország egyre erősebben integrálódik Európába, mely várhatóan adójogi területen is kedvező változásokat fog hozni a jövőben, ezért mindenképpen érdemes figyelemmel kísérni a változásokat.

Cikk szerzője: Gerendy Zoltán, ügyvezető, Adópartner és Kiss Zsófia, Senior Adótanácsadó. A BDO Magyarország az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek:


Nincs még minden veszve – Cafeteria 2019
2018. szeptember 25.

Nincs még minden veszve – Cafeteria 2019

Az évközi változások jelentősen megnyirbálják a cafeteriarendszer lehetőségeit 2019 januárjától. Egyfelől a vállalatok érdeke áttekinteni, hogy a közterhekkel együtt milyen cafeteriastruktúrát érdemes kialakítani jövőre, másrészt mi az, ami valóban fontos a munkavállalók számára és ezeket a lehetőségeket hogyan tudja a társaság a cafeteriában, vagy ezen kívül biztosítani.

Nagyot nőttek az adóbevételek
2018. szeptember 24.

Nagyot nőttek az adóbevételek

Áfából és személyi jövedelemadóból mintegy 170 milliárd forinttal több bevételt számoltak el, mint 2017 első nyolc hónapjában.

Marad 120 forint a benzin jövedéki adója
2018. szeptember 24.

Marad 120 forint a benzin jövedéki adója

Nem változik októbertől az üzemanyagok jövedéki adója, mivel az adóhatóság által vizsgált időszakban 50 dollár fölött maradt az ásványolaj Brent napi jegyzések alapján meghatározott hordónkénti átlagára.