Megbukik az elvárt adó utóda?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Liberális Gazdasági Tanács egyetért azzal, hogy szélesítsék az adóbázist, de nem támogatja az elvárt adó módosított formáját, ami már megadná az adófizetés megkerülésének a lehetőségét a vállalkozásoknak, mivel az adó nem teljesíti a méltányos közteherviselés és a vállalkozói jövedelmek kifehérítésének alapelveit – közölte Kóka János.

A gazdasági miniszter azt is hozzátette, hogy inkább az APEH-ellenőrzések hatékonyságán kellene javítani. A politikus ellenérvként említette az elvárt adóval szemben, hogy az újabb bevallással fölöslegesen növelnék a bürokratikus terheket, amivel az adóhatóság nehezen tudna megbirkózni, továbbá az adóból várható bevételek meg sem közelítenék a tervezett összeget. A miniszter szerint elképzelhető, hogy a kormányülésen nem fogadják el az elvárt adóról szóló javaslatot, így az új szabályok nem lépnének életbe július 1-jével. Pichler Ferenc, a PM szóvivője elmondta: a pénzügyi tárca tartja magát ahhoz a korábbi kormánydöntéshez, amely szerint az elvárt adót be kell vezetni, immár az alkotmánynak megfelelően. A megoldás értekében a minisztérium folytatja az egyeztetéseket az adóról a szabad demokratákkal is.

Kóka János hétvégén arról is beszélt, hogy 2010-ig nem lát lehetőséget adócsökkentésre, de szükségesnek tartja az adórendszer átalakítását, mégpedig úgy, hogy nem az élőmunkát, hanem a vagyont, a fogyasztást és a környezetszennyezést terhelnék. A Népszabadság és a Magyar Nemzet szombati számában foglalkozott az elvárt adóval kapcsolatos bevallással, amelyen a vállalkozások ismertethetik veszteségük okait, és ezzel mentesülhetnek az elvárt adó megfizetése alól. A kérdőív komoly többletmunkát ad a könyvelőknek, mivel az adatlapon ötven kérdésre kell válaszolni, amelyek többek között a reklámkiadásokat, a piackutatási, tanácsadási költségeket, az ügynöki jutalékokat, a megbízási díjakat, a külföldi utazásokat és a napidíjakat, a repiköltségeket, az üzleti ajándékok értékét, az oktatási és képzési kiadásokat firtatják azoknál a cégeknél, amelyek bevételük 2 százalékánál kisebb nyereséget mutattak ki és az elvárt adót nem fizetik be.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek