Meghosszabbítja a NAV az SZJA-bevallás határidejét


Kedd éjfélig benyújtható a személyi jövedelemadó (szja) bevallása és az 1 + 1 százalékos rendelkezés – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szóvivője hétfő este.

Több olvasó is jelezte, hogy nem működik sem az Ügyfélkapu, sem az e-szja.nav.gov.hu oldala. A NAV este tíz óra előtt néhány perccel közzétett tájékoztatása szerint a határidőt így meghosszabbították.

Kis Péter András azt írta, hogy május 23-án éjfélig megtekinthetők, módosíthatók és jóváhagyhatók az szja-bevallási tervezetek a NAV eSZJA-rendszerében.

A határidő meghosszabbítását a KAÜ (Központi Azonosítási Ügynök) és a kapcsolódó szolgáltatások hétfői lassulása, nehézkes elérése indokolja. A NAV így biztosítja, hogy mindenki hozzáférjen a bevallási tervezetéhez, és valamennyi rendelkezni kívánó adózó támogathassa az általa kiválasztott civil szervezetet, technikai számos vallási közösséget, illetve a Nemzeti Tehetség Programot – olvasható a közleményben.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete szerint este fél nyolctól a Központi Azonosítási Ügynök nem volt elérhető, így egyetlen kormányzati rendszerbe se lehetett belépni. A vonatkozó kormányrendelet szerint az ESZJA bevallási határideje akkor hosszabbodik majd automatikusan, ha legalább 4 órán át tartó üzemzavar akadályozta az elektronikus ügyintézést. Az ESZJA-rendszer a jelenlegi hiba mellett is számos informatikai problémával küzd, nem képes elmenteni a megszerkesztett bevallást, és hamis hibaüzeneteket ad válaszul – például azt írja a munkamenet közepén, hogy egy másik böngészőben meg van nyitva az oldal, ami nem igaz – olvasható a közleményben.

Szerintük, miután a jogszabály szerint a fentiek kimerítik az „elektronikus ügyintézés korlátozott működőképességét okozó technikai tevékenység” fogalmát, így a 2023. 05. 22-én esedékes bevallások, így az ESZJA-bevallás határidejét is meg kell hosszabbítani.

A HATÁRIDŐ MEGHOSSZABBÍTÁSÁT AZ IS INDOKOLJA, HOGY 2023. 05. 22-ÉN LEÁLLT AZ ONLINE SZÁMLÁK LEKÉRDEZÉSE IS.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete korábban is figyelmeztetett arra, hogy az elektronikus ügyintézésnek való kitettség mértéke messze túlszárnyalja a kormányzati informatika stressztűrő képességét.

Forrás: MTI és [index]


Kapcsolódó cikkek