Mégis lesz reklámadó


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bár az EU megszüntette a hazánk ellen folyó túlzottdeficit-eljárást, mégis lesz reklámadó – derült ki a kormányszóvivői tájékoztatón. Lázár János tárgyal majd az ügyíben az érintettekkel.


A reklámadó ügye még nem volt a kormány előtt, de a jelenlegi állapot szerint lesz reklámadó – mondta kérdésre válaszolva Giró-Szász András kormányszóvivő a kormányülés szünetében tartott szóvivői tájékoztatón. A miniszterelnök Lázár Jánost, a miniszterelnökséget vezető államtitkárt bízta meg azzal, hogy tárgyalásokat folytasson ez ügyben a reklámszövetséggel – tette hozzá Giró-Szász András.

A szektorális különadókról és a tranzakciós illetékről a kormány szerdai ülésén nem tárgyal – mondta a sajtótájékoztatón Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Az Európai Bizottság szerdán délután jelentette be a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárás megszüntetését. Az EU vezető testületének javaslata nyomán az európai pénzügyminiszterek tanácsa (Ecofin) hoz végső döntést az ügyben. Korábban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és több kormánypárti politikus úgy nyilatkozott, hogy a reklámadóra azért van szükség, hogy az EU biztosan kiengedje Magyarországot a túlzottdeficit-eljárás alól. Arra a kérdésre, hogy az EU pozitív döntése után miért van szükség reklámadóra, a kormányszóvivő úgy válaszolt: a kormány a közteherviselés elve alapján vezetné be az adót.

A reklámadó piaci és költségvetési hatásairól szóló elemzésünket itt olvashatja.

 

Hazánk a hiánycél állandó túllépése okán 2004-es EU-csatlakozása óta állt túlzottdeficit-eljárás alatt. Az Európai Bizottság szerdai döntése gazdaságpolitikai szempontból jelentős, mert ezek szerint az EU fenntarthatónak ítéli a magyar államháztartás 3 százalék alatti hiányát. (Erre a testület szerint eddig 7 ország volt képes a közösség 27 tagállamából, most Magyarország mellett Lettország, Litvánia, Olaszország és Románia szabadulhat a túlzottdeficit-eljárást alól.) A döntés nyomán Magyarország nem számíthat a hiánycél átlépése miatt semmiféle uniós szankcióra, és az államadósság finanszírozása is olcsóbbá válik.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.