Megjelent az Áfa-kalauz 2022/05. lapszáma


Jogtáron már olvasható az Áfa-kalauz 2022/05. lapszáma, amely a követelésengedményezéstől kezdve kötelmi jogi jogintézmények áfabeli megítélésének bemutatásán át több áfaproblémára keresi a választ.

Követelés engedményezése során mikor beszélhetünk áfa hatálya alá tartozó ügyletről, az engedményezés során végső soron ki nyújtja a szolgáltatást: az engedményező vagy az engedményes, esetleg mindkét fél? A választ Magony Krisztina Követelésengedményezés, követelésvásárlás megítélése áfa szempontból című cikkéből megtudhatjuk. A szerző a pénzkövetelés engedményezésének eseteit és áfakezelését járja körbe egyrészt az engedményező, másrészt az engedményes szempontjából az Európai Unió Bíróságának (EUB) az MKG Kraftfahrzeuge C-305/01., az Axa C-175/09. és a GFKL C-93/10. ügyben született ítéleteinek figyelembevételével.

A lapszám második, Kötelmi jogi jogintézmények az áfában című írásában Szente Mónika olyan kötelmi jogi jogintézmények áfabeli megítélését és kezelését mutatja be, mint a kártérítés, kártalanítás, kötbér, foglaló, bánatpénz, késedelmi kamat és behajtási költségátalány, tekintettel arra, hogy a szerződés kulcsfontosságú dokumentum az adóztatásban is. Ugyanis a felek között létrejött szerződés rendelkezéseinek ismerete nemcsak a szerződés szerint megvalósult ügyletek adójogi megítéléséhez nélkülözhetetlen, hanem akkor is, ha valamelyik fél megszegi az abban rögzített kötelezettségét, eláll attól, vagy a szerződésben foglaltak teljesítése során a másik félnek kárt okoz.

Végül szakértők olyan aktuális áfaproblémákra adnak válaszokat Dr. Boda Péter gyűjteményében, mint

  • az e-mail-ben elküldött beszkennelt számlák minősítése,
  • a végelszámolás folyamata során záró áfabevallás benyújtása,
  • a nem élelmiszereket értékesítő automaták ellátása automata felügyeleti egységgel (AFE), illetve
  • az online számla rendszerben teljesítendő adatszolgáltatást akadályozó üzemzavarra vonatkozó nyilatkozat megismétlése.


Kapcsolódó cikkek

2022. június 28.

Adóemeléseket jelentettek be Romániában

Nicolae Ciuca román miniszterelnök hétfőn több adóemelési intézkedést jelentett be, miután az általa vezetett Nemzeti Liberális Párt (PNL) határozott a koalíciós javaslatokról.

2022. június 28.

Mit kell tudni az extraprofit adóról, azaz az extraadókról?

A Kormány szinte azonnali, 2022.07.01-i hatállyal több gazdasági szektor szereplőjére többletadó vagy pótadó fizetését rótta ki, melyet az alapul szolgáló kormányrendelet (az extraprofit adókról szóló 197/2022. (VI. 4.) Kormányrendelet, a továbbiakban: „KR”) „extraprofit adó”-ként aposztrofál.