Megjelent az Áfa-kalauz 2022/05. lapszáma


Jogtáron már olvasható az Áfa-kalauz 2022/05. lapszáma, amely a követelésengedményezéstől kezdve kötelmi jogi jogintézmények áfabeli megítélésének bemutatásán át több áfaproblémára keresi a választ.

Követelés engedményezése során mikor beszélhetünk áfa hatálya alá tartozó ügyletről, az engedményezés során végső soron ki nyújtja a szolgáltatást: az engedményező vagy az engedményes, esetleg mindkét fél? A választ Magony Krisztina Követelésengedményezés, követelésvásárlás megítélése áfa szempontból című cikkéből megtudhatjuk. A szerző a pénzkövetelés engedményezésének eseteit és áfakezelését járja körbe egyrészt az engedményező, másrészt az engedményes szempontjából az Európai Unió Bíróságának (EUB) az MKG Kraftfahrzeuge C-305/01., az Axa C-175/09. és a GFKL C-93/10. ügyben született ítéleteinek figyelembevételével.

A lapszám második, Kötelmi jogi jogintézmények az áfában című írásában Szente Mónika olyan kötelmi jogi jogintézmények áfabeli megítélését és kezelését mutatja be, mint a kártérítés, kártalanítás, kötbér, foglaló, bánatpénz, késedelmi kamat és behajtási költségátalány, tekintettel arra, hogy a szerződés kulcsfontosságú dokumentum az adóztatásban is. Ugyanis a felek között létrejött szerződés rendelkezéseinek ismerete nemcsak a szerződés szerint megvalósult ügyletek adójogi megítéléséhez nélkülözhetetlen, hanem akkor is, ha valamelyik fél megszegi az abban rögzített kötelezettségét, eláll attól, vagy a szerződésben foglaltak teljesítése során a másik félnek kárt okoz.

Végül szakértők olyan aktuális áfaproblémákra adnak válaszokat Dr. Boda Péter gyűjteményében, mint

  • az e-mail-ben elküldött beszkennelt számlák minősítése,
  • a végelszámolás folyamata során záró áfabevallás benyújtása,
  • a nem élelmiszereket értékesítő automaták ellátása automata felügyeleti egységgel (AFE), illetve
  • az online számla rendszerben teljesítendő adatszolgáltatást akadályozó üzemzavarra vonatkozó nyilatkozat megismétlése.

Kapcsolódó cikkek

2023. január 27.

Ötmilliárd forint áfát csaltak el az élelmiszerkereskedők

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken a Facebook-oldalán. A szervezet győri vezetője a koronavírus-járvány idején azzal vált ismertté, hogy a jelenleg már lefoglalt luxusautóival kórházakba szállított maszkokat adományként.

2023. január 27.

Videós útmutatók az adókedvezmény-nyilatkozatok kitöltéséhez

Év elején sok kérdés érkezik a munkavállalóktól a kitöltendő adókedvezmény-nyilatkozatokkal kapcsolatban. Ezek megválaszolásához és a gyakori hibák elkerüléséhez nyújt segítséget a NEXON ötrészes videósorozata, amelyben közérthetően magyarázzák el a teendőket.