Most jártunk jól a tavalyi adóemeléssel


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A jövedéki adó tavaly júliusi megemelése jól látszik a legújabb inflációs adatsoron; a statisztikai hivatal legújabb adatai szerint júliusban az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 0,1 százalék volt, 2009. júliushoz viszonyítva azonban az árak már csak 4 százalékkal növekedtek. Júliusban nagyjából 3 százalékkal többet fizettünk az élelmiszerekért, mint egy évvel ezelőtt – írja a privátbankár.hu.

Az első hét hónapban átlagosan 5,4%-kal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.

Egy hónap alatt – júniushoz viszonyítva – az élelmiszerek árai 0,1%-kal csökkentek. Árcsökkenés volt megfigyelhető az étolaj (8,3%), péksütemények (2,2%) és a tojás (2,1%) esetében. Növekedett a sertéshús (5,8%), a sajt (1,4%) és a liszt (1,2%) ára.

A legnagyobb mértékben a szolgáltatások árai emelkedtek (0,7%), ezen belül az üdülési szolgáltatásokért átlagosan 8%-kal kellett többet fizetni. Az átlaghoz képest nagyobb mértékben növekedtek az egyéb cikkek (0,3%) árai, ezen belül a járműüzemanyagok ára 0,7%-kal nőtt. Az átlaggal közel megegyezően emelkedett a háztartási energia (0,2%) ára.

A tartós fogyasztási cikkek (0,1%) és a szeszes italok, dohányáruk (0,4%) körében kis mértékű árcsökkenés következett be. A ruházkodási cikkek esetében a nyári kiárusítások következtében 2,6%-os árcsökkenés volt megfigyelhető.

12 hónap alatt, 2009. júliushoz viszonyítva, az élelmiszerek árai átlagosan 2,8%-kal emelkedtek. Ezen belül nőtt az idényáras élelmiszerek – burgonya, friss zöldség, gyümölcs – (27,4%), a sajt (6,8%) és a házon kívüli étkezés (3,4%) ára. Árcsökkenés következett be az étolaj (14,4%), a cukor (13,5%), a liszt (10,9%), a péksütemények (8,3%) és a sertéshús (5,9%) esetében.

Az átlagosnál nagyobb mértékben, 9,4%-kal növekedett a háztartási energia ára, ezen belül a vezetékes gáz ára 13,1%-kal, az elektromos energiáé 12,3%-kal nőtt, a távfűtésé 17%-kal csökkent. Szintén átlag felett, 6,7%-kal drágultak a szeszes italok, dohányáruk, valamint 6,5%-kal az egyéb cikkek, ez utóbbin belül a járműüzemanyagok ára 16%-kal, a gyógyszerek, gyógyáruké 4,7%-kal nőtt.

Átlag alatti áremelkedés volt megfigyelhető a szolgáltatások körében (3%), ezen belül a távolsági utazás 15,7, a szemétszállítás 7,5, a helyi tömegközlekedés 5,1%-kal drágult. A ruházkodási cikkekért 2,2%-kal, a tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,7%-kal kellett kevesebbet fizetni, mint egy évvel ezelőtt.

Az EU 27 tagországában júniusban a fogyasztói árak a harmonizált adatok szerint átlagosan 1,9%-kal voltak magasabbak, mint 2009. júniusban. Árcsökkenés volt megfigyelhető Írországban (2,0%) és Lettországban (1,6%), a legnagyobb áremelkedést pedig Görögországban (5,2%) és Magyarországon (5,0%) mérték.

Forrás: privátbankár.hu


Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]

2024. május 24.

Varga Mihály: a kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett

A kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett, az elmúlt évtizedben a magyar gazdaság teljesítménye nőtt, miközben az adóelvonás mértéke csökkent – mondta a pénzügyminiszter a Magyarország tíz legnagyobb adózója elismerés átadó ünnepségén pénteken, Budapesten.

2024. május 24.

A közvetett adózás rendszere Egyiptomban (1. rész)

Egyiptom modern áfa-szabályozása 2016-ra datálható, ekkor lépett életbe az új áfa-törvény, amely felváltotta a korábbi termék-szolgáltatás jellegű adót. A törvény két jelentős módosításon esett át, először 2020-ban, majd 2022-ben.