Megsarcolják a hitelkártyásokat – nem tudnak róla…


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megdöbbentő, de a hitelkártya-tulajdonosok 70 százaléka még manapság sincs tisztában azzal, hogy a gyakorlatban hogyan alakul a visszafizetés sorrendje, vagyis milyen sorrendben egyenlíti ki a beérkező összegekből a kártyakibocsátó az adósságát.

A hiányzó ismeretek jelentőségét az Egyesült Királyságban az adja, hogy a kibocsátók különböző kamatokkal terhelik a készpénzfelvételt és vásárlást, a kártyatulajdonosok által eszközölt részleges visszafizetést pedig az alacsonyabb kamattal terhelt összegek törlesztésére fordítják, így az ügyfelek a drágább adósságot fizetik vissza később.

Mindaddig míg a fogyasztók többsége nincs tisztában a konstrukció működésével, a kártyakibocsátók észrevétlenül juthatnak többletbevételhez. A helyzetet némileg javíthatja, hogy az októbertől változó jogszabály már kötelezi a pénzintézeteket és a pénzügyi vállalkozásokat arra, hogy tájékoztassák az ügyfeleket az általuk alkalmazott visszafizetési sorrendről.

Magyarországon jelenleg nem találkozhatnak és a hitelkártya-kibocsátó kereskedelmi bankok szerint nem is találkozhatnak majd az ügyfelek hasonló problémával, mert a pénzintézetek a készpénzfelvétel esetén sem alkalmaznak magasabb kamatot, így a törlesztési sorrendnek sincs jelentősége.

Forrás: PénzcentrumKapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Hamisított órákra csapott le a NAV

Több mint hétmillió forint értékben órát és csaknem egymillió forint értékben cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy furgonban az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán.

2022. június 24.

Jönnek az ispánok – a középkor feltámadása?

A Kormány képviseletében Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta az Országgyűlésnek Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztés számos törvényben a kormánymegbízottról főispánra módosítja a kormányzat megyei elöljáróinak megnevezését. Kérdés, hogy valóban csak elnevezésbeli változásról van-e szó, vagy egy új kormányzati stílusról.