Mégsem kell naponta standolniuk a vendéglátósoknak?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Újhelyi István szocialista képviselő ismét visszavonatná a vendéglátósok napi standolási kötelezettségét, amelyre a decemberben elfogadott adócsomag szabályai miatt tavasztól kényszerülnének az érintettek.

A decemberben elfogadott adócsomagba bújtatva hozták vissza a vendéglátósok napi standolási kötelezettségét, ám elképzelhető, hogy az országgyűlés tavaszi ülésszakán megváltoztatják ezt a kötelezettséget. Újhelyi István szocialista képviselő ugyanis hatályon kívül helyezné ezt a jogszabályi részt a napokban benyújtott törvénymódosító javaslatában. Amennyiben a képviselők áldásukat adják az előterjesztésre, a törvény kihirdetésétől számított 15. napon hatályba léphet a változás.

A Pénzügyminisztérium azzal indokolta a napi standolás – azaz a készletforgalom rögzítésének – kötelezővé tételét, hogy ezzel elejét vegye az adózást elkerülő, illegális úton előállított jövedéki termékek forgalmazásának. Szem előtt tartották továbbá a minőség- és fogyasztóvédelmi érdekeket, de nem mellékes szempont volt a számlázás nélküli forgalom csökkentése is. A tárca azért is „lőtt” az alkoholtermékekre, mert szerinte ebben a körben tapasztalható leginkább az illegális előállítás.

Az MSZP-s képviselő szerint viszont a kötelező standolás felesleges adminisztrációs terhet és a munkabérben többletköltséget jelent a vendéglátósok számára. Elsősorban a minimális létszámmal dolgozó, alacsony jövedelmezőségű kkv-kat szeretné javaslatával óvni a politikus. Emlékeztet továbbá arra, hogy 2004-ben egyszer már rövid ideig hatályban volt egy ilyen rendelkezés, ám annak bevétel-, illetve adónövelő hatásáról nem állnak rendelkezésre megalapozott adatok. Az indoklásában arra is felhívja a figyelmet, hogy ehhez hasonló kötelezettséget az Európai Unió más országaiban nem írnak elő a vendéglátó vállalkozók számára.

A hatályos jogszabály a vendéglátás üzletkörökben alkoholterméket forgalmazó nem jövedéki engedélyes (azaz bolti) kereskedőkre vonatkozik, akik az alkoholtermék forgalmának adatait (beszerzés, értékesítés, nyitó- és zárókészlet) a vámhatóság által hitelesített nyomtatványon naponta rögzítik. E nyomtatvány helyett a vámhatóság által jóváhagyott számítógépes nyilvántartást is alkalmazhatják.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 28.

Kell-e sírnia Argentínának?

A XIX. század végétől a nagy gazdasági válságig (1930) tartott Argentína igazi aranykora: ekkor az egy főre jutó GDP még az Egyesült Államokat is megelőzte és Argentína a világ 7. leggazdagabb országa volt. A nagy gazdasági válság súlyosan érintette az országot, amely kis túlzással ebből a sokkból a mai napig nem tudott feltápászkodni. Argentína adórendszere bonyolult és nem befektetőbarát.

2023. szeptember 27.

Kreatív pályázatot hirdet az Adóhatóság

 Kreatív pályázatot hirdet 10-23 éves fiataloknak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A Megosztod? című pályázatra adózási témájú alkotásokat várnak.