Megúszható az adókedvezmény visszafizetése


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem minden esetben kell a feltört életbiztosítások után korábban igénybe vett adókedvezményt – büntetéssel is megfejelve – visszafizetni.

Óvatosan a feltöréssel!

Mint ismeretes, a legalább 10 éves időtartamú élet-, vagy nyugdíjbiztosítással kapcsolatban megfizetett biztosítási díj 20 százaléka az SZJA-bevallásban – figyelemmel a törvényben meghatározott jövedelmi és egyéb korlátokra – adókedvezményként igénybe vehető.

Az adókedvezményként levont összeget 20 százalékkal növelten kell az adóhatóságnak bevallani és visszafizetni, ha az azt igénybe vevő rendelkezési jogát a szerződéskötést követő 10 éven belül gyakorolja. A törvény értelmében rendelkezési jog gyakorlásának minősül többek közt a biztosítási szerződés megszüntetése, a visszavásárlás, a rendszeres pénzkivonás, illetve az értékesítés, illetve bizonyos esetekben a kötvénykölcsön felvétele is.

A fentiek szerint kiszámított összeget nem kell azonban megfizetni, ha az adókedvezmény levonását megalapozó befizetés évének utolsó napjától számítva a rendelkezési jog gyakorlásáig 3 év már eltelt.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Hamisított órákra csapott le a NAV

Több mint hétmillió forint értékben órát és csaknem egymillió forint értékben cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy furgonban az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán.

2022. június 24.

Jönnek az ispánok – a középkor feltámadása?

A Kormány képviseletében Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta az Országgyűlésnek Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztés számos törvényben a kormánymegbízottról főispánra módosítja a kormányzat megyei elöljáróinak megnevezését. Kérdés, hogy valóban csak elnevezésbeli változásról van-e szó, vagy egy új kormányzati stílusról.