Megúszható az adókedvezmény visszafizetése


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem minden esetben kell a feltört életbiztosítások után korábban igénybe vett adókedvezményt – büntetéssel is megfejelve – visszafizetni.

Óvatosan a feltöréssel!

Mint ismeretes, a legalább 10 éves időtartamú élet-, vagy nyugdíjbiztosítással kapcsolatban megfizetett biztosítási díj 20 százaléka az SZJA-bevallásban – figyelemmel a törvényben meghatározott jövedelmi és egyéb korlátokra – adókedvezményként igénybe vehető.

Az adókedvezményként levont összeget 20 százalékkal növelten kell az adóhatóságnak bevallani és visszafizetni, ha az azt igénybe vevő rendelkezési jogát a szerződéskötést követő 10 éven belül gyakorolja. A törvény értelmében rendelkezési jog gyakorlásának minősül többek közt a biztosítási szerződés megszüntetése, a visszavásárlás, a rendszeres pénzkivonás, illetve az értékesítés, illetve bizonyos esetekben a kötvénykölcsön felvétele is.

A fentiek szerint kiszámított összeget nem kell azonban megfizetni, ha az adókedvezmény levonását megalapozó befizetés évének utolsó napjától számítva a rendelkezési jog gyakorlásáig 3 év már eltelt.

Forrás: PrivátBankár


Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

NAV-Figyelő 21. hét: Változott a jegybanki alapkamat, adó-amnesztia, üzemanyagárak

A NAV útmutatót adott ki az utólagos részesedésbejelentéssel kapcsolatban, amelyben a leggyakrabban felmerülő kérdésekre kívánt válaszolni az adóamnesztia kapcsán. Továbbá változott a jegybanki alapkamat és az adóhatóság meghatározta a júniusi üzemanyagárakat is – derül ki a NAV-Figyelő eheti számából.

2024. május 27.

Év végi záráshoz, év eleji nyitáshoz kapcsolódó teendők a társasági adóban

A számviteli beszámoló és az annak adatain alapuló társaságiadó-bevallás elkészítése az egyik legfontosabb olyan feladat, amely egy üzleti év zárásához kapcsolódik. A társaságiadó-kötelezettség szempontjából az üzleti év utolsó napjának több szempontból is relevanciája van: gondoljunk csak azokra az adóalap-korrekciókra, amelyek olyan számviteli tételekhez kapcsolódnak, amelyeket év végén számol el egy gazdálkodó. Emellett az év vége egyben lehetőségeket is nyújt az adózás tervezéséhez, egy esetleges adózási-módváltás megfontolásához. Nem utolsósorban az év vége sok szempontból olyan határidőt is jelent, amelyre indokolt kiemelt figyelmet fordítani. A zárás mellett természetesen a nyitás során, a következő év kezdeti időszakában is számos feladat jelentkezhet, különösen a mérlegkészítés, illetve a társaságiadó-bevallás benyújtása határidejéig bezárólag. Ezek a feladatok adózótól függően rendkívül változatosak, így kimerítő listát lehetetlen adni. Az Adó szaklap írása azokat a jellemzően előforduló, megfontolásra érdemes szabályokat, teendőket emeli ki, amelyek az adózók széles rétegét érinthetik.

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]