Megúszható az adókedvezmény visszafizetése


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem minden esetben kell a feltört életbiztosítások után korábban igénybe vett adókedvezményt – büntetéssel is megfejelve – visszafizetni.

Óvatosan a feltöréssel!

Mint ismeretes, a legalább 10 éves időtartamú élet-, vagy nyugdíjbiztosítással kapcsolatban megfizetett biztosítási díj 20 százaléka az SZJA-bevallásban – figyelemmel a törvényben meghatározott jövedelmi és egyéb korlátokra – adókedvezményként igénybe vehető.

Az adókedvezményként levont összeget 20 százalékkal növelten kell az adóhatóságnak bevallani és visszafizetni, ha az azt igénybe vevő rendelkezési jogát a szerződéskötést követő 10 éven belül gyakorolja. A törvény értelmében rendelkezési jog gyakorlásának minősül többek közt a biztosítási szerződés megszüntetése, a visszavásárlás, a rendszeres pénzkivonás, illetve az értékesítés, illetve bizonyos esetekben a kötvénykölcsön felvétele is.

A fentiek szerint kiszámított összeget nem kell azonban megfizetni, ha az adókedvezmény levonását megalapozó befizetés évének utolsó napjától számítva a rendelkezési jog gyakorlásáig 3 év már eltelt.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. november 29.

Így adózik nyártól az alkalmi munka

Az extraprofit-adókról szóló jogszabály a mindenkori minimálbérhez kötötte, így érdemben megemelte az egyszerűsített foglalkoztatási formák közterheit. A filmipari statiszták napi keresetét maximálták is. A részletekről dr. Kovács Ferenc, az Adó szaklap főszerkesztője beszél.