Megúszható lenne az ingatlaneladás utáni adózás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A tőkepiac szereplői kezdeményezték, hogy az ingatlaneladásból származó jövedelem után ne legyen forrásadó, amennyiben az összeget tőzsdei részvényekbe fektetik.

Az állami vállalatok tőzsdei privatizációja volt a fő témája Dávid Ibolya MDF-elnök, és Szalay-Berzeviczy Attila tőzsdeelnök megbeszélésének. Dávid Ibolya a találkozót követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Magyar Demokrata Fórum által kidolgozott 13 pontos javaslatcsomag egyik kardinális kérdése, hogy a magyar középosztálynak lehetőséget adva kell folytatni a privatizációt. Az MDF elnöke a privatizáció előnyei közül kiemelte, hogy azáltal átláthatóvá, korrupciómentessé tehetők az állami vállalatok, továbbá a folyamatos piaci árazással pontosan nyomon követhető az állami vagyon piaci értéke. Emellett a tőzsdei privatizáció gyorsan és alacsony költségekkel valósítható meg, és azonnali bevételt jelent az állam számára.

Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde elnöke közölte: a találkozón egyetértettek abban, hogy a most privatizáció előtt álló két társaság, a MÁV Cargo Zrt. és az Állami Autópálya Kezelő Zrt. privatizációjában szerepet kell kapnia a tőzsdének. További lehetséges, tőzsdeképes vállalatként említette a Szerencsejáték Zrt.-t, a Magyar Villamos Műveket, a Magyar Postát és az önkormányzati tulajdonban lévő közműcégeket.

A tőzsdeelnök beszélt arról is, hogy a tőkepiac szereplői újabb öt pontos tőkepiaci élénkítő csomagot dolgoztak ki, ezt egyeztetik most a parlamenti pártokkal. A csomagot a kormány és a parlament elé szeretnék vinni. A javaslatcsomag része a tőzsdei kínálat élénkítése az állami vállalatok privatizációjával, továbbá a hosszú távú befektetési számla bevezetése, amelynek kidolgozott részleteit már eljuttatták a Pénzügyminisztériumba. A tőkepiac szereplői szeretnék elérni azt is, hogy a pénzügyi ismeretek oktatása legyen a nemzeti alaptanterv része, a befektetési alapok adózása a részvényekhez hasonló legyen, továbbá biztosítva legyen az ingatlanpiac és a tőkepiac közötti átjárhatóság úgy, hogy az ingatlaneladásból származó jövedelem után ne legyen forrásadó, amennyiben az összeget tőzsdei részvényekbe fektetik.

Dávid Ibolya közölte, hogy az MDF nyitott a javaslatok megvitatására. Elsősorban azt az elképzelést támogatják, hogy az oktatás részévé váljon a pénzügyi ismeretek elsajátítása, de figyelemre méltónak tartják a többi kérdést is.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. december 7.

Adócsalás vádjában bűnösnek találták Donald Trump két cégét

Adócsalás, valamint üzleti adatok éveken át tartó meghamisítása vádjában bűnösnek talált egy New York-i esküdtszék kedden Donald Trump volt amerikai elnökhöz köthető két vállalatot. Donald Trump szerint a cége elleni eljárás politikailag motivált “boszorkányüldözés”.