Megúszható lenne az ingatlaneladás utáni adózás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A tőkepiac szereplői kezdeményezték, hogy az ingatlaneladásból származó jövedelem után ne legyen forrásadó, amennyiben az összeget tőzsdei részvényekbe fektetik.

Az állami vállalatok tőzsdei privatizációja volt a fő témája Dávid Ibolya MDF-elnök, és Szalay-Berzeviczy Attila tőzsdeelnök megbeszélésének. Dávid Ibolya a találkozót követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Magyar Demokrata Fórum által kidolgozott 13 pontos javaslatcsomag egyik kardinális kérdése, hogy a magyar középosztálynak lehetőséget adva kell folytatni a privatizációt. Az MDF elnöke a privatizáció előnyei közül kiemelte, hogy azáltal átláthatóvá, korrupciómentessé tehetők az állami vállalatok, továbbá a folyamatos piaci árazással pontosan nyomon követhető az állami vagyon piaci értéke. Emellett a tőzsdei privatizáció gyorsan és alacsony költségekkel valósítható meg, és azonnali bevételt jelent az állam számára.

Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde elnöke közölte: a találkozón egyetértettek abban, hogy a most privatizáció előtt álló két társaság, a MÁV Cargo Zrt. és az Állami Autópálya Kezelő Zrt. privatizációjában szerepet kell kapnia a tőzsdének. További lehetséges, tőzsdeképes vállalatként említette a Szerencsejáték Zrt.-t, a Magyar Villamos Műveket, a Magyar Postát és az önkormányzati tulajdonban lévő közműcégeket.

A tőzsdeelnök beszélt arról is, hogy a tőkepiac szereplői újabb öt pontos tőkepiaci élénkítő csomagot dolgoztak ki, ezt egyeztetik most a parlamenti pártokkal. A csomagot a kormány és a parlament elé szeretnék vinni. A javaslatcsomag része a tőzsdei kínálat élénkítése az állami vállalatok privatizációjával, továbbá a hosszú távú befektetési számla bevezetése, amelynek kidolgozott részleteit már eljuttatták a Pénzügyminisztériumba. A tőkepiac szereplői szeretnék elérni azt is, hogy a pénzügyi ismeretek oktatása legyen a nemzeti alaptanterv része, a befektetési alapok adózása a részvényekhez hasonló legyen, továbbá biztosítva legyen az ingatlanpiac és a tőkepiac közötti átjárhatóság úgy, hogy az ingatlaneladásból származó jövedelem után ne legyen forrásadó, amennyiben az összeget tőzsdei részvényekbe fektetik.

Dávid Ibolya közölte, hogy az MDF nyitott a javaslatok megvitatására. Elsősorban azt az elképzelést támogatják, hogy az oktatás részévé váljon a pénzügyi ismeretek elsajátítása, de figyelemre méltónak tartják a többi kérdést is.

Forrás: PrivátBankár


Kapcsolódó cikkek

2024. április 22.

Árfolyam az áfában (XI. rész)

Az alkalmazandó árfolyam szolgáltatásimportnál eltér attól függően, hogy az ügylet teljesítési helyére milyen jogszabályi rendelkezés vonatkozik, míg adómentes Közösségen belüli termékértékesítés esetén a Közösségen belüli termékbeszerzéshez hasonlóan alakul. Az Áfa tv. 58. §-ának hatálya alá tartozó ügyletekre speciális árfolyamszabály irányadó.