Megvan az elvárt adó utóda


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A pénzügyi tárcának már kész javaslata van az elvárt adó pótlására – értesült a Napi Gazdaság.

Bevételtől függetlenül, előre meghatározott összegben vetnék ki az új adót, így a veszteséges cégek és egyéni vállalkozók is fizetnének adót.

A fix összegű, tételes adót az érintettek levonhatnák a társasági adóból, illetve a személyi jövedelemadóból, így a nyereséget termelőket tulajdonképpen nem terhelnék. Ha marad az elvárt adó eredeti logikája, nem kerülhetnék el viszont az adófizetést azok a cégek, amelyeknek beruházások vagy fejlesztések miatt keletkezik időleges veszteségük.

A pénzügyi tárca 200 ezer veszteséges céggel számol, az APEH adatai szerint pedig 2005-ben 107 ezer egyéni vállalkozó eredménye lett negatív. Tőlük az év második felében átlagosan 98 ezer forintot kellene beszedni ahhoz, hogy a tervezett 30 milliárd forintos bevétel teljesüljön. Ha a nullás eredményű vállalkozókat is számításba vesszük, az átlagos terhelés 83 ezer forint körül mozoghat majd, de elképzelhető, hogy az adótételeket a vállalkozás méretétől vagy bevételeitől függően sávosan határozzák meg.

Forrás: Piac&ProfitKapcsolódó cikkek

2022. július 1.

800 éves az Aranybulla – Püspökök, várispánok (7. rész)

II. András király nem egységes szabályozásként adta ki az Aranybullát, az gyakran csak kiegészítette egyéb intézkedéseit, döntéseit. Ez azt is jelenti, hogy nem kis jelentősége van annak is, hogy mit nem tartalmazott a kiváltságlevél. Ez nem kis mértékben jelenti a végrehajtott adóreformot is. Az adóintézkedések egy része csak utalásszerűen tartalmaz hátrányos intézkedéseket az egyház és a várispánok kárára.

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.