Megvan az elvárt adó utóda


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A pénzügyi tárcának már kész javaslata van az elvárt adó pótlására – értesült a Napi Gazdaság.

Bevételtől függetlenül, előre meghatározott összegben vetnék ki az új adót, így a veszteséges cégek és egyéni vállalkozók is fizetnének adót.

A fix összegű, tételes adót az érintettek levonhatnák a társasági adóból, illetve a személyi jövedelemadóból, így a nyereséget termelőket tulajdonképpen nem terhelnék. Ha marad az elvárt adó eredeti logikája, nem kerülhetnék el viszont az adófizetést azok a cégek, amelyeknek beruházások vagy fejlesztések miatt keletkezik időleges veszteségük.

A pénzügyi tárca 200 ezer veszteséges céggel számol, az APEH adatai szerint pedig 2005-ben 107 ezer egyéni vállalkozó eredménye lett negatív. Tőlük az év második felében átlagosan 98 ezer forintot kellene beszedni ahhoz, hogy a tervezett 30 milliárd forintos bevétel teljesüljön. Ha a nullás eredményű vállalkozókat is számításba vesszük, az átlagos terhelés 83 ezer forint körül mozoghat majd, de elképzelhető, hogy az adótételeket a vállalkozás méretétől vagy bevételeitől függően sávosan határozzák meg.

Forrás: Piac&Profit


Kapcsolódó cikkek

2023. február 3.

IFRS és a nyereségadók

A pénzügyi kimutatásait az IFRS előírásai alapján összeállító társaságoknak az IAS 12 standard előírásait kell alkalmazni valamennyi nyereség jellegű adó esetében. Az adóhatásokkal szembeni tárgyidőszaki és jövőbeni elszámolásra az IFRS a magyar szabályoktól eltérő, speciális szabályokat alkalmaz függetlenül attól, hogy külföldi, vagy belföldi adókról van szó! Az RSM Hungary szakértőjének cikke.