Mennyivel nő a fizetésünk 2011-ben?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egyre több cég tervez béremelést, a jövedelemfelmérő vállalkozások 2011-es prognózisai is ez támasztják alá. Míg tavaly csak a fizetések reálértéken tartása volt a munkaadók célja, idén már sokkal bizakodóbbak: több munkaadó ad fizetésemelést, és 4,3-4,9 százalékkal emelnék a béreket az előzetes terveik alapján – írja a FigyelőNet.

2011-re az alapbérek mintegy 4,3 százalékos emelését tervezik a Magyarországon működő német cégek – áll a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) és a Kienbaum tanácsadó cég közös bérezési felmérésében. A bérezés nem csupán költségtényező, hanem egyben alapvető vezetési és ösztönzési eszközrendszer – hangsúlyozta Maria Smid, a Kienbaum Management Consultants a közép- és kelet-európai bérezési gyakorlatot elemző szakértője a tanulmány bemutatóján.

A magyarországi cégek 58,2 százaléka már konkrétan tudja, hogy mennyivel növeli a munkavállalók bérét jövőre, míg 13,4 százalék még bizonytalan abban, hogy lesz-e egyáltalán emelés. A megkérdezett cégek további 28,4 százaléka is béremelési tervekről számolt be, ugyanakkor még nem tudta megmondani ennek mértékét – közölte a Hay Group tanácsadó cég a legfrissebb felmérésének adatai alapján, ám azt, hogy mennyivel nőhetnek a bérek, nem hozták nyilvánosságra.

Egy másik felmérés szerint a magyar munkaadók csaknem fele, 45 százaléka tervez átlagosan 4,9 százalékos béremelést 2011-ben. Tavalyhoz képest ez előre lépés, akkor csak a 37 százalékuk növelte az alkalmazottak fizetését – áll a DGS Global által készített Bérfejlesztés 2011 kutatás adataiban. A középvezetők bérének emelését a többségi külföldi tulajdonban levő munkáltatók 60 százaléka tervezi, míg a bérek befagyasztása mellett a multik 10 százaléka döntött. A tisztán magyar tulajdonú vállalkozások jóval óvatosabbak, visszafogottabbak a külföldi hátterűekkel szemben: 27 százalékuk tervez emelést.

Magas azon cégek aránya (20 százalék), amelyek kénytelenek munkatársaik bérét befagyasztani, a munkáltatók 11 százaléka ezt azzal magyarázta, hogy már 2010-ben megemelte a fizetéseket. 3 százalékuk bércsökkentésre kényszerül, ezen cégek kétharmada átlagosan 9 százalékkal adna kevesebbet a dolgozóinak jövőre.

A magas fizetésűek járnak jól

A kormány adótervei alapján jövőre éves szinten 5 és fél millió forinttal több marad a Magyarországon dolgozó felsővezetők zsebében éves szinten, még akkor is, ha a munkaadójuk egyáltalán nem emeli a bérüket – írja egy tanulmányában a Hay Group. A jövő évi egykulcsos, 16 százalékos személyi jövedelemadó a havi bruttó 290 ezer forint felett keresőknek jelent előnyt, és minél nagyobb az e fölötti jövedelem, annál nagyobb az lesz a „nyereség”. Így tehát az új adórendszer nyertesei a felső vezetők lesznek. A rendszer előnyei a fizetések csökkenésével fokozatosan enyhülnek: a középvezetők átlagosan évente 1,9 millió forinttal, a szakértők pedig 270 ezerrel többet vihetnek haza.

Az alacsonyan kereső, adminisztratív és fizikai dolgozók viszont rosszabbul járnak majd, átlagosan évi 12 500 forintos csökkenést tapasztalhatnak a keresetükben. A tanácsadó cég szimulációi szerint a legnagyobb veszteséget a havi bruttó 220 és 250 ezer forint között keresők fogják elszenvedni, ennek értéke nagyjából havi 4-5 ezer (éves szinten 50-55 ezer) forint között lesz. (A felmérés a nyugdíjjárulék félszázalékos emelése előtt történt, ezért a számokat a Hay Group e változás nélkül számolta ki. Az összehasonlíthatóság kedvéért gyermektelen alkalmazottakkal számoltak, ezért a kedvezmények miatt természetesen a többgyermekes szülők a tanulmányban szereplő összegnél magasabb lesz a keresete.)

További részletek a FigyelőNet-en.

Forrás: FigyelőNet


Kapcsolódó cikkek

2024. június 12.

Átfogó versenyképességi reformokat vár a Költségvetési Tanács

A tartósan 4 százalék feletti GDP bővülés érdekében az egyensúlyok helyreállítása mellett átfogó versenyképességi reformokra is szükség van – mondta a Költségvetési Tanács (KT) elnöke a Magyar Közgazdasági Társaság tagjainak tartott online előadásában.