Gondtalan nyugdíjasévek: 50 millió kell hozzá


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Negyven-ötvenmillió forint megtakarításra lenne szüksége a tíz-tizenöt év múlva nyugdíjba menő generációnak ahhoz, hogy nyugodtan élhessen nyugdíjas éveiben, ám az akkori nyugdíj ennek hozzávetőleg egyharmadát – de lesz olyan is, hogy csupán az egyhatodát – fogja finanszírozni, állítják pénzügyi szakértők.

Akár tíz-tizenöt évig az alapjárandóságnál nagyobb nyugdíj-kiegészítést tud biztosítani egy hozam- és adózási szempontból jól megválasztott portfólió – hangsúlyozza Surányi Zoltán, a CIB Bank lakossági üzletfejlesztési szakértője. A válság óta Magyarországon is többen spórolnak a bankok egybehangzó állítása szerint, és az új ügyfelek között szép számmal vannak olyanok, akiknek korábban soha nem volt semmiféle megtakarítása, még lekötött betétje sem. S bár az elmúlt három évben azok száma is nőtt, akik kifejezetten nyugdíj célú megtakarításokkal rendelkeznek, arányuk az aktív dolgozók között még mindig csekély. Az Aviva biztosító kutatása rámutatott arra, hogy Magyarországon a 25-34 évesek – az öngondoskodás szempontjából leginkább érintett korosztály – 65 százaléka elutasítja a havi rendszeres nyugdíj célú megtakarítást, s a 35-54 év közöttieknek is mindössze 30 százaléka él ezzel a lehetőséggel. Zolnay Judit vezérigazgató-helyettes emellett azt is hangsúlyozza, hogy a nyugdíjtervezés olyan folyamat, ami már évtizedekkel a nyugdíjba menetel előtt megmutatja, hogy mekkora rendszeres megtakarításra van szükség adott majdani életszínvonalhoz, így a számok alapján lehet dönteni az előtakarékosság mértékéről.

Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója szerint az egykulcsos személyi jövedelemadó miatt várhatóan többet tudnak majd félretenni a háztartások, aminek egy része az egyéni befektetések bővülését szolgálhatja. Igaz, 2011-től módosul több befektetési eszközre vonatkozó adózási szabályozás is: 30 százalékról 20 százalékra csökken az adójóváírás mértéke az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések és a nyugdíj-előtakarékossági számlára (nyesz) befizetett összegek után. De a magánnyugdíjpénztárak körüli bizonytalanságok és a kisebb kedvezmény ellenére is a hosszú távú megtakarítási formák felfutását eredményezheti, véli a szakember, mert bizonytalan gazdasági környezetben felértékelődnek a hosszú távon biztos befektetési lehetőségek.

A fiatal és középkorú munkavállalóknak még elég idejük van, hogy eddigi befektetéseik visszanyerjék a tavalyi tőkepiaci visszaesések után megcsappant értéküket, jövőbeli megtakarításaik pedig gyarapodjanak. Ráadásul minél fiatalabban kezd valaki gondoskodni a jövőjéről, annál kisebb havi összegeket kell félretegyen ahhoz, hogy megfelelő megtakarítást halmozzon fel. S ha figyelembe vesszük, hogy ma Magyarországon állítólag minden nyolcadik forintot pazarlóan és egészségrombolóan költenek el, a megtakarítások forrása is kirajzolódhat.

A cikk teljes terjedelemben a Piac és Profit portálon olvasható.

Forrás: Piac és Profit


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

NGM: nem a szegénység, hanem az óvatosság miatt fogyaszt keveset a lakosság

Az elmúlt napokban látott napvilágot az Eurostat friss adatközlése, miszerint a magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70 százalékát éri el. Az adatot többen helytelenül értelmezve, a közvéleményt tudatosan félrevezetve úgy állították be, hogy Magyarország az unió legszegényebb országa, ami teljességgel nonszensz és szándékos hazugság – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.