Mezőőri járulékot vezettek be Árpádhalmon

Szerző: Ado Online
Dátum: 2018. június 12.
Rovat:

Nem lett népszerű a gazdálkodók körében az új adófajta – derül ki a Szabad Föld cikkéből.


Árpádhalmon 2015-ben szavazta meg az önkormányzat a mezőőri szolgálat felállítását. Ehhez az állam is ad támogatást, de a fenntartáshoz további forrásokra volt szükség, ezért bevezették a mezőőri járulékot – írja cikkében a Szabad Föld. Aranykorona alapon számítják ki az adót, amelyet előbb 170, majd 190 forintos szorzóval terveztek beszedni. Csak azok mentesülhetnek alóla, akik bizonyítottan legalább három éve árpádhalmi lakosok, illetve őstermelői jövedelmük nem éri el az évi 600 ezer forintot.

Nagymágocson a napokban traktorral vonult a községháza elé tizenöt dühös gazda – köztük gádorosi, eperjesi, fábiánsebestyéni –, mert azontúl, hogy diszkriminatívnak tartják a járulék kiszabását, sokallják is az összeget. A földtulajdonosok az újabb „sarc” eltörlésével kapcsolatosan Szebellédi Endre nagymágocsi polgármester segítségét kérték, aki levélben fordul a kormányhivatalhoz, álláspontot kérve arról, hogy törvényes-e a mezőőri hozzájárulás többszöri módosítása és magas összege.

[htmlbox art_tukor]

 

Árpádhalom polgármestere szerint a probléma veleje, hogy a mágocsi gazdák 25 éve csak a székhelyükön fizették meg az iparűzési adó teljes összegét, pedig ha más településen is keletkezik bevételük, akkor ezt a kötelezettségüket meg kell osztaniuk. Bevallásaik módosításával öt évre visszamenően rendezhetik soraikat, vagyis a nagymágocsi hivataltól visszaigényelt pénzt be kellene fizetniük az árpádhalmi kasszába. Azazhogy nem az egészet, hanem csak a mezőőri járulékkal csökkentett különbözetet. A falu vezetője úgy saccolja, hogy eddig mintegy 50 millió forinttól estek el – olvasható a lapban.


Kapcsolódó cikkek:


Adócsökkentés jön Horvátországban
2018. szeptember 21.

Áfacsökkentés, személyi jövedelmi adó csökkentés, idegenforgalmi adó mérséklése, járulékok eltörlése – a munkáltatók szerint azonban mindez kevés.

Kamat, adósság, elengedés, devizahitel (2. rész)
2018. szeptember 21.

A kamatszedés tiltása a kereszténység egyik alapvető törvénye volt. Az első ezredfordulót követően kezdett ez a tiltás enyhülni, és ebben szerepük volt a pápáknak, tudósoknak, de leginkább a pénzkereskedelemmel foglalkozó személyeknek, családoknak. A sorozat második részében a reneszánsz időszakával, előzményeivel, utóhatásaival foglalkozunk.