Mi lesz az elvárt adó helyett?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A pénzügyi tárcának már kész javaslata van az elvárt adó pótlására – értesült a Napi Gazdaság.

Elképzelhető, hogy a bevételtől független, előre meghatározott összegben vetnék ki az új adót, amelyet így a jövedelem eltitkolásával, illetve a fiktív költségek elszámolásával sem kerülhetnének meg a vállalkozások, illetve az egyéni vállalkozók. A fix összegű, tételes adót az érintettek levonhatnák a társasági adóból, illetve a személyi jövedelemadóból, így a nyereséges cégeket nem terhelnék. Nem kerülhetnék el viszont az adófizetést azok a vállalkozások, amelyek beruházások vagy fejlesztések miatt ideiglenesen veszteségesek. A pénzügyi tárca 200 ezer veszteséges céggel számol, az APEH adatai szerint pedig 2005-ben 107 ezer egyéni vállalkozó eredménye lett negatív. Tőlük az év második felében átlagosan 98 ezer forintot kellene beszedni ahhoz, hogy a tervezett 30 milliárd forintos bevétel teljesüljön. Ha a nullás eredményű vállalkozókat is számításba vesszük, az átlagos terhelés 83 ezer forint körül mozoghat, de lehet, hogy az adótételeket a vállalkozás méretétől vagy bevételeitől függően sávosan határozzák meg. Hack Péter alkotmányjogász szinte biztosra veszi, hogy az új adónemet is megtámadják majd az Alkotmánybíróságon, szerinte azonban a júliusi bevezetés nem ütközik az alaptörvénybe, mivel nincs olyan jogszabály, amely kizárná az évközi adómódosítást vagy egy új adónem kivetését.

Forrás: Napi GazdaságKapcsolódó cikkek

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.

2022. június 30.

Ellenőrzési határidők és a mulasztási bírság kapcsolata

A mulasztási bírságok sokfélék, de vannak közös szabályaik. Ilyen a bírság kiszabásakor alkalmazandó mérlegelés, vagy különféle adózók esetében irányadó kedvezőbb, vagy hátrányosabb rendelkezések alkalmazása megbízható, vagy kockázatos adózók esetében. Érdekes jogesetet mutatunk be.