Mikor dönt a pénztárválasztásról az Alkotmánybíróság?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Még nem lehet tudni, mikor kerülnek az Alkotmánybíróság napirendjére azok az indítványok, amelyek a korlátozottan szabad pénztárválasztásról, a különadókról szóló, illetve a médiatörvényt támadták. Csak a pénztártagságot érintő szabályozással kapcsolatban merült fel, hogy soron kívül tárgyalja a testület, de hétfő délutánig nem született döntés erről.

A Napi Gazdaság cikke

Egyelőre nem lehet tudni, mikor kerülnek az Alkotmánybíróság (Ab) napirendjére azok az indítványok, amelyek a korlátozottan szabad pénztárválasztásról, a különadókról szóló, illetve a médiatörvényt támadták.

Egyedül a pénztártagságot érintő szabályozással kapcsolatban merült fel, hogy soron kívül tárgyalja a testület, de hétfő délutánig nem született döntés erről.

A médiatörvénnyel és a különadókkal kapcsolatban azonban ilyen döntést nem fontolgatott az Ab – mondta lapunknak Sereg András, az Ab szóvivője.

Ezzel együtt valószínű, hogy még idén kiderül, részben vagy egészben „elkaszálja-e” a testület az ágazati különadók szabályozását.

Ez azért sem lényegtelen kérdés, mert kedvező esetben az érintett társaságoknak 2011-re egyáltalán nem kellene adót fizetniük, egy későbbi döntés esetén viszont nehéz procedúrát jelentene a már megfizetett adó visszakövetelése.

Szintén problémát okozhat a végkielégítés-adó finanszírozása. A 98 százalékos adóról szóló szabályozást azt követően is megtámadták a testület előtt, hogy egy korábbi határozatban az Ab részben alkotmányellenesnek találta a szabályozást, majd azt az országgyűlés – ötéves visszamenőlegesség mellett – ismét megszavazta, az Ab jogosítványainak korlátozásával együtt.

Ezt az adót május 20-ig kell bevallaniuk és megfizetniük az érintetteknek, vagyis számukra likviditási problémát is jelenthet, ha az Ab nem dobja vissza addig a szabályozást.

A médiatörvényt, a pénztári tagságról, a pénzügyi különadókról és válságadókról, valamint a végkielégítés-adóról szóló törvényeket számos indítványban támadták meg pártok, szervezetek és magánszemélyek egyaránt. Ráadásul folyamatosan érkeznek újabb indítványok is.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 21.

Hamis mosószert terjesztő céget buktatott le a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) budapesti pénzügyi nyomozói egy több ezer tonna mosószerrel „ügyeskedő” elkövető felelősségre vonását kezdték meg iparjogvédelmi jogok megsértése miatt, és egy börtön elől bujkáló nőt is megtaláltak.

2023. szeptember 21.

NAV: érkeznek az adószámla-értesítők

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) október végéig megküldi az adószámla-értesítőket magánszemély és egyéni vállalkozó ügyfeleinek, az adószámla-egyenlegéről csak az kap értesítést, akinek ötezer forintnál több tartozása, vagy ezer forintnál több túlfizetése van, illetve 2022-re késedelmi pótléka keletkezett – közölte az adóhatóság csütörtökön.