Milliárdos áfacsalás miatt tartott összehangolt akciót a NAV, az M7-en hamis ruhákat talált


Milliárdos áfacsalás miatt tartott összehangolt akciót a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV): hét embert gyanúsítottként hallgattak ki, közülük két embert őrizetbe vettek a nyomozók – közölte a hatóság csütörtökön. Több mint ötmillió forint értékű hamisított ruhákat és kiegészítőket találtak a NAV munkatársai egy kisbuszban az M7-es autópályán.

A közlemény szerint a NAV Észak-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt indított eljárást több, fuvarozási tevékenységet végző cégnél.

A gazdasági társaságok különböző adminisztratív szolgáltatásokról kiállított fiktív számlákat fogadtak be, amelyek mögött nem állt tényleges gazdasági teljesítés. Így csökkentették jogosulatlanul áfafizetési kötelezettségüket, ezzel több mint 1,3 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a központi költségvetésnek.

A NAV nyomozói járőrök közreműködésével az országban több helyszínen, összehangoltan hajtottak végre kényszerintézkedéseket. A bűncselekménnyel okozott vagyoni hátrány megtérítése érdekében a nyomozóhatóság gépjárműveket, bankszámlapénzt foglalt le, valamint ingatlanokat vett zár alá. Az egyik helyszínen a kutatás során online és fizikai (hardware) pénztárcákból különböző típusú kriptovaluták is előkerültek, amelyeket szintén lefoglaltak.

A nyomozók az akcióban több mint 650 millió forintnyi vagyont biztosítottak. Hét embert gyanúsítottként hallgattak ki, közülük két embert őrizetbe vettek, akiknek a letartóztatását elrendelte a bíróság – áll a közleményben.

Több millió forint értékű hamis márkajelzésű ruhaszállítmányra bukkant a NAV az M7-esen

Több mint ötmillió forint értékű hamisított ruhákat és kiegészítőket találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy kisbuszban az M7-es autópályán.

A NAV csütörtökön az MTI-vel közölte: a Budapestről Horvátországba tartó kisbuszt az M7-es autópálya Fejér vármegyei szakaszán ellenőrizték; nejlonzsákokban több száz, ismert márkajelzésű póló, melegítő, zokni és táska volt.

A közlemény szerint az árukon már szemmel látható volt, hogy az eredeti márkánál jóval silányabb minőségű termékekre bukkantak a pénzügyőrök. A busz öt horvát utasa közül az egyik azt mondta, hogy a csomagok tartalma az ő tulajdona, és azokat egy budapesti piacon vásárolta.

Az előzetes szakértői vélemény szerint a termékek hamisítványok, amiket a védjegy tulajdonosának engedélye nélkül hoztak forgalomba. A pénzügyőrök a több mint ötmillió forint értékű hamisítványt lefoglalták, és iparjogvédelmi jogok megsértése bűncselekmény miatt indítottak eljárást. A hamis termékek nemcsak a piac szereplőinek okoznak károkat, hanem az egészségre is ártalmasak lehetnek – olvasható a közleményben.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. június 6.

A kormány benyújtotta a jövő évi adótörvényeket az Országgyűlésnek

A kormány megőrzi a személyi jövedelemadó alacsony szintjét, a családi adókedvezményt, a négygyermekesek, a 30 év alatti anyák és a 25 éven aluliak adómentességét, emellett továbbra is garantálja az alapvető élelmiszerek kedvezményes áfakulcsát – hangsúlyozta a Pénzügyminisztérium (PM) közleménye, amellyel bejelentette, hogy a kormány kedden benyújtotta az adótörvényeket, és még a nyári szünet előtt elfogadhatja az Országgyűlés azokat.

2023. június 6.

Hogyan hat a befektetésekre az új szocho adóteher?

A Magyar Közlönyben 2023. május 31-én megjelent 205/2023. (V. 31.) Kormányrendelet alapján 2023. július 1-sejétől az Szja törvény szerint kamatjövedelmet – az ingatlanalap befektetési jegyéből származó kamatjövedelem kivételével – a 15% személyi jövedelemadó (szja) mellett 13% szociális hozzájárulási adó (szocho) is terheli a 424/2022. (X. 28.) Kormányrendelettel kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt. A jelenlegi tervek szerint 2023. november 26-ig tart a veszélyhelyzet, de nem lehet kizárni, hogy annak időtartamát újra meghosszabbítják – írja cikkében az RSM Hungary szakértője.

2023. június 6.

Szennyezett, penészes tojás, zárjegy nélküli cigaretta, hamis LEGO – munkában a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai mintegy 20 ezer koszos, penészes, jelöletlen tojást találtak egy magyar rendszámú teherautó rakterében, a 47-es főúton. Az M1-esen a pénzügyőrök 1800 doboz zárjegy nélküli cigarettát találtak egy autóban, az M43-ason hamis LEGO is előkerült – közölte a hatóság kedden.