Milliárdos áfacsalás miatt tartott összehangolt akciót a NAV, az M7-en hamis ruhákat talált


Milliárdos áfacsalás miatt tartott összehangolt akciót a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV): hét embert gyanúsítottként hallgattak ki, közülük két embert őrizetbe vettek a nyomozók – közölte a hatóság csütörtökön. Több mint ötmillió forint értékű hamisított ruhákat és kiegészítőket találtak a NAV munkatársai egy kisbuszban az M7-es autópályán.

A közlemény szerint a NAV Észak-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt indított eljárást több, fuvarozási tevékenységet végző cégnél.

A gazdasági társaságok különböző adminisztratív szolgáltatásokról kiállított fiktív számlákat fogadtak be, amelyek mögött nem állt tényleges gazdasági teljesítés. Így csökkentették jogosulatlanul áfafizetési kötelezettségüket, ezzel több mint 1,3 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a központi költségvetésnek.

A NAV nyomozói járőrök közreműködésével az országban több helyszínen, összehangoltan hajtottak végre kényszerintézkedéseket. A bűncselekménnyel okozott vagyoni hátrány megtérítése érdekében a nyomozóhatóság gépjárműveket, bankszámlapénzt foglalt le, valamint ingatlanokat vett zár alá. Az egyik helyszínen a kutatás során online és fizikai (hardware) pénztárcákból különböző típusú kriptovaluták is előkerültek, amelyeket szintén lefoglaltak.

A nyomozók az akcióban több mint 650 millió forintnyi vagyont biztosítottak. Hét embert gyanúsítottként hallgattak ki, közülük két embert őrizetbe vettek, akiknek a letartóztatását elrendelte a bíróság – áll a közleményben.

Több millió forint értékű hamis márkajelzésű ruhaszállítmányra bukkant a NAV az M7-esen

Több mint ötmillió forint értékű hamisított ruhákat és kiegészítőket találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy kisbuszban az M7-es autópályán.

A NAV csütörtökön az MTI-vel közölte: a Budapestről Horvátországba tartó kisbuszt az M7-es autópálya Fejér vármegyei szakaszán ellenőrizték; nejlonzsákokban több száz, ismert márkajelzésű póló, melegítő, zokni és táska volt.

A közlemény szerint az árukon már szemmel látható volt, hogy az eredeti márkánál jóval silányabb minőségű termékekre bukkantak a pénzügyőrök. A busz öt horvát utasa közül az egyik azt mondta, hogy a csomagok tartalma az ő tulajdona, és azokat egy budapesti piacon vásárolta.

Az előzetes szakértői vélemény szerint a termékek hamisítványok, amiket a védjegy tulajdonosának engedélye nélkül hoztak forgalomba. A pénzügyőrök a több mint ötmillió forint értékű hamisítványt lefoglalták, és iparjogvédelmi jogok megsértése bűncselekmény miatt indítottak eljárást. A hamis termékek nemcsak a piac szereplőinek okoznak károkat, hanem az egészségre is ártalmasak lehetnek – olvasható a közleményben.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. április 18.

A személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát felajánlók milliárdokról dönthetnek

Legtöbben személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát gyermekek gyógyítására és állatmenhelyekre szánják, a támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, a felajánlók évről évre milliárdok sorsáról dönthetnek – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az közleményben.

2024. április 18.

A közhatalmi tevékenység és az áfa

Az általános forgalmi adó elveit és rendszerét vizsgálva, mindig meg kell állapítani, hogy az ügyletben résztvevő felek adóalanynak minősülnek-e, illetve tevékenységük gazdasági tevékenységnek minősül-e, ugyanis, csak ebben az esetben merülhet fel áfafizetési kötelezettség.

2024. április 18.

Kapcsolt vállalkozások közötti ingyenes juttatások a társasági adóban

Az ellenérték nélkül adott támogatások, juttatások, térítés nélkül átadott (pénz)eszközök vonatkozásában a Tao-törvény különbséget tesz atekintetben, hogy az ingyenes átadás adománynak minősül-e, és ha nem, a támogató oldaláról vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségnek tekinthető-e. Elmerülünk a részletekben.