Minden a környezetvédelmi termékdíjról


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Február 15-től a termékdíjjal kapcsolatos kötelezettségek visszakerülnek a NAV hatáskörébe, de azok ellenőrzése továbbra is a vámhatóság feladata lesz – írja blogbejegyzésében az RSM DTM.

2013. február 15-től a termékdíjjal kapcsolatos kötelezettségek visszakerülnek az adóhatóság hatáskörébe, és ezek ellenőrzése is az adóhatóság feladata lesz. 2013. február 14-ig a környezetvédelmi-termékdíjjal kapcsolatos bevallást, befizetéseket, illetve pótlást és önellenőrzést vámhatóság felé kell megtenni, azt követően pedig az adóhatóság felé.

A 2013-tól fizetendő termékdíjtételek tekintetében nincs változás (az egyéni hulladékkezelést végző kötelezetteknek csökkentett díjtételeket kell megfizetniük – rájuk külön jogszabály vonatkozik), az ezekről szóló táblázatokat itt találják.

Érdemes megjegyezni, hogy újrahasználható csomagolószerre nem keletkezik termékdíj-kötelezettség, ha a termékdíjköteles termék az újrahasználható csomagolószerek nyilvántartásban szerepel és a csomagolást végző a csomagolószerre betétdíjat alkalmaz. A megfelelő folyamatok kialakításával sokat lehet spórolni újrahasználható csomagolószerek esetén.

A termékdíj-fizetési kötelezettség mellett azonban a társaságoknak hulladékgazdálkodással kapcsolatban is keletkezhet adatszolgáltatási kötelezettsége. Bár elektronikai termékek esetén ha a gyártó a kezelésre vonatkozó kötelezettségének az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökségen (OHÜ) keresztül történő kollektív teljesítés útján tesz eleget, az adatszolgáltatást az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség részére az OHÜ teljesíti, csomagolások tekintetében megmaradt az adatszolgáltatási kötelezettség, amelyet január 31-ig kell teljesíteni a Felügyelőség felé. Az adatszolgáltatás a tárgyévre vonatkozó kezeléssel kapcsolatos összesített adatokra terjed ki.

Termékdíj-bevallás

Más adónemekhez hasonlóan a termékdíj esetében is bevezették tavaly az előlegfizetés intézményét. A kötelezettet a tárgyév negyedik negyedévére nézve termékdíjelőleg-megállapítási, -bevallási és -befizetési kötelezettség terheli. A termékdíj-előleg mértéke a tárgyév első három negyedéve után fizetett termékdíj harmadának a 80 százaléka. Az előlegre vonatkozó bevallási kötelezettségnek a negyedévre vonatkozó bevallás benyújtásával kell eleget tenni (tárgynegyedévet követő hó 20.-áig). Megfizetési határidő, tárgyév december 20.-áig. A tárgyév negyedik negyedévi bevallásban a termékdíj-előleget a tényleges megfizetendő mértékig ki kell egészíteni, vagy a különbözetet vissza lehet igényelni.

Termékdíj-fizetési kötelezettség átvállalása

2013-tól további fontos változás, hogy a szerződéssel történő termékdíj-fizetési kötelezettség átvállalásának lehetősége kibővült:
1. az első belföldi vevő, amennyiben a kötelezettől megvásárolt termék legalább 60 százalékát külföldre értékesítette;
2. a bérgyártó;
3. csomagolószer esetében az azt változatlan formában és állapotban vagy más kiszerelésben továbbértékesítő első belföldi vevő;
4. a csomagolószer
1. első belföldi vevője
2. a 3. szerinti értékesítés belföldi vevője
ha csomagolást hoz létre a csomagolószerből;
5. csomagolóanyag esetében az azt anyagában, mértékben, megjelenésében tovább feldolgozott csomagolóanyag, csomagolóeszköz, illetve csomagolási segédanyag előállítására felhasználó:
1. első belföldi vevő
2. a 3. pont szerinti értékesít belföldi vevője;
6. a 3920-as vámtarifaszám alá tartozó csomagolóanyag esetében az azt változatlan formában és állapotban, vagy más kiszerelésben, kiskereskedelmi értékesítés keretében továbbértékesítő
1. első belföldi vevő, vagy
2. a 3. pont szerinti értékesít belföldi vevője.

A módosítás alapján 3. pont a csomagolószer továbbértékesítője pl.(nagyker) átvállalhatja a kötelezettséget a gyártótól/ behozótól abban az esetben, ha a csomagolószert változatlan formában, vagy esetleg más kiszerelésben értékesíti. A nagykertől első vevője szintén átvállalhatja a kötelezettséget abban az esetben, ha a csomagolószert csomagolásra használja fel, vagy a csomagolóanyagot más csomagolószer gyártására használja fel. A csomagolóanyagból azonban előállítható más csomagolóanyag, illetve csomagolási segédanyag is.

Mindent megtudhat a termékdíjjal kapcsolatos 2013-as teendőkről

a Complex Kiadó Rodin felnőttképzési Üzletága által szervezett február 14-i szakmai konferencián

A Környzetvédelmi-termékdíj bejelentés elmulasztása

Amennyiben egy vállalkozás nem tesz eleget bejelentkezési vagy egyéb termékdíjjal kapcsolatos kötelezettségeinek az APEH mulasztási bírságot szab ki, melynek mértéke 500 000 forintig terjedhet.

A környezetvédelmi-termékdíjjal kapcsolatosan még mindig sok vállalkozás nincs teljes körűen tisztában. Sokaknál fel sem merül ezirányú kötelezettségük, pedig ma már nagyon kevés az olyan vállalat, amelyik ne készíttetne céges brosúrát, vagy egyéb kiadványokat. Továbbá a számlázással kapcsolatosan is sok hibát szoktunk észlelni, melyekre érdemes és szükséges is figyelni, hiszen ezeket is ellenőrzi a NAV. Biztosak lehetünk, hogy 2013-tól a NAV a tőle elvárható komolysággal fogja kezelni a termékdíjat és az ehhez kapcsolódó adózói kötelezettségeket is.

A bejegyzés szerzője Ágoston Péter, az RSM DTM Hungary Zrt. nemzetközi adóképviseleti vezetője. Az RSM DTM blog az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2023. március 27.

SZJA-felajánlások és felváltva gondozott gyermek utáni adókedvezmény | NAV-Figyelő 12. hét

Az adóhatóság közleményt adott ki a családi kedvezmény érvényesítése kapcsán. Kiemelik, hogy gyakori hiba, hogy az adóalanyok a felváltva történő gondozást félreértelmezik, illetve, hogy egy szükséges lépést kihagynak, tekintettel arra, hogy a felváltva gondozás ténye sem alapozza meg a családi kedvezmény megosztását. Erről, az SZJA 1+1%-ról, valamint az adótrafipax helyszínekről ad számot az eheti NAV-Figyelő.