Minden negyedik magyar lenullázza a bankszámláját hónap végére


Felértékelődött a pénzügyi tervezés szerepe, a magyarok több mint fele rendszeresen vezeti a háztartás bevételeit és kiadásait – derült ki a Provident Pénzügyi Zrt. anyavállalatának (International Personal Finance) májusi reprezentatív kutatásából.

A kutatás során a lakosság szubjektív pénzügyi helyzetét mérték fel. A válaszok alapján minden negyedik magyar lenullázza a bankszámláját hónap végére.

A megkérdezettek 23,6 százaléka minden egyes kiadását megtervezi, 36,4 százaléka a főbb kiadások előtt veszi számba, hogy az még belefér-e a családi büdzsébe. A magyarok 28,9 százaléka csak néhány kiadást tervez meg előre, míg csak 8,7 százalék válaszolt úgy, hogy egyáltalán nem tervezi meg a költségeket.

A kutatás eredménye szerint csak fél százalékkal, de a nők hajlanak jobban a pénzügyi tervezés irányába. Míg a férfiak jobban nyomon követik a mindennapi költségeket, addig a nők a főbb kiadásokon töprengenek el jobban. A férfiak hajlamosabbak inkább kiengedni a kezük közül a pénzügyi gyeplőt, minden tizedik férfi egyáltalán nem tervezi meg a költségeket, a nők esetében ugyanakkor ez az arány érezhetően alacsonyabb, 7,5 százalék.

A korcsoportok szerinti bontás alapján a 18-34 év közöttiek kevésbé gondolkodnak előre, ha anyagi tervezésről van szó; csak 12,2 százalékuk tart számon minden kiadást és 38,6 százalékra tehető azok aránya, akik a nagyobb kiadások előtt gondolkodnak el. A kor előrehaladtával nő a pénzügyi tudatosság, a 35-54 év közöttiek mintegy 20 százaléka vezet napi költségvetést, az 55-75 éveseknek pedig a 36,3 százaléka vezeti rendszeresen kiadásait.

A megkérdezettek mintegy fele állította, hogy magabiztosnak érzi magát a pénzügyi termékekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatos ismeretekben. Ez az arány magasabb a férfiak, a rendszeres megtakarítók, valamint az olyanok körében, akiknek a hónap végére sok pénze marad.

A kutatásból kiderült, hogy a válaszadók többsége, csaknem 30 százaléka lakásvásárlásra vagy felújításra gyűjt, közel minden ötödik válaszadó pedig nyaralásra és utazásra tesz félre. A megkérdezettek 17,5 százaléka a gyermekei életkezdésének támogatására szánja a megtakarításait, 11,3 százalék pedig autót szeretne vásárolni. A válaszadók több mint ötödének semmilyen megtakarítása sincs.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2020. december 15.

A magyarok harmada hónapról hónapra él

A lakosság 36 százaléka mindössze egy hónapig tudna megélni a meglévő megtakarításából, ha megszűnne a rendszeres havi jövedelme a K&H felmérése szerint.
2020. december 23.

A magyarok harmadának nem kell spórolnia karácsonyra

Akik hitel felhasználását is tervezik, azok a bevásárlásaik költségének átlagosan 51 százalékát fedeznék belőle – derül ki a Budapest Bank megbízásából készített, karácsonyi költéseket vizsgáló reprezentatív kutatásból.
2023. június 21.

A megélhetési költségek növekedése miatt minden negyedik munkavállaló állást keres

A felmondási hullám világszerte folytatódik, mivel a megélhetési költségek növekedése arra készteti a munkavállalókat, hogy jövedelmezőbb állás után nézzenek. A PwC globális munkaerőpiaci kutatása 46 ország és földrajzi terület közel 54 000 munkavállalójának – köztük magyarországi válaszadók – véleményét és magatartását vizsgálta. A felmérés arra is rámutat, hogy jelentősen csökkent azon munkavállalók aránya, akiknek a hó végén marad pénzük, illetve, hogy a nehéz anyagi helyzetben lévő munkavállalók a legkevésbé felkészültek a gazdasági változásokra és a mesterséges intelligencia térnyerésére.