Mindent visz a NAV az adócsalóktól


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A NAV pénzügyi nyomozóinak az a fő törekvésük, hogy a célkeresztbe kerülő bandáktól minél hamarabb elvonjanak minden értéket –  mondta a Magyar Nemzetnek a hatóság bűnügyi főigazgatója, Vankó László pénzügyőr vezérőrnagy.

Az adócsalás nem könnyű foglalatosság – és nem is olcsó, világított rá a Magyar Nemzetnek adott interjújában a vezérőrnagy. Függően a módszertől, szükség lehet különféle árura, teher­autókra, technikai eszközökre, raktárakra, alkalmazottakra, könyvelőre és bandatagokra. Korábbi tapasztalatok szerint akár a megszerezhető pénz negyven százalékát is felemészthetik a költségek, és Vankó László szerint a becslés ma is helytálló lehet.

– Ebből is látszik – mondta a lapnak Vankó László –, hogy mennyire fontos a vagyon elvonása. Ha nincs pénz, nem tud a csoport például árut beszerezni, nem tudja azt mozgatni, egyáltalán: nem finanszírozható a szervezet. Az embereket, a szereplőket lehet pótolni, a pénzt viszont sohasem.

Idén eddig – az ügyforgalmi adatok szerint – az adócsalással gyanúsított bűnszervezetektől az elcsalt érték 140 százalékát szereztük meg – mondta a főigazgató, majd kitért arra, hogyan haladhatta meg a lefoglalt, zár alá vett összeg az okozott kárét. A NAV – a törvény rendelkezései szerint – minden olyan vagyonrészt elvonhat, amelyet az érintettek a bűnszervezet létezése alatt szereztek meg. Ez pedig adott esetben nagyobb lehet, mint a közkasszának okozott hiány – olvasható a lapban.


Kapcsolódó cikkek

2020. szeptember 3.

Milliárdos adócsalással vádolják a webáruház beszállítóit

Több mint ötmilliárd forintos vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség egy webáruház beszállítói ellen, akik fiktív cégek beiktatásával csalták el az adót – közölte a fővárosi főügyész.
2020. július 1.

Milliárdos adócsalás elkövetőit vették őrizetbe Magyarországon

Magyarországot megkárosító, cukor és étkezési olaj határokon átnyúló értékesítése során 9,7 millió euró (mintegy 3,4 milliárd forint) értékű áfacsalást elkövető szervezett bűnözői csoport két vezetőjét állították elő Magyarországon négy további ország hatóságainak bevonásával – közölte az Eurojust szerdán.