Minimálbér és kedvezmények: ki van zárva


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bár ma már a kötelező legkisebb bér sem adómentes, a minimálbérre bejelentett munkavállalók mégse nagyon élhetnek a különféle adókedvezmények kínálta lehetőségekkel.

A minimálbér összege 2007. januárjától 65.500 forint, ami a dolgozót terhelő járulékokat és az adójóváírást is figyelembe véve havi nettó 53.915 forintos fizetést jelent. A 11.585 forintnyi közteherből az adójóváírás és a kiegészítő adójóváírásnak hála havi 450, éves szinten pedig 5.400 forint SZJA-terhelés adódik.

Ez lenne tehát az az összeg, amit a magánszemély különféle kedvezmények igénybevételével csökkenthet, vagy akár teljes egészében vissza is igényelhet. Ha tehát egy 3 gyermekes szülő minimálbérre van bejelentve, akkor az amúgy igénybe vehető havi 12.000 forintos családi adókedvezmény helyett be kell érnie 450 forinttal.

Ha pedig azt szeretnénk megtudni, mekkora összeget kéne havonta mondjuk önkéntes nyugdíj-, vagy egészségpénztárba fektetünk, hogy az ezzel kapcsolatos kedvezményt maximálisan ki tudjuk használni, akkor sem kapunk óriási számokat.

Az évi 5.400 forint személyi jövedelemadó a 30 százalékos kedvezmény miatt azt jelenti, hogy évi 18.000, vagyis havi 1.500 forintot fektethetünk be valamely kasszába az adókedvezmény maximális kihasználása mellett.

Forrás: PrivátBankár


Kapcsolódó cikkek

2024. február 28.

A magyar adórendszer modernizációja: az eÁFA-bevallás

Az eÁFA-rendszer 2024-es magyarországi bevezetése új korszakot nyitott az adóbevallások terén. Ez az innovatív, digitális megoldás jelentős változást hozott az ÁFA-bevallás folyamatában, amely megkönnyítheti a vállalkozások és könyvelők munkáját. S bár az új lehetőségek használata még önkéntes, várható, hogy hamarosan felváltja a hagyományos ÁNYK nyomtatványokat. Ennek ismeretében pedig minden vállalkozásnál érdemes elkezdeni a felkészülést az eÁFA-„konform” ügyviteli folyamatok és nyilvántartások kialakítására.

2024. február 27.

Karbonvám kötelezettség – még pár nap és lejár a határidő

Az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus (CBAM) egy olyan rendszer, amelyet az Európai Unió hozott létre a kibocsátási kockázat csökkentése érdekében. A CBAM célja, hogy az uniós országokba behozott termékek szén-dioxid-kibocsátását megfelelően számontartsa és ellensúlyozza. Az első CBAM adatszolgáltatási kötelezettség határideje eredetileg január 31. volt, de ezt végül kitolták 30 nappal, így van még pár nap felkészülni – foglalja össze az Adó Online-nak eljuttatott közleményében a Niveus Consulting Group.

2024. február 27.

Cafeteriával kapcsolatos 2024-es változások

A SZÉP-kártya két speciális szabálya már nem hatályos az év elejével; a 2024-es módosítások inkább a könyvelői, bérszámfejtői oldalt érintik. A részletekről friss videónkban dr. Kovács Ferenc okleveles adószakértő, az Adó szaklap főszerkesztője beszél.