Minimálbér és kedvezmények: ki van zárva


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bár ma már a kötelező legkisebb bér sem adómentes, a minimálbérre bejelentett munkavállalók mégse nagyon élhetnek a különféle adókedvezmények kínálta lehetőségekkel.

A minimálbér összege 2007. januárjától 65.500 forint, ami a dolgozót terhelő járulékokat és az adójóváírást is figyelembe véve havi nettó 53.915 forintos fizetést jelent. A 11.585 forintnyi közteherből az adójóváírás és a kiegészítő adójóváírásnak hála havi 450, éves szinten pedig 5.400 forint SZJA-terhelés adódik.

Ez lenne tehát az az összeg, amit a magánszemély különféle kedvezmények igénybevételével csökkenthet, vagy akár teljes egészében vissza is igényelhet. Ha tehát egy 3 gyermekes szülő minimálbérre van bejelentve, akkor az amúgy igénybe vehető havi 12.000 forintos családi adókedvezmény helyett be kell érnie 450 forinttal.

Ha pedig azt szeretnénk megtudni, mekkora összeget kéne havonta mondjuk önkéntes nyugdíj-, vagy egészségpénztárba fektetünk, hogy az ezzel kapcsolatos kedvezményt maximálisan ki tudjuk használni, akkor sem kapunk óriási számokat.

Az évi 5.400 forint személyi jövedelemadó a 30 százalékos kedvezmény miatt azt jelenti, hogy évi 18.000, vagyis havi 1.500 forintot fektethetünk be valamely kasszába az adókedvezmény maximális kihasználása mellett.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. december 2.

Nemzetközi számlagyár vezetője ellen emeltek vádat

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vádat emelt egy az Egyesült Államokban elfogott férfi és 43 társa ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy fiktív számlákkal 4,7 milliárd forint forgalmi adót csaltak el – közölte a főügyészség helyettes sajtószóvivője.

2022. december 2.

Orbán: a globális minimumadó munkahelygyilkos adóemelés

A globális minimumadó “munkahelygyilkos adóemelés”, ezért a kormány nem járul hozzá, hogy Magyarországon bevezessék – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.