Minőségi szemlélet a közszférában


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A köztisztviselői és a közalkalmazotti törvény módosításai szeptemberben, egyes rendelkezései azonban csak 2008-2009-ben lépnek hatályba. Az új szabályozás bevezeti a teljesítmény mérését a közszférában, a felsővezetők kinevezése pedig határozott időre, hat évre fog szólni.

Köztisztviselők

A közszolgálatban dolgozókkal szemben nagyobb teljesítménykövetelményeket határoznak meg és rugalmasabbá válnak alkalmazásuk szabályai. Emellett a jelenleginél nagyobb elismerést biztosítanak a színvonalas teljesítménynek, és ösztönzik a fiatal, felkészült szakemberek pályára kerülését. Ennek érdekében a köztisztviselői törvényben bővítik a pályázati kötelezettséget, bevezetik a versenyalapú kiválasztást (általános alkalmazási feltétel lesz a versenyvizsga), kötelező próbaidőt írnak elő, a felmentési szabályokat harmonizálják a foglalkoztatási jogviszonyokat szabályozó törvényekkel, és kiterjesztik a tartalékállományt.

A teljesítmény- és versenyelv érvényesítése érdekében fokozatosan bevezetik a versenyvizsgát. Első lépésként a központi közigazgatásban a vezetői kinevezésnél, megbízásnál teszik kötelezővé. Általánosan kötelező lesz a próbaidő kikötése, amelynek minimuma 3 hónap, maximuma pedig 6 hónap.

A vezetői jogállás teljesítményelvű módosítása erősítheti az eredményes működésért való felelősségüket. Ezért a jövőben a közigazgatásban a szervezet első számú vezetője csak határozott idejű kinevezést kaphat, amelyhez kapcsolódóan meghatározzák tevékenységének teljesítménykövetelményeit is. A központi közigazgatásban adott főosztályvezetői megbízások is 6 éves időtartamra szólnak majd.

A módosításokat a 2007. évi LXXXIII. törvény tartalmazza.

Közalkalmazottak

A közalkalmazotti jogviszony létesítésekor kötelező lesz a pályáztatás, és kinevezéskor legalább 3 hónap próbaidőt kell kikötni. A próbaidő maximuma 4 hónap lehet. Az eddigi lehetőségből kötelezettséggé válik a gyakornoki idő és felsőfokú végzettséget igénylő munkaköröknél a gyakornoki vizsga kikötése. Külön miniszteri rendelet fogja meghatározni azokat a magasabb vezető állásokat, ahol a nem közalkalmazotti jogviszony, hanem a Munka Törvénykönyve vezetőkre irányadó különös szabályai szerinti munkaviszony létesítendő a pozíció betöltésére. Ezekben státuszokban ugyanis – az indokolás kiemeli a kórházigazgatói, egyetemi gazdasági vezetői megbízatást – sokszor a versenyszféra elvárásai és követelményei jelennek meg.

A módosításokat a 2007. évi C. törvény tartalmazza.Kapcsolódó cikkek

2022. június 28.

Adóemeléseket jelentettek be Romániában

Nicolae Ciuca román miniszterelnök hétfőn több adóemelési intézkedést jelentett be, miután az általa vezetett Nemzeti Liberális Párt (PNL) határozott a koalíciós javaslatokról.

2022. június 28.

Mit kell tudni az extraprofit adóról, azaz az extraadókról?

A Kormány szinte azonnali, 2022.07.01-i hatállyal több gazdasági szektor szereplőjére többletadó vagy pótadó fizetését rótta ki, melyet az alapul szolgáló kormányrendelet (az extraprofit adókról szóló 197/2022. (VI. 4.) Kormányrendelet, a továbbiakban: „KR”) „extraprofit adó”-ként aposztrofál.