Mintegy 500 cég vallotta be az elvárt adót


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Csak az Országgyűlés döntése után kezdheti meg az APEH a már befizetett elvárt adó visszafizetését az érintett cégeknek. Ezt Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium szóvivője mondta pénteken az MTI-nek. Szavai szerint mintegy 500 olyan cégről van tudomásuk, amelyek készítettek bevallást az elvárt adóval kapcsolatban. Pichler Ferenc elmondta, hogy a visszafizetés külön eljárás nélkül történik majd.

A szóvivő találgatásnak nevezte azt a Napi Gazdaság című napilap pénteki számában megjelent hírt, miszerint elképzelhető, hogy a bevételtő függetlenül, előre meghatározott összegben vetnék ki új adót júliusban, ami kiváltaná az elvárt adót.

Az Alkotmánybíróság (Ab) február 27-én semmisítette meg az elvárt jövedelmet adóztató törvényi szabályozást, valamint az elvárt adó adóelőlegének megfizetéséről szóló rendelkezést.

Veres János pénzügyminiszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón bejelentette, hogy a kormány január elsejei, visszamenőleges hatállyal vonja vissza az elvárt adóra vonatkozó törvényt, és 30 milliárd forintot zárol a költségvetési tartalékból.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. december 9.

Niveus: Továbbra is döbbenetes a magyar áfafegyelem

December 8-án hozta nyilvánosságra az Európai Bizottság az áfarésről* szóló legújabb jelentését, ami 2020-ig dolgozza fel az adatokat. Figyelemreméltó, hogy míg a tavalyi jelentésben a 2020-as becslés még 6,1%-os áfarést prognosztizált Magyarország esetén, a végső érték még ennél is egy nagyságrenddel jobb, 5,1% lett. Ezzel az EU tagállamok közül Magyarország érte el a legjobb eredményt az áfacsalással szembeni küzdelemben – derül ki a Niveus Consulting Group elemzéséből.

2022. december 9.

Brutálisan megemelték a telekadót Pilisjászfalun

A válság miatt Pilisjászfalu is a telek- és építményadó emelésére kényszerült a napokban; főként a telekadó emelése érinti súlyosan a falu lakosságának egy részét, esetükben sokszorosára, több százezer forintra ugorhat az éves kifizetendő összeg – adta hírül a Telex.