Mintegy 500 cég vallotta be az elvárt adót


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Csak az Országgyűlés döntése után kezdheti meg az APEH a már befizetett elvárt adó visszafizetését az érintett cégeknek. Ezt Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium szóvivője mondta pénteken az MTI-nek. Szavai szerint mintegy 500 olyan cégről van tudomásuk, amelyek készítettek bevallást az elvárt adóval kapcsolatban. Pichler Ferenc elmondta, hogy a visszafizetés külön eljárás nélkül történik majd.

A szóvivő találgatásnak nevezte azt a Napi Gazdaság című napilap pénteki számában megjelent hírt, miszerint elképzelhető, hogy a bevételtő függetlenül, előre meghatározott összegben vetnék ki új adót júliusban, ami kiváltaná az elvárt adót.

Az Alkotmánybíróság (Ab) február 27-én semmisítette meg az elvárt jövedelmet adóztató törvényi szabályozást, valamint az elvárt adó adóelőlegének megfizetéséről szóló rendelkezést.

Veres János pénzügyminiszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón bejelentette, hogy a kormány január elsejei, visszamenőleges hatállyal vonja vissza az elvárt adóra vonatkozó törvényt, és 30 milliárd forintot zárol a költségvetési tartalékból.

Forrás: PrivátBankár


Kapcsolódó cikkek

2024. május 28.

Május 31. – több mint háromszázezer vállalkozást érintő határidő

Az elmúlt három évet vizsgálva, rendre közel negyedmillió vállalkozás nyújtja be a pénzügyi beszámolóját májusban az OPTEN adatai szerint. Év elejétől május végéig jellemzően 5 cégből 4 leadja a beszámolóját. A pénzügyi beszámolóra vonatkozó határidő elmulasztása komoly szankciókkal járhat.

2024. május 28.

Csoportos társaságiadó-alany tagjainak nyilatkozata a jövedelem-(nyereség-)minimumról

„A”, „B” és „C” társaság 2023. január 1-je óta csoportos társaságiadó-alanyként működnek, a csoportkép-viselői feladatokat „C” társaság látja el. A 2023-as adóévről szóló bevallás összeállítása során merült fel az a kérdésünk, hogy a csoportos társaságiadó-alanynak kell-e alkalmaznia a jövedelem-(nyereség-)minimum szabályokat, vagy azokat a csoporttagoknak kell figyelembe venniük az egyedi adóalap megállapítása során. A 2329 jelű nyomtatvány NY-01-es lap 30. sorában a csoportképviselő kinek (mely adózónak) a vonatkozásában nyilatkozik a jövedelem-(nyereség-)minimum szabályok alkalmazásáról?