Mintegy 500 cég vallotta be az elvárt adót


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Csak az Országgyűlés döntése után kezdheti meg az APEH a már befizetett elvárt adó visszafizetését az érintett cégeknek. Ezt Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium szóvivője mondta pénteken az MTI-nek. Szavai szerint mintegy 500 olyan cégről van tudomásuk, amelyek készítettek bevallást az elvárt adóval kapcsolatban. Pichler Ferenc elmondta, hogy a visszafizetés külön eljárás nélkül történik majd.

A szóvivő találgatásnak nevezte azt a Napi Gazdaság című napilap pénteki számában megjelent hírt, miszerint elképzelhető, hogy a bevételtő függetlenül, előre meghatározott összegben vetnék ki új adót júliusban, ami kiváltaná az elvárt adót.

Az Alkotmánybíróság (Ab) február 27-én semmisítette meg az elvárt jövedelmet adóztató törvényi szabályozást, valamint az elvárt adó adóelőlegének megfizetéséről szóló rendelkezést.

Veres János pénzügyminiszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón bejelentette, hogy a kormány január elsejei, visszamenőleges hatállyal vonja vissza az elvárt adóra vonatkozó törvényt, és 30 milliárd forintot zárol a költségvetési tartalékból.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. június 27.

A magyar áfa-bevallás sajátosságai (3. rész)

A magyar áfabevallás progresszívnek tekinthető abból a szempontból, hogy az adóalanyoknak lehetőségük van kezdeményezni a bevallásuk alapján képződött követelésük faktorálását.