Mit jelenthet Matolcsy György adóreformja?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A jegybankelnök, zöld-, digitális és forgalmi adóra koncentráló reformot sürgetett a Magyar Nemzeti Bank legutóbbi alapkamat-emelése után. A Világgazdaság adószakértőket kérdezett: mi lehet a háttérben?

Számos területen volna igény a Matolcsy György által a legutóbbi kamatemelés után említett zöld- és digitális reformra, de a Világgazdaságnak nyilatkozó adószakértők szerint a forgalmi adóval a költségvetés stabilitása érdekében óvatosan kell bánni.

Egyelőre még nem körvonalazódott, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnöke mire is gondolhatott konkrétan az átalakítási javaslataival kapcsolatban. Az MNB szerint mindenesetre a gazdasági stabilizációs program kidolgozása megkezdődött, és a következő hetekben adják át a kormánynak.

Czoboly Gergely, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda adószakértője szerint a magas inflációs adatok miatt felvetődhet, hogy a fogyasztói árak csökkenthetők-e az általános forgalmi adó kulcsának mérséklésével. Ugyanakkor a termékek és szolgáltatások egyes elemeinél, különösen az alapvető élelmiszereknél ez nem valósulna meg, mert már most is az alacsonyabb, 5 százalékos kulcsba tartoznak, ami nem mérsékelhető tovább az Európai Unió rendelkezései miatt.

Kántor Balázs, a Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda adócsoport-vezetője úgy látja az áfacsökkentés nem eredményez árcsökkentést, mert azt a kereskedők inkább lenyelik.

Fischer Ádám, a Niveus Consulting Group jogi partnere arra a következtetésre jutott, hogy Matolcsy György nyilatkozata a fogyasztási adók súlyának további növekedését takarhatja. Szerinte a digitális adóreformmal kapcsolatban az is kérdés, hogy a nagy a NAV jókora csúszásai mellett valójában az adózási kapcsolatok további digitalizálását vagy a digitális világban megjelenő újfajta termékek, szolgáltatások forgalmi típusú adóját értette-e a jegybank elnöke.

A szakértők abban egyetértettek, hogy a zöldadók erősítése remek lépés lenne, ám nagy kérdés, hogy az energiaárak emelkedése idején megfelelő-e az időzítés.

(Világgazdaság)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

Fontos transzferár-kötelezettségek és határidők | A pénz beszél

Május 31-ig kell elkészíteniük a társasági adóbevallásukat a naptári éves adózóknak. Azon cégek esetében, amelyek kapcsolt ügyleteket is bonyolítottak az adóévben, transzferár-nyilvántartás készítési, valamint transzferár-adatszolgáltatási kötelezettség is felmerülhet. Összefoglaljuk a legfontosabb teendőket.

2024. május 17.

Törvényi kötelezettség lett a fenntarthatóság: új jelentéstételi és beszámolási követelmények (2. rész)

Az Országgyűlés 2023. decemberében elfogadta a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségről és fenntarthatósági átvilágítási kötelezettségről szóló törvényt, amelynek az érintett vállalkozásokra irányadó fenntarthatósági célú átvilágítási, valamint jelentéstételi és beszámolási kötelezettségeket megállapító rendelkezései már január 1-jétől hatályosak. A törvényt feldolgozó cikksorozatunk második részében a fenntarthatósági jelentéssel és az ESG beszámolóval foglalkozunk.

2024. május 16.

A transzferárazás rejtett csapdái

A NAV ellenőrzési gyakorlatában egyre komolyabb szerepet kap a transzferárazás auditja. Ráadásul a vonatkozó szabályok is évről-évre egyre összetettebbek. A transzferár-dokumentációs határidők közeledtével érdemes végigtekinteni, hogy mik azok a rejtett csapdák, amelyeket kerüljünk el a dokumentáció és az adatszolgáltatás elkészítésekor. Ebben van segítségünkre a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője.