Mit jelenthet Matolcsy György adóreformja?


A jegybankelnök, zöld-, digitális és forgalmi adóra koncentráló reformot sürgetett a Magyar Nemzeti Bank legutóbbi alapkamat-emelése után. A Világgazdaság adószakértőket kérdezett: mi lehet a háttérben?

Számos területen volna igény a Matolcsy György által a legutóbbi kamatemelés után említett zöld- és digitális reformra, de a Világgazdaságnak nyilatkozó adószakértők szerint a forgalmi adóval a költségvetés stabilitása érdekében óvatosan kell bánni.

Egyelőre még nem körvonalazódott, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnöke mire is gondolhatott konkrétan az átalakítási javaslataival kapcsolatban. Az MNB szerint mindenesetre a gazdasági stabilizációs program kidolgozása megkezdődött, és a következő hetekben adják át a kormánynak.

Czoboly Gergely, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda adószakértője szerint a magas inflációs adatok miatt felvetődhet, hogy a fogyasztói árak csökkenthetők-e az általános forgalmi adó kulcsának mérséklésével. Ugyanakkor a termékek és szolgáltatások egyes elemeinél, különösen az alapvető élelmiszereknél ez nem valósulna meg, mert már most is az alacsonyabb, 5 százalékos kulcsba tartoznak, ami nem mérsékelhető tovább az Európai Unió rendelkezései miatt.

Kántor Balázs, a Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda adócsoport-vezetője úgy látja az áfacsökkentés nem eredményez árcsökkentést, mert azt a kereskedők inkább lenyelik.

Fischer Ádám, a Niveus Consulting Group jogi partnere arra a következtetésre jutott, hogy Matolcsy György nyilatkozata a fogyasztási adók súlyának további növekedését takarhatja. Szerinte a digitális adóreformmal kapcsolatban az is kérdés, hogy a nagy a NAV jókora csúszásai mellett valójában az adózási kapcsolatok további digitalizálását vagy a digitális világban megjelenő újfajta termékek, szolgáltatások forgalmi típusú adóját értette-e a jegybank elnöke.

A szakértők abban egyetértettek, hogy a zöldadók erősítése remek lépés lenne, ám nagy kérdés, hogy az energiaárak emelkedése idején megfelelő-e az időzítés.

(Világgazdaság)Kapcsolódó cikkek

2022. december 9.

Niveus: Továbbra is döbbenetes a magyar áfafegyelem

December 8-án hozta nyilvánosságra az Európai Bizottság az áfarésről* szóló legújabb jelentését, ami 2020-ig dolgozza fel az adatokat. Figyelemreméltó, hogy míg a tavalyi jelentésben a 2020-as becslés még 6,1%-os áfarést prognosztizált Magyarország esetén, a végső érték még ennél is egy nagyságrenddel jobb, 5,1% lett. Ezzel az EU tagállamok közül Magyarország érte el a legjobb eredményt az áfacsalással szembeni küzdelemben – derül ki a Niveus Consulting Group elemzéséből.

2022. december 9.

Brutálisan megemelték a telekadót Pilisjászfalun

A válság miatt Pilisjászfalu is a telek- és építményadó emelésére kényszerült a napokban; főként a telekadó emelése érinti súlyosan a falu lakosságának egy részét, esetükben sokszorosára, több százezer forintra ugorhat az éves kifizetendő összeg – adta hírül a Telex.