Módosítaná a vezetékadót a MEKH


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A közműrendszer hossza helyett az ellátott települések lélekszámát vennék figyelembe.

Módosíttatná a közművek vezetékadójának számítási alapját a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH): a közműrendszer hossza helyett az ellátott települések lélekszámát vennék figyelembe az adó meghatározásánál.

A MEKH az MTI kérdésére kifejtette, hogy  az adó számítása jelenleg a kiszolgáló közműrendszer hosszát veszi figyelembe, így azok a szolgáltatók hátrányt szenvednek, amelyek ritkábban lakott területeket, jellemzően kis településeket látnak el. 

A hivatal ezért javasolta az ágazaton belüli arányos teherviselés érdekében a jogszabály változtatását, amely nem módosítaná a központi költségvetést. Az érintett minisztériumokkal együttműködve, egyeztetve támogatná az adóteher szabályainak módosítására irányuló munkát a MEKH, amely úgy véli, hogy a parlament az őszi ülésszakon meg is tárgyalhatná az előterjesztést.

Hangsúlyozták, hogy a hivatal folyamatosan figyelemmel kíséri a víziközmű-szolgáltatói piac működését, és az elmúlt évek tapasztalatai alapján javasolták a szabályozás módosítását.

Közműadóból az idei és  jövő évi költségvetés is 52,2 milliárd forint bevétellel számol.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. március 28.

Hamarosan jön az újragondolt eÁFA

Idén ősszel várhatóan végre elindulhat az automatizált áfabevallás tesztelése, és 2024-re tervezik a rendszer élesítését. Az eÁFA szolgáltatás bevezetését 2021-re tervezték, de az utolsó pillanatban elhalasztották. A fejlesztés azonban az elmúlt időben is folytatódott az eredeti koncepció továbbgondolásával, a gép-gép kapcsolat megteremtésével. „Az automatizált rendszerek használata egyelőre nem lesz kötelező, de mindenkinek megéri legalább követni egyenlege alakulását. A saját számítás és a NAV tervezet közötti eltérésekre is érdemes ránézni, ugyanis ezek olyan hibákra mutathatnak rá, amelyek adóellenőrzésre való kiválasztást generálhatnak.” – figyelmeztetett Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, partnere.

2023. március 28.

Hogyan kell ellenőrizni az üzleti partnereket?

A gondosan eljáró gazdasági szereplőktől elvárható, hogy még a szerződéskötés előtt tájékozódjanak üzleti partnerükről, meggyőződjenek üzletfelük megbízhatóságáról.

2023. március 28.

Rendezvényszervezés és az áfa

Magyarországon is különbséget kell tenni az adóalanyok és nem adóalanyok között nyújtott szolgáltatások tekintetében, valamint a komplex és a belépést biztosító szolgáltatások tekintetében.