Módosult a 2023-as költségvetés


A kormány pénteken megküldte a Költségvetési Tanácsnak a jövő évi költségvetés módosításáról szóló rendelet tervezetét – közölte a Pénzügyminisztérium. A gyermeket vállaló nők adókedvezménye 30 éves korukig meghosszabbodik – derül ki a dokumentumból.

Jövőre Magyarország energiaszámlája 7-ről 17 milliárd euróra nő, ezért a 2023-as költségvetés a rezsivédelem költségvetése. A rezsivédelmi alap megemelésével a költségvetés továbbra is biztosítja a rezsicsökkentés fenntartásához szükséges forrásokat az átlagfogyasztás mértékéig – olvasható a Pénzügyminisztérium közleményében.

A költségvetés a nehéz idők ellenére is biztosítja a családtámogatásokat, sőt, ezek köre jövőre tovább bővül: azok a fiatal nők, akik gyermeket vállalnak, harmincéves korukig teljes adómentességet kapnak. A költségvetés emellett garantálja, hogy januártól 15%-kal emelkednek a nyugdíjak, amely a 13. havi nyugdíjra is vonatkozik. A kormány megőrizte a költségvetés emelt forrásait az oktatásban és az egészségügyben is, mindkét ágazatban béremelésekkel számolunk – áll a dokumentumban.

A kormány a legveszélyesebb évben is fenntartja azt a célját, hogy javítsa az egyensúlyi mutatókat. Ennek megfelelően a költségvetés csökkenő hiánnyal és mérséklődő államadóssággal számol. A kormány célja, hogy a magyar gazdaság elkerülje a visszaesést, és a növekedés jövőre is folytatódjon. A magyar gazdaság idén 4% felett növekedhet, és éves szinten jövőre is sikerül elkerülni a visszaesést, 2023-ban 1,5%-os bővülésre számítunk – írja a pénzügyi tárca.


Kapcsolódó cikkek

2023. február 3.

IFRS és a nyereségadók

A pénzügyi kimutatásait az IFRS előírásai alapján összeállító társaságoknak az IAS 12 standard előírásait kell alkalmazni valamennyi nyereség jellegű adó esetében. Az adóhatásokkal szembeni tárgyidőszaki és jövőbeni elszámolásra az IFRS a magyar szabályoktól eltérő, speciális szabályokat alkalmaz függetlenül attól, hogy külföldi, vagy belföldi adókról van szó! Az RSM Hungary szakértőjének cikke.