Módosult a 2023-as költségvetés


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kormány pénteken megküldte a Költségvetési Tanácsnak a jövő évi költségvetés módosításáról szóló rendelet tervezetét – közölte a Pénzügyminisztérium. A gyermeket vállaló nők adókedvezménye 30 éves korukig meghosszabbodik – derül ki a dokumentumból.

Jövőre Magyarország energiaszámlája 7-ről 17 milliárd euróra nő, ezért a 2023-as költségvetés a rezsivédelem költségvetése. A rezsivédelmi alap megemelésével a költségvetés továbbra is biztosítja a rezsicsökkentés fenntartásához szükséges forrásokat az átlagfogyasztás mértékéig – olvasható a Pénzügyminisztérium közleményében.

A költségvetés a nehéz idők ellenére is biztosítja a családtámogatásokat, sőt, ezek köre jövőre tovább bővül: azok a fiatal nők, akik gyermeket vállalnak, harmincéves korukig teljes adómentességet kapnak. A költségvetés emellett garantálja, hogy januártól 15%-kal emelkednek a nyugdíjak, amely a 13. havi nyugdíjra is vonatkozik. A kormány megőrizte a költségvetés emelt forrásait az oktatásban és az egészségügyben is, mindkét ágazatban béremelésekkel számolunk – áll a dokumentumban.

A kormány a legveszélyesebb évben is fenntartja azt a célját, hogy javítsa az egyensúlyi mutatókat. Ennek megfelelően a költségvetés csökkenő hiánnyal és mérséklődő államadóssággal számol. A kormány célja, hogy a magyar gazdaság elkerülje a visszaesést, és a növekedés jövőre is folytatódjon. A magyar gazdaság idén 4% felett növekedhet, és éves szinten jövőre is sikerül elkerülni a visszaesést, 2023-ban 1,5%-os bővülésre számítunk – írja a pénzügyi tárca.


Kapcsolódó cikkek

2024. április 22.

Árfolyam az áfában (XI. rész)

Az alkalmazandó árfolyam szolgáltatásimportnál eltér attól függően, hogy az ügylet teljesítési helyére milyen jogszabályi rendelkezés vonatkozik, míg adómentes Közösségen belüli termékértékesítés esetén a Közösségen belüli termékbeszerzéshez hasonlóan alakul. Az Áfa tv. 58. §-ának hatálya alá tartozó ügyletekre speciális árfolyamszabály irányadó.