NAV-figyelő, 51. hét: változnak a jövedelemletiltás szabályai


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Részletesen ismertette a jövedelemletiltás januártól hatályos szabályait a NAV. Az adóhatóság is igazgatási szünetet tart.

Igazgatási szünet a NAV-nál

2022. december 22. és január 6. között közigazgatási szünet van a NAV-nál, amely idő alatt az ügyfélszolgálatok korlátozottan tartanak nyitva. Elektronikus ügyintézés ez idő alatt is kezdeményezhető az adóhatóságnál.

A megyeszékhelyek központi ügyfélszolgálatai és a fővárosi, kijelölt ügyfélszolgálat december 22. és január 6. között az alábbi időben tart nyitva:

  • december 22. – 8:30-16:00
  • december 23-26. – zárva
  • december 27-29. – 8:30-16:00
  • december 30 – január 3. – zárva
  • január 2-5. – 8:30-16:00
  • január 6. – ZÁRVA

A NAV arra kéri az ügyfeleket, hogy aki teheti, válassza az elektronikus vagy telefonos ügyintézési megoldásokat, tekintettel arra, hogy így az ügyek továbbra is intézhetők.

Változnak a jövedelemletiltás szabályai

2023. január 1-jén változnak a végrehajtási eljárásban a jövedelemletiltás szabályai. A havi jövedelem nem végrehajtható része a jelenlegi 28 500 forintról 60 000 forintra emelkedik, az összeghatár pedig, ami fölött a munkabér korlátlanul végrehajtható, az eddigi 142 500 forintról 200 ezer forintra nő.

A jelenleg hatályos szabályok szerint a nettó összeg 33, illetve esetenként 50 százalékos letiltásakor nem végrehajtható a havi munkabérből az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összege. Ez 2023-tól megváltozik, és a munkabérnek az a része lesz mentes a végrehajtás alól, amely nem haladja meg a 60 000 forintot.

A másik változás, hogy a munkabér már 200 000 forint feletti része lesz csak korlátlanul végrehajtható.

A NAV nem küld ügyenként külön értesítést a változásokól, a munkáltatóknak, kifizetőknek 2023. január 1-jétől az új szabályokat kell alkalmazniuk a korábban és a 2023-tól benyújtott jövedelemletiltásoknál. Fontos hogy a jogszabály-módosítás miatti változásokat, például ha csökken a havonta levonható és adóhatóságnak utalandó összeg, valamennyi folyamatban lévő jövedelemletiltásnál jelezni kell VHJOV-nyomtatványon.

Új információs füzetek

Tovább bővül a 2023-as tudnivalókkal frissített információs füzetek köre. A NAV ezen a héten a cégautóadóról és az ahhoz kapcsolódó szja-szabályokról szóló, illetve a gépjárművek üzemeltetésével kapcsolatos költségek elszámolásáról szóló információs füzeteit tette közzé honlapján.

A vámjogszabályokban alkalmazandó euró-árfolyam változása

A NAV arról tájékoztat 4004/2022. sz. tájékoztatójában, hogy tekintettel a vámjogszabályokra, mivel az euró forintban kifejezett értékében a 2022-es évben alkalmazott árfolyamhoz viszonyítva a változás az 5 százalékot meghaladta, így 2023. január 1-jétől a 2022. október 3-án az EKB által közzétett euró árfolyamot kell majd alkalmazni, amely: 424,86 forint.

Házastársak által közösen vásárolt ingatlan – a megszerzés időpontja

Az adóhatóság kiemeli, hogy az ingatlan értékesítéséből származó jövedelem kiszámításakor figyelembe kell venni a szerzés időpontját. Ehhez kapcsolódóan a következőkről tájékoztat a NAV a házastársak esetén.

A házassági vagyonközösség ideje alatt, ha házassági vagyonjogi szerződés nem rendelkezik másképp, a házastársak közösen vásárolt ingatlana megszerzésének időpontja mindkét fél esetében ugyanaz, akkor is, ha nem ugyanabban az időpontban jegyzik be tulajdonjogukat.

December 16-tól egészségügyi szolgáltatási járulékfizetésre kötelezettetek egyes volt hallgatók, tanulók

A NAV felhívja a figyelmet, hogy azok a tanulók, akiknek a diákigazolványa október végével járt le, és nem tanulnak tovább, vagy helyezkedtek el a munkaerőpiacon, valamint egyéb jogcímen sem jogosultak orvosi ellátásra, december 16-től járulékfizetésre kötelezetté váltak.

Tekintettel arra, hogy a fizetési kötelezettség csak a hó középtől indul, így erre a hónapra a volt tanulóknak csak törthavi díjat kell fizetniük.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege havonta 8400 forint, napi bontásban pedig 280 forint.

A fentieken túl a NAV-figyelőben részletesen olvashat a NAV honlapján megjelent kérdésekről, melyek az új ingatlanok áfájáról, illetve a fordított adózás alá tartozó szolgáltatásokról szólnak.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. április 15.

Izer Norbert: egyszerűsödnek az adózói adminisztrációs terhek

Uniós szinten is példaértékű változásokat hajtott végre az adóadminisztráció csökkentése terén Magyarország az elmúlt években, ezt folytatta a kormányzat az Eseményalapú Adatszolgáltatási Platform (EMAP) projekttel, amelynek célja a vállalkozások foglalkoztatással összefüggő adminisztrációs terheinek csökkentése – mondta Izer Norbert.

2024. április 15.

Árfolyam az áfában (X. rész)

A cikksorozat soron következő része az előlegfizetéshez és a fordított adózáshoz kapcsolódó egyes kérdéseket tárgyalja.

2024. április 12.

Niveus: milliókat nyerhetnek bizonyos cégek még néhány hétig

A 2024-es adótörvény módosítások egy egyszeri amnesztiát biztosítanak a társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését. Így azok is mentesülhetnek a társasági adó (TAO) megfizetése alól, akik korábban nem jelentették be a NAV felé a más társaságokban szerzett tulajdonrészüket és azt most pótolják. Az utólagos bejelentésre május 31-ig van lehetőség-foglalja össze a Niveus Consulting Group.