Monstre csomaggal készül a PM


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az ősszel a kormány által az Országgyűléshez benyújtásra tervezett jogszabályjavaslatok közel felét a Pénzügyminisztériumnak kell előkészítenie – derül ki a kormány jogalkotási programjából.

A menetrend rendkívül erőltetettnek tűnik, különösen annak fényében, hogy a nyár vége és az ősz eleje a törvényi kötelezettségeknek megfelelően az előző évi zárszámadás és a következő évi költségvetés megtervezésének, illetve összeállításának időszaka. A kétharmados többséget igénylő javaslatok nélkül 40 tételből álló jogalkotási listáról idáig hét törvényszöveg került a T. Ház elé, míg a hegyközségekről szóló szabályozás esetében a kabinet máris egy csúszással büszkélkedhet a júliusra tervezett benyújtáshoz képest.

Az államháztartás korszerűsítésénél megtorpanás látszik

Bár a kormány szerint a törvény-előkészítés jelenlegi állapota szerint október végéig a parlament elé kerülhet a többtucatnyi javaslat, a korábbi tapasztalatok alapján ez legalábbis kétséges. Az értékpapírosítási tranzakciók számának növekedését, illetve az ilyen tőkepiaci ügyletek elterjedését ösztönző rövidebb törvényjavaslatot például már tavaszra ígérte a pénzügyi tárca, azonban más új, de már augusztusban benyújtásra kerülő elemekkel ellentétben ez csak októberre várható.

Szintén korábbi ígéret a költségvetési szervek jogállását és gazdálkodását alapjaiban módosító szabályozó javaslat, amely az évek óta halogatott államháztartási reformcsomag egyik fontos része lehetne. Ennek egy másik alappillére lehet a költségvetési hivatalról szóló törvényjavaslat, amelyet – az előzőhöz hasonlóan szeptemberre – ígér a pénzügyi tárca. A többpárti egyeztetést igénylő előterjesztés esetében már egy kismértékű csúszás is kétségessé teheti a hivatal jövő év január elsejei indulását. A tavaszi sikertelen vállalásból tanulva ugyanakkor már nem szerepel a listában az 1992-es, számtalanszor módosított államháztartási törvény átdolgozása, illetve a közfeladatok újraszabályozása sem.

Forrás: IndexKapcsolódó cikkek

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.

2022. június 30.

Ellenőrzési határidők és a mulasztási bírság kapcsolata

A mulasztási bírságok sokfélék, de vannak közös szabályaik. Ilyen a bírság kiszabásakor alkalmazandó mérlegelés, vagy különféle adózók esetében irányadó kedvezőbb, vagy hátrányosabb rendelkezések alkalmazása megbízható, vagy kockázatos adózók esetében. Érdekes jogesetet mutatunk be.