Monstre csomaggal készül a PM


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az ősszel a kormány által az Országgyűléshez benyújtásra tervezett jogszabályjavaslatok közel felét a Pénzügyminisztériumnak kell előkészítenie – derül ki a kormány jogalkotási programjából.

A menetrend rendkívül erőltetettnek tűnik, különösen annak fényében, hogy a nyár vége és az ősz eleje a törvényi kötelezettségeknek megfelelően az előző évi zárszámadás és a következő évi költségvetés megtervezésének, illetve összeállításának időszaka. A kétharmados többséget igénylő javaslatok nélkül 40 tételből álló jogalkotási listáról idáig hét törvényszöveg került a T. Ház elé, míg a hegyközségekről szóló szabályozás esetében a kabinet máris egy csúszással büszkélkedhet a júliusra tervezett benyújtáshoz képest.

Az államháztartás korszerűsítésénél megtorpanás látszik

Bár a kormány szerint a törvény-előkészítés jelenlegi állapota szerint október végéig a parlament elé kerülhet a többtucatnyi javaslat, a korábbi tapasztalatok alapján ez legalábbis kétséges. Az értékpapírosítási tranzakciók számának növekedését, illetve az ilyen tőkepiaci ügyletek elterjedését ösztönző rövidebb törvényjavaslatot például már tavaszra ígérte a pénzügyi tárca, azonban más új, de már augusztusban benyújtásra kerülő elemekkel ellentétben ez csak októberre várható.

Szintén korábbi ígéret a költségvetési szervek jogállását és gazdálkodását alapjaiban módosító szabályozó javaslat, amely az évek óta halogatott államháztartási reformcsomag egyik fontos része lehetne. Ennek egy másik alappillére lehet a költségvetési hivatalról szóló törvényjavaslat, amelyet – az előzőhöz hasonlóan szeptemberre – ígér a pénzügyi tárca. A többpárti egyeztetést igénylő előterjesztés esetében már egy kismértékű csúszás is kétségessé teheti a hivatal jövő év január elsejei indulását. A tavaszi sikertelen vállalásból tanulva ugyanakkor már nem szerepel a listában az 1992-es, számtalanszor módosított államháztartási törvény átdolgozása, illetve a közfeladatok újraszabályozása sem.

Forrás: Index


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.

2024. június 20.

Illeték: cserét pótló vétel

Életünk során adunk-veszünk dolgokat, akár ingatlanokat is. Változunk is változtatunk. Abban az esetben, ha ingatlant szerzünk ellenérték fejében, általában vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Az ingatlan szerzése, átruházása, hasznosítása jogi esemény is, mely akár csere formájában is megvalósulhat. Jelen cikkben az illetéktörvényben szereplő csere, illetve cserét pótló vétel szabályait, érdekességeit mutatjuk be.

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.