Nagy adócsökkentést tervez Románia


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szja- és járulékcsökkentést ígért az új román miniszterelnök, ha a kormányzó koalíció megtarthatja a hatalmat az év végi választások után is. Az egykulcsos szja-rendszert ugyanakkor elhagynák.


Adócsökkentést ígérnek jövőre az év végi romániai parlamenti választásokon győzelmi esélyekkel induló kormánypártok, az egykulcsos személyi jövedelemadó helyett háromkulcsosat vezetnének be, s az szja mellett csökkentenék a társadalombiztosítási járulékot is.

A román szociáldemokraták, liberálisok és konzervatívok alkotta Szociálliberális Szövetség (USL) egy héttel ezelőtt került hatalomra az Ungureanu-kabinet bukása után.

Victor Ponta miniszterelnök máris bejelentette, hogy milyen adómódosításokat terveznek, ha a választások után is ők maradnak hatalmon.

Közölte: az USL háromkulcsos személyi jövedelemadó bevezetését tervezi. Jelenleg Romániában egységes, 16 százalékos jövedelemadó van érvényben 2005. január 1-je óta. Ponta szerint a szociálliberálisok nem növelnék az adót, hiszen 16 százalék maradna a társasági adó a vállalatok esetében, valamint a személyi jövedelemadó felső kulcsa. Az átlagjövedelemnél kevesebbet keresők esetében azonban 12, illetve 8 százalékra csökkentik az szja mértékét.

Ponta szerint a nyugdíjbiztosítási járulékot is mérsékelnék, amely jelenleg 31,3 százalék. Ebből 10,5 százalékot a munkavállaló fizet az államnak, több mint 20 százalékot pedig a munkáltató. Ponta tervei szerint a kormány öt százalékponttal csökkentené a munkáltatók által fizetendő járulékot.

A szociálliberálisok kedvezményes áfát is bevezetnének azon mezőgazdasági termelők esetében, akik hajlandók kifehéríteni a termények árusításából származó jövedelmüket. Jelenleg a román mezőgazdaságban az adócsalás mértéke eléri a 80-85 százalékot. Az USL így azt tervezi, hogy visszafizeti az áfa 15 százalékát a jelenlegi 24 százalékból azoknak a termelőknek, akik törvényesen, számla felmutatásával igazolják terményük értékesítését.

Ponta elismerte ugyanakkor, hogy ezeket az adócsökkentési terveket csak akkor lehet megvalósítani, ha plusz bevételeket biztosítanak a költségvetésnek. A kormányfő a közpénzekkel való gondosabb gazdálkodást nevezte meg bevételnövelési lehetőségként.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. április 19.

A vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (8. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazására vonatkoznak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.

2024. április 18.

A személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát felajánlók milliárdokról dönthetnek

Legtöbben személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát gyermekek gyógyítására és állatmenhelyekre szánják, a támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, a felajánlók évről évre milliárdok sorsáról dönthetnek – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az közleményben.

2024. április 18.

A közhatalmi tevékenység és az áfa

Az általános forgalmi adó elveit és rendszerét vizsgálva, mindig meg kell állapítani, hogy az ügyletben résztvevő felek adóalanynak minősülnek-e, illetve tevékenységük gazdasági tevékenységnek minősül-e, ugyanis, csak ebben az esetben merülhet fel áfafizetési kötelezettség.