NAV-Figyelő, 11. hét: Elérhetők a 2023-as bevallás-tervezetek


A NAV közzétett az előző évekhez hasonlóan egy gyakori kérdések kiadványt az SZJA-bevallásokról, melyekben a magánszemélyek segítséget kaphatnak arról, hogy miként kell kitölteni a bevallást, valamint, hogy egyes jövedelmek miként adóznak.

1. Elérhetők az adóbevallási tervezetek

A NAV közleményében tájékoztat arról, hogy március 15-étől elérhetők az adóbevallások tervezetei a 2023-as évre vonatkozóan.

Az idei évben több mint 5.6 millió adózó számára készített az adóhatóság bevallás-tervezetet. Az egyéni vállalkozók, őstermelők, valamint áfás magánszemélyek előtt ugyan van még teendő, de a tervezet számukra is segítség lehet.

A bevallásokkal kapcsolatban a fő eljárási szabályok változatlanok az előző évekhez képest.

A tervezeteket a NAV eSZJA-oldalán vagy Ügyfélportálján a KAÜ-azonosítóval (ügyfélkapu, elektronikus személyi igazolvány, telefonos azonosítás, arcképes azonosítás) rendelkezők számítógépen, de akár okostelefonon vagy tableten is megtekinthetik, és ha szükséges, szerkeszthetik is azokat. Aki egyetért a dokumentum adataival, annak nincs további teendője, május 21-ei hatállyal a tervezet a kiajánlott adatokkal automatikusan érvényes szja-bevallássá válik.

Mikor nem válik automatikusan bevallássá a tervezet?

Az szja szerint adózó egyéni vállalkozóknak, a mezőgazdasági őstermelőknek, és az áfafizetésre kötelezetteknek a tevékenységükből származó jövedelmi, illetve az adóhatósági nyilvántartásokban nem szereplő adatokkal kell kiegészíteniük bevallási tervezetüket. Az ő esetükben továbbra is önállóan kell benyújtani a bevallást, hiszen a számukra készített tervezetek nem válnak automatikusan bevallássá, de segítségül szolgálnak annak elkészítéséhez.

Kinek kell még mindenképp kiegészítenie a bevallását?

A fenti körbe nem tartozó magánszemélyeknek is lehetnek olyan jövedelmeik, amelyekkel mindenképpen ki kell egészíteniük a NAV tervezetét, mivel azokról az adóhatóságnak nincs megfelelő, rendelkezésre álló adata. Ilyen lehet például az ingatlanbérbeadás jövedelme, az ingó- és ingatlanértékesítés, vagy a tőzsdei ügyletek jövedelme. A bevallási tervezet ugyanis csak azokat a bevételi-, jövedelmi adatokat tartalmazza, amelyek a NAV rendelkezésére állnak a munkáltatók és kifizetők bevallásai, adatszolgáltatása révén.

Az évközben nem érvényesített kedvezmények

Amennyiben a magánszemély jogosult valamelyik adókedvezményre (pl. 25 év alatti fiatalok kedvezménye, súlyos fogyatékosság kedvezménye, családi kedvezmény), de év közben nem kérte a munkáltatótól, kifizetőtől annak érvényesítését, akkor azzal kiegészítheti a tervezetet.

Határidők

Fontos tehát a tervezetet átnézni, és legkésőbb május 21-ig kiegészíteni, módosítani, ugyanis, ha valamilyen jövedelem nem kerül be a bevallásba, akkor az adóellenőrzéskor nemcsak a be nem vallott jövedelem utáni adót kell megfizetni, hanem az adóhiány miatt az adóbírságot és a késedelmi pótlékot is.

Akinek nincs KAÜ-azonosítója és kérte a tervezet postázását, annak a NAV április 30-áig a tervezet mellett az 1+1 százalékos rendelkezőnyilatkozatot is megküldi.

A tervezetek postázását március 18-án, hétfőig lehet kérni SMS-ben, webűrlapon, telefonon, valamint levélben. Ezt követően a bevallás benyújtásának határidejéig, azaz május 21-éig lehet személyesen, a NAV ügyfélszolgálatain tervezet-nyomtatást kérni.

Gyakori kérdések az SZJA-bevallásról

A NAV közzétett az előző évekhez hasonlóan egy gyakori kérdések kiadványt az SZJA-bevallásokról, melyekben a magánszemélyek segítséget kaphatnak arról, hogy miként kell kitölteni a bevallást, valamint, hogy egyes jövedelmek miként adóznak (kiemeljük, hogy az egyes jövedelmek adózásával kapcsolatban további hasznos információk olvashatók az egyes, releváns információs füzetekben, melyek szintén a NAV honlapján elérhetők – fontos, hogy a bevallásban a 2023-ban hatályban lévő szabályokat kell alkalmazni főszabály szerint).

A kérdéseket a NAV az alábbi csoportokba sorolta, melyek a következők:

  1. Technikai jellegű kérdések – a bevallási tervezet elérése, módosítása, benyújtása
  2. SZJA-befizetés és -kiutalás
  • Kedvezmények érvényesítése
  1. Egyes bevételekre, jövedelmekre vonatkozó kérdések
  2. Adómentes, illetve a jövedelembe be nem számító bevételek
  3. Szociális hozzájárulási adó
  • Rendelkezés az adóról – önkéntes pénztári rendelkezések, 1+1 százalék

2. Közösségi adószámok ellenőrzése, megerősítése

A kereskedelmi partnerek által megadott közösségi adószám ellenőrzésére a nemzeti adóhatóságok, valamint az Európai Bizottsági is lehetőséget biztosít, tekintettel arra, hogy az érvényes közösségi adószám az Áfa tv. szerinti adómentesség alkalmazásának egyik feltétele.

Az adóhatóság most ismételten közleményt tett közzé arról, hogy miként lehet meggyőződni arról, hogy egy közösségi adószám érvényes.

A közösségi adószám érvényességéről meg lehető győződni az Európai Bizottság erre dedikált honlapján (VIES). A lekérdezést követően egy egyedi hivatkozási számot kap az adózó, amellyel később igazolni tudja a lekérdezés tényét és eredményét. Egyes tagállamok esetében az adószám validálása mellett név- és cím adatokat is kapunk a VIES-ben történő lekérdezés során.

A közösségi adószámok érvényességéről a NAV-nál is meg lehet győződni telefonon azonosítást követően (NAV Infóvonal: 1819), postai levélben, elektronikusan a KAM-nyomtatványon.

A NAV-figyelőben a fentieken túl IDE kattintva olvashatnak a legfrissebb adótraffipax-információkról és más egyebekről.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. március 7.

A kriptoeszközök adózása

A 2021 végén elfogadott és kihirdetett adóváltozások egyik legnagyobb újdonsága volt, hogy az Szja-rendszerében bevezetésre került az ún. kriptoeszközökből származó jövedelmek adózása. A 2023. év drámai árfolyamingadozásai után az utóbbi időben jelentősen emelkedtek a legismertebb kriptoeszközök árfolyamai, így számos magyar magánszemély realizálhatott nyereséget, vagy akár komoly veszteséget is. A 2023. évi Szja-bevallási határidőhöz közeledve érdemes feleleveníteni a kriptoeszközök magyarországi adózási szabályait.