NAV-Figyelő 16. hét: SZJA Bevallási tervezetek, NAV Infóvonal


Az adóhatóság kiadott, 3005/2024. útmutatója alapján az alábbi ügykörök és intézhetők április 22-étől a NAV telefonos rendszerén azonosítást követően:

Az SZJA-bevallási tervezetek elfogadása

A NAV számos informatív anyagot tett közzé a már megszokott SZJA-bevallási tervezetek kapcsán.

A legutóbbi tájékoztató anyag ismételten kiemeli, hogy az adóhatóság automatikusan előtölti az SZJA-bevallást az ügyfélkapu (vagy egyéb KAÜ) hozzáféréssel rendelkező magánszemélyek, őstermelők, áfakötelezett magánszemélyek és egyéni vállalkozók részére.

A tervezet tartalmazza a kifizetőktől, munkáltatóktól származó adatokat, amely alapján, amennyiben nincs más bevétele a magánszemélynek, ellenkező rendelkezés alapján, a tervezet automatikusan bevallássá válik május 21-én. Ez nem vonatkozik az áfás magánszemélyekre, őstermelőkre és egyéni vállalkozókra, mivel nekik ki kell egészíteniük a bevallástervezetet, az nem válik automatikusan bevallássá. Fontos, hogy amennyiben a tervezet kiegészítése és véglegesítése nem történik meg határidőig (május 21.), úgy a bevallás elkésett lesz.

Annak is szükséges áttekintenie a tervezetet, aki olyan jövedelemmel rendelkezett a 2023-as évben, amelyről a NAV-nak nincs elérhető adatszolgáltatása kifizetőtől, munkáltatótól, valamint az évközben nem érvényesített kedvezmények érvényesítésére is itt van lehetőség.

A tervezet a legegyszerűbben az eSZJA online felületen érhető el. Aki nem rendelkezik KAÜ-azonosítóval (pl. ügyfélkapu), az kérheti a tervezet nyomtatását is.

Az adóhatóság honlapján videós tájékoztató és útmutató anyagok is elérhetők.

Bővül az ÜCC-n intézhető ügyek köre – NAV Infóvonal

Az adóhatóság kiadott, 3005/2024. útmutatója alapján az alábbi ügykörök és intézhetők április 22-étől a NAV telefonos rendszerén azonosítást követően:

A, Konkrét ügyintézés

  • hibás bevallásról, elmulasztott bevallások miatti mulasztási bírságról
  • gépjárműadót kivető határozatról, értesítőről

B, Konkrét ügyintézés

  • kezdő vállalkozások ügyeivel kapcsolatban
  • egyéni vállalkozás adatváltozás bejelentése
  • egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetése, azutáni folytatásának bejelentése
  • egyéni vállalkozói tevékenység megszüntetésének bejelentése

A NAV-figyelőben a fentieken túl friss adótraffipax-információkról olvashat.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 29.

NAV: 2025-től lesz teljes az eÁFA rendszer

Számos új funkció bevezetésén van már túl a Nemzeti Adó- és Vámhivatal eÁFA rendszere, melynek fejlesztése egészen 2025-ig el fog tartani. A könyvelőszoftverekre ezen a téren is egyre nagyobb szerep hárulhat, a hagyományos nyomtatványkitöltő rendszer, az ÁNYK kivezetése ugyanis már napirenden van – derült ki a Kulcs-Soft által szervezett kerekasztal-beszélgetésen.

2024. május 29.

Értesítést küld a NAV-Mobil a jogviszonyváltozásokról

A foglalkoztatási adatok bármikor ellenőrizhetők a NAV-Mobilban, májustól pedig már push üzenetet is küld az alkalmazás a biztosítotti jogviszony változásairól – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden.