NAV-Figyelő 19. hét: hosszabb nyitva tartással vár a NAV


A NAV fővárosi és a megyeszékhelyeken működő központi ügyfélszolgálatai meghosszabbított nyitva tartással várják az ügyfeleket május 16. és 20. között.

Hosszabb nyitva tartással várja az ügyfeleket a NAV a héten

A NAV fővárosi (IX. ker. Vaskapu utca; XIII. ker. Dózsa György út és Kresz Géza utca; XIV. ker. Gvadányi utca) és a megyeszékhelyeken működő központi ügyfélszolgálatok meghosszabbított nyitva tartással várják az ügyfeleket május 16. és 20. között az SZJA-bevallások leadási határidejére tekintettel.

Ezek az ügyfélszolgálatok május 16. hétfő és május 20. péntek között egységesen reggel 08:30 és 18:00 között tartanak nyitva.

A tervezetekkel kapcsolatban előzetesen is lehet tájékozódni regisztráció nélkül a 1819-es telefonszámon. Az infóvonal május 9. és 19. között este 18 óráig, míg május 20-án este 20 óráig érhető el. Fontos azonban, hogy az infóvonalon ezeken a napokon is délután 16 óra után kizárólag személyi jövedelemadóval kapcsolatos tájékoztatást lehet kérni.

Egyéni vállalkozás indítása – érdemes tudni

A NAV pár hasznos információt szedett össze egyéni vállalkozás indításához.

a, Tevékenység

Egyéni vállalkozóként olyan tevékenység folytatható, amely szerepel az Önálló Vállalkozók Tevékenységi Jegyzékében (ÖVTJ-kódok), és amelynek jogszabályi feltételeit teljesíti a vállalkozó (például meglévő képesítés, engedély). A besorolásokról és a kódokról a KSH oldalán lehet tájékozódni.

A gazdasági kamarák tájékoztatást tudnak adni a képesítéshez, hatósági engedélyhez, valamint bejelentéshez kötött tevékenységekről.

Az egyéni vállalkozó a nyilvántartásba vétel napján kezdheti meg a megjelölt tevékenységét.

b, Hibás bejelentés

Amennyiben a bejelentési űrlap kitöltése nem megfelelő, arról a Webes Ügysegéd azonnali visszajelzést küld, amely tartalmazza a bejelentés esetleges hiányosságait, hibáit, illetve az ennek ellenére történő tevékenységfolytatás jogkövetkezményeit. A nyilvántartott adatok online bármikor ellenőrizhetők.

c, Bejelentkezés a gazdasági kamarához

A NAV a nyilvántartásba vétellel egyidejűleg értesíti az illetékes gazdasági kamarát is, ettől függetlenül azonban bejegyzési kérelmet szükséges a vállalkozónak kamarai űrlapon előterjesztenie a területileg illetékes gazdasági kamarához 5 munkanapon belül, amennyiben pedig szükséges, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarához a bejelentést követően haladéktalanul. A kamarai regisztrációs kötelezettségről további információ a Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara, illetve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapjain találhatók.

A legfrissebb NAV-figyelőből emellett az is kiderül, hogyan történik a kriptoügyletek jövedelemadózása, és adótraffipax is olvasható benne.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.Kapcsolódó cikkek

2022. június 29.

Milyen adózási változások várhatóak

A jövő évre vonatkozó költségvetési javaslat az elfogadásig még több ponton is módosulhat, ám az irányvonalakkal már most érdemes mindenkinek tisztában lenni, hogy a felkészülést időben el lehessen kezdeni – derül ki a BDO szakértőinek összefoglalójából.