NAV-Figyelő 20. hét: gyakori hibák az egyszerűsített foglalkoztatásban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Visszatérő hibákra hívja fel a figyelmet a Nemztei Adó- és Vámhivatal az egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatban.

Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai (T1042E nyomtatvány, kereseti és létszámkorlátok) az elmúlt 10 évben érdemben nem változtak, azonban az ellenőrök tapasztalatai alapján vannak visszatérő hibák, hiányosságok.

A szabályos foglalkoztatás érdekében a munkáltatónak még a munkavégzés megkezdése előtt be kell jelentenie a foglalkoztatottat, az a munkavégzés megkezdése után már nem pótolható utólag. Amennyiben az egyszerűsített bejelentést a munkavégzésig elmulasztja a munkáltató, akkor az általános szabályok szerinti munkavállalóként kell a foglalkoztatottat bejelentenie, amennyiben pedig ezt is elmulasztja, akkor a be nem jelentett foglalkoztatottakra vonatkozó jogkövetkezményeket kell alkalmazni.

Az a munkáltató, aki 300 ezer forintos, vagy azt meghaladó adótartozást halmoz fel egyszerűsített foglalkoztatás, szociális hozzájárulási adó, rehabilitációs hozzájárulás vagy szja-adónemekben, annak teljes kiegyenlítéséig (azaz nem elegendő 300 ezer forint alá csökkenteni a tartozást) nem jogosult egyszerűsített foglalkoztatást alkalmazni. Amennyiben ennek ellenére egyszerűsített foglalkoztatásról szóló bejelentést tesz, a foglalkoztatási jogviszonyt általános munkaviszonnyá kell minősíteni.

A jogviszonyok önkéntes, utólagos rendezése időigényes és többletköltséget is jelent a munkáltatóknak, ha viszont nem történik meg, a NAV adóellenőrzéssel állapítja meg az adókülönbözetet, ami adóbírsággal és késedelmi pótlékkal is jár.

A legfrissebb NAV-Figyelőből emellett még Adótraffipaxot is olvashat, amelyből kiderül, hogy az adóhatóság hol tervez ellenőrzéseket végrehajtani.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek