NAV-Figyelő 20. hét: gyakori hibák az egyszerűsített foglalkoztatásban


Visszatérő hibákra hívja fel a figyelmet a Nemztei Adó- és Vámhivatal az egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatban.

Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai (T1042E nyomtatvány, kereseti és létszámkorlátok) az elmúlt 10 évben érdemben nem változtak, azonban az ellenőrök tapasztalatai alapján vannak visszatérő hibák, hiányosságok.

A szabályos foglalkoztatás érdekében a munkáltatónak még a munkavégzés megkezdése előtt be kell jelentenie a foglalkoztatottat, az a munkavégzés megkezdése után már nem pótolható utólag. Amennyiben az egyszerűsített bejelentést a munkavégzésig elmulasztja a munkáltató, akkor az általános szabályok szerinti munkavállalóként kell a foglalkoztatottat bejelentenie, amennyiben pedig ezt is elmulasztja, akkor a be nem jelentett foglalkoztatottakra vonatkozó jogkövetkezményeket kell alkalmazni.

Az a munkáltató, aki 300 ezer forintos, vagy azt meghaladó adótartozást halmoz fel egyszerűsített foglalkoztatás, szociális hozzájárulási adó, rehabilitációs hozzájárulás vagy szja-adónemekben, annak teljes kiegyenlítéséig (azaz nem elegendő 300 ezer forint alá csökkenteni a tartozást) nem jogosult egyszerűsített foglalkoztatást alkalmazni. Amennyiben ennek ellenére egyszerűsített foglalkoztatásról szóló bejelentést tesz, a foglalkoztatási jogviszonyt általános munkaviszonnyá kell minősíteni.

A jogviszonyok önkéntes, utólagos rendezése időigényes és többletköltséget is jelent a munkáltatóknak, ha viszont nem történik meg, a NAV adóellenőrzéssel állapítja meg az adókülönbözetet, ami adóbírsággal és késedelmi pótlékkal is jár.

A legfrissebb NAV-Figyelőből emellett még Adótraffipaxot is olvashat, amelyből kiderül, hogy az adóhatóság hol tervez ellenőrzéseket végrehajtani.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.Kapcsolódó cikkek

2022. július 1.

800 éves az Aranybulla – Püspökök, várispánok (7. rész)

II. András király nem egységes szabályozásként adta ki az Aranybullát, az gyakran csak kiegészítette egyéb intézkedéseit, döntéseit. Ez azt is jelenti, hogy nem kis jelentősége van annak is, hogy mit nem tartalmazott a kiváltságlevél. Ez nem kis mértékben jelenti a végrehajtott adóreformot is. Az adóintézkedések egy része csak utalásszerűen tartalmaz hátrányos intézkedéseket az egyház és a várispánok kárára.

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.