NAV-Figyelő 21. hét: május 31-ig kell elszámolni a civilszervezeteknek


Csak azok a civilszervezetek kaphatnak jövőre szja 1 %-ot, amelyek elszámolnak május 31-ig – derül ki a NAV-figyelőből.

Május 31-ig van még ideje a civil szervezeteknek elszámolni

A NAV emlékezteteti a 2020-ban 1%-os felajánlásban részesülő civil szervezeteket, hogy május 31-ig tudnak elszámolni a ’KOZ közleményben. Csak azok a szervezetek kaphatnak a következő évben is felajánlást, akik ennek a kötelezettségüknek eleget tesznek.

A 20KOZ közleményben mindazon 1%-os összeg felhasználását jelölni kell, amelyet a NAV 2020-ban utalt ki a kedvezményezettnek, illetve amelyet az a 19KOZ közleményben tartalékolt. A közlemény elektronikus úton, május 31-ig kell megküldeni a NAV-nak. Erről a kötelezettségről az érintett szervezeteket a NAV kétszer is tájékoztatta.

Ha a civilszervezet jogutód nélkül megszűnik, soron kívül kell elszámolnia a 20KOZ közleményben esetlegesen tartalékolt és a 2021. január 1-jét követően kiutalt összegek felhasználásáról a 22MKOZ bizonylaton.

Előfordulhat, hogy a szervezet nem szűnik meg, azonban a kiutalt összegre nem tart igényt és a regisztrációjának törlését kéri, ebben az esetben is a 22MKOZ bizonylaton kell elszámolni és a fel nem használt összeget a benyújtással egy időben visszafizetni.

Ha a szervezet a határidőig a közleményt nem nyújtja be, illetve a közleményében hibás adatokat közöl, vagy nem az elszámolandó összeget szerepelteti, és azokat a NAV felhívása ellenére nem javítja határidőre, az adóhatóság kizárja a 2023. évi kedvezményezettek közül.

A legfrissebb NAV-figyelőből megtudhatja a júniusi hivatalos üzemanyagárakat és Adótraffipaxot is talál benne.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.Kapcsolódó cikkek

2022. december 8.

Elemzés: ideiglenesen jó irány a Robin Hood adó emelése, később finomhangolni kell

Tegnap este a Magyar Közlönyben megjelent a 496/2022. (XII. 7.) Korm. rendelet, amely a 2023-as évre váratlanul 31-ről 41%-ra emelte az energiaellátók jövedelemadóját, azaz a “Robin Hood adót”. Az emelés jelen formájában kizárólag a jövő évre szól, de a korábbi átmenetinek szánt intézkedések példák alapján érdemi esély látszik rá, hogy esetlegesen hosszabb távon is emelt szinten ragad az adókulcs.  Ugyanezen jogszabályban szerepel egyébként a MOL számára megállapított extraprofit adó 95%-ra emelése is – áll a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda elemzésében.