NAV-Figyelő 21. hét: Változott a jegybanki alapkamat, adó-amnesztia, üzemanyagárak


A NAV útmutatót adott ki az utólagos részesedésbejelentéssel kapcsolatban, amelyben a leggyakrabban felmerülő kérdésekre kívánt válaszolni az adóamnesztia kapcsán. Továbbá változott a jegybanki alapkamat és az adóhatóság meghatározta a júniusi üzemanyagárakat is – derül ki a NAV-Figyelő eheti számából.

  1. Utólagos részesedésbejelentés – legfontosabb tudnivalók az amnesztiáról

A NAV útmutatót adott ki az utólagos részesedésbejelentéssel kapcsolatban, amelyben a leggyakrabban felmerülő kérdésekre kívánt válaszolni. Az alábbiakban ebből a tájékoztatóból néhány fontos elem található.

A Tao. tv. 2023-as módosítása lehetővé teszi az adózóknak, hogy a 2023. december 31-ét megelőző napon bejelentett részesedésnek nem minősülő részesedésüket a 2023. adóévre vonatkozó éves társaságiadó-bevallás benyújtására nyitva álló határidő utolsó napjáig utólag bejelentsék.

Fontos, hogy a bejelentés időpontjában a részesedésnek meg kell felelnie a törvényben előírt részesedés-fogalomnak.

A jogszabály alapján az adózónak arra van egyszeri lehetősége, hogy a 2023. december 30-án bejelentett részesedésnek nem minősülő részesedést a NAV-nak a 2023. adóévre vonatkozó éves társaságiadó-bevallás benyújtására nyitva álló határidő utolsó napjáig utólag bejelentse. Emiatt a részesedés bejelentése akkor lehetséges, ha a részesedés 2023. december 30-án (és a bejelentés megtételekor is) az adózó számviteli nyilvántartásában szerepel, tehát például egy 2023. novemberében értékesített részesedés bejelentésére nincs lehetőség.

A teljes tájékoztató az adóhatóság honlapján érhető el.

  1. A jegybanki alapkamat változása

A NAV közleményében is arról tájékoztat, hogy a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 2024. május 21-ei ülésén a jegybanki alapkamat mértékét 7,75 %-ról 50 bázisponttal csökkentette, és 2024. május 22-ei hatállyal 7,25 % mértékben határozta meg.

A hivatal azzal kapcsolatosan is tájékoztatást nyújt, hogy a NAV oldalán található Pótlékszámítás kalkulátort a változáshoz igazodva frissítették, így az továbbra is használható.

  1. Júniusban alkalmazható üzemanyagárak

A NAV közzétette a 2024. június hónapban alkalmazandó üzemanyag-árakat, melyek a következők:

  • Ólmozatlan motorbenzin – 640 Ft/l
  • Gázolaj – 629 Ft/l
  • Keverék – 689 Ft/l
  • LPG autógáz – 352 Ft/l
  • CNG – 762 Ft/kg
  1. Alkalmazottat bejelentés nélkül foglalkoztatók

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal rendszeresen közzéteszi azoknak a foglalkoztatóknak a nevét, székhelyét, lakcímét, adószámát – természetes személyeknél az adóazonosító jelet –­, amelyeknél a végleges és végrehajtható közigazgatási vagy bírósági határozat megállapította, hogy nem jelentették be az alkalmazott munkaviszonyát.   A lista a hatóság honlapján érhető el.

Ezzel egyidejűleg a rendezett munkaügyi kapcsolatok törvényi feltételeinek nem megfelelő adózók legfrissebb listáját is közzétette a hatóság.

A NAV-figyelőben a fentieken túl sok másról, egyebek között friss adótraffipax-információkról olvashat.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 13.

Hullócsillagok – adócsaló médiavállalat omlott össze

Rövid életű, egyben hamis csillagként ragyogott a médiaiparban az a bűnszervezet, amely megközelítőleg kétmilliárd forintnyi áfa befizetését csalta el. Az elkövetők a bűncselekmény elkövetéséből származó hasznot készpénzben, ingatlanban, illetve drága gépkocsikban halmozták fel. A pénzügyi nyomozók nagyszabású akciója során 52 helyszínen csaptak le egyszerre a Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóság nyomozói, a Bevetési Igazgatóság járőrei, valamint a MERKUR bevetési egység.