NAV-Figyelő 22. hét: kik számíthatnak ellenőrzésre nyáron?


Megjelent az Adóvilág új száma, amelynek fókuszában a nyári ellenőrzés-sorozatok állnak.

Megjelent a NAV hivatalos lapjának júniusi száma, amelyben többek között olvashatunk a munkába járás költségeinek megtérítéséről, az alanyi adómentességről, a társasházak áfa-alanyiságáról, illetve egyéb kérdésekről.

Az új számból nyíltan elérhető a nyári ellenőrzés-sorozatokról szóló cikk, amelyben a szerző betekintést ad az ellenőrzési folyamatokba, a kockázatelemzés elveibe.

A kockázatelemzés, kiválasztás általános elvei

A cikk arról tájékoztat, hogy az utóbbi időszakban bekövetkezett változások nyomán a NAV nem végez ellenőrzést azoknál az adózóknál, akiknél az eltérések, devianciák más módszerekkel is orvosolhatók, és az adózó hajlandóságot mutat ezek javítására (pl. levéllel, támogatóeljárással, figyelemfelhívással). A kiválasztás során az egyre komolyabb mennyiségű valós idejű adat nagyban segíti a NAV munkáját. Az ellenőrzést megelőzően fontos a helyismeret, így a helyi sajátosságok, tapasztalatok figyelembevételével, valamennyi rendelkezésre álló adat segítségével jelöli ki a hatóság az ellenőrizendő adózói kört. A helyszíni ellenőrzések tehát tervezetten, célzottan kiválasztva, a vizsgálatokat alaposan előkészítve végzi a NAV.

Kik számíthatnak ellenőrzésre?

A cikk felsorolja, mely adózók számíthatnak ellenőrzésre, ezek különösen:

 • azok az adózók, akiknél korábban már állapítottak meg mulasztást,
 • azok az adózók, akiket korábban nem ellenőriztek, de az adatok alapján kockázatosak lehetnek,
 • a kiemelt rendezvényeken, eseményeken, vásárokon, piacokon (fesztiválok, FORMA-1, kisebb helyi fesztiválok) tevékenységet végző adózók,
 • a Balaton környéki gazdálkodók, és más nagyobb üdülővárosokban tevékenykedők (különösen: szálláshely-szolgáltatók, vendéglátók, cukrászdák)
 • A NAV felhívja a figyelmet arra, hogy a valós idejű adatszolgáltatásoknak köszönhetően nyomon követhetővé válnak az ellenőrzés előtti, alatti, illetve utáni adózói magatartások, illetve az adatok segítségével pontosabb kockázatelemzés végezhető egy-egy adózói körnél, ha a beérkező adatok a szokásoshoz képest eltérnek.

Az ellenőrzések fókusza

A cikkben a szerző listázza, melyek azok a területek, amelyeket a NAV egy ellenőrzés során vizsgál, ezek:

 • bejelentési, bejelentkezési kötelezettségek,
 • nyugta- és számlaadási kötelezettség betartása,
 • foglalkoztatás szabályszerűsége,
 • áruk eredetének vizsgálata,
 • nyilvántartási és bejelentési kötelezettségek (szigorú számadású nyomtatványok, telephely-bejelentés),
 • jövedéki kiskereskedelmi egységek esetén jövedéki ellenőrzés,
 • online pénztárgépekkel kapcsolatos kötelezettségek
 • Egyéb módszerek

Az „adótraffipax” közleménnyel érintett ellenőrzések során szerzett tapasztalatok alapján megállapítható, hogy a jogsértők száma a korábbi évekhez képest csökkent. Az „adótraffipax” intézményének hatásai már akár ellenőrzés nélkül is érezhetők és kimutathatók az online pénztárgépbe érkező adatok és a foglalkoztatotti bejelentések adatai alapján.

A helyszíni ellenőrzések során kiemelt cél a valós élethelyzet megteremtése, tehát adott esetben – főleg a nyári időszakban – várható, hogy nemcsak 2 fővel, hanem akár nagyobb társaságban, többen is megjelennek és fogyasztanak az ellnőrök egy-egy vendéglátóhelyen vagy egy szálláshelyen, és ez nem korlátozódik kifejezetten a megszokott munkaidőre. Az elmúlt években a NAV is alkalmazkodott, és eljárásait az élethez, a valósághoz igazította. Gyakori, hogy az ellenőrzéseket nem várt színtereken (pl. online platformokon, közösségi oldalak zárt csoportjaiban) végzik a NAV ellenőrei, hiszen az általános adókötelezettségekre irányuló szabályok ezeken a platformokon is kötelező érvényűek.

A cikk végezetül megemlíti az ún. „balatoni akciót”, amelynek keretében több igazgatóság együttműködve tart ellenőrzési sorozatot a balatoni gazdálkodóknál, és amely során az adóhatóság más társhatóságokkal (NÉBIH, rendőrség, önkormányzatok, munkavédelem) együttműködve végzi ellenőrzési tevékenységét.

A legfrissebb NAV-figyelőből emellett még az is kiderül, hogy ismét emelkedett a jegybanki alapkamat, valamint a NAV által küldött adószámla-kivonatokról is olvashat, és Adótraffipaxot is találhat benne.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.Kapcsolódó cikkek

2022. december 2.

Nemzetközi számlagyár vezetője ellen emeltek vádat

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vádat emelt egy az Egyesült Államokban elfogott férfi és 43 társa ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy fiktív számlákkal 4,7 milliárd forint forgalmi adót csaltak el – közölte a főügyészség helyettes sajtószóvivője.

2022. december 2.

Orbán: a globális minimumadó munkahelygyilkos adóemelés

A globális minimumadó “munkahelygyilkos adóemelés”, ezért a kormány nem járul hozzá, hogy Magyarországon bevezessék – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.