NAV-figyelő, 25. hét: külföldi adatokat is elemez a NAV


Külföldi munkáról is kap adatokat az adóhatóság, és új ügycsoporttal bővült az UJEGYKE-nyomtatvány.

A külföldi munkáról is kap adatot a NAV

Az adóhatóság tájékoztatót tett közzé, amelyben arról írnak, hogy a hazai adóhatóság a nemzetközi együttműködések alapján információkat kap a külföldön történő munkavégzésről is.

A NAV kiemeli, és arra emlékeztet mindenkit, hogy amennyiben valaki külföldön vállal munkát, mindenképpen fontos tájékozódnia arról, hogy jövedelme után mely országban és milyen módon tartozik adót és más közterheket fizetni.

A nemzeti adóhatóságok ugyanis megosztják egymással adataikat, így a hazai hatósághoz is befutnak a külföldi munkavállalással kapcsolatos adatok a külföldön szerzett, de Magyarországon adóköteles jövedelmekről – emiatt ellenőrzés tárgya lehet az, hogy az ilyen típusú jövedelmek után vajon megfizették-e a Magyarországon esedékes, és a hazai költségvetést megillető adót.

Az adatcsere során a külföldi hatóságok az általános adatszolgáltatás mellett külön jelzik a hazai hatóság részére, ha adatbázisukban olyan jövedelem szerepel, amely Magyarországon esik adókötelezettség alá.

A NAV honlapján elérhető 4. sz. információs füzet kifejezetten a magánszemélyek külföldről származó jövedelmével foglalkozik, amelyben további hasznos információk találhatók.

Új ügycsoport az UJEGYKE-nyomtatványon

Június 28-án bővülnek a meghatalmazások bejelentésére szolgáló, rendszeresített nyomtatványon (UJEGYKE) a jelölhető ügykörök. Ez alapján, ettől az időponttól már külön bejelenthető meghatalmazás a belföldön letelepedett adóalanyok külföldi áfa-visszatérítésével kapcsolatos ügyek intézésére is.

Azoknak az állandó meghatalmazottaknak, akik az E/1/a) ügycsoport intézésére jelenleg is jogosultak [„Áfához és egyéb közvetett adókhoz kapcsolódó ügyek (külföldi adóalany áfa-visszatéríttetésével kapcsolatos, OSS-, IOSS-, SA-ügyek kivételével)”], és az új ügycsoportban is el kívánnak járni, új bejelentést kell tenniük, azaz a módosított UJEGYKE-adatlapon igényelniük kell ezt a jogosultságot is.

Azok a képviselők, akik jelenleg is jogosultak az áfaügyek intézésére (E/1. „Áfához és egyéb közvetett adókhoz kapcsolódó ügyek”), valamint akik minden adóügy intézésére jogosultak [D/1. „ADÓÜGYEK (kivéve egyes jövedéki ügyek)”], az új ügycsoport intézésére is jogosultak lesznek, azaz nem szükséges új adatlapot beküldeniük.

A NAV-figyelőben a fentieken túl választ kaphat a bérelt ingatlanon végzett beruházás áfájára vonatkozó kérdésekre, valamint friss adótraffipax-információkat talál.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

NGM: nem a szegénység, hanem az óvatosság miatt fogyaszt keveset a lakosság

Az elmúlt napokban látott napvilágot az Eurostat friss adatközlése, miszerint a magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70 százalékát éri el. Az adatot többen helytelenül értelmezve, a közvéleményt tudatosan félrevezetve úgy állították be, hogy Magyarország az unió legszegényebb országa, ami teljességgel nonszensz és szándékos hazugság – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.