NAV: az otthonfelújítási támogatással követett el csalást egy bűnszervezet


A bűnszervezet tagjai ismeretségi körükben szerveztek be olyan családokat, amelyek otthonfelújítási támogatás igénybevételére voltak jogosultak. Felújításról szó sem volt, fiktív számlákkal igazolták a munkák elvégzését.

Az otthonfelújítási támogatással követett el csalást egy bűnszervezet – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden.

A közlemény szerint bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntett és más bűncselekmények miatt nyomoz a NAV Észak-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága.

A bűnszervezet tagjai az ismeretségi körükben szerveztek be olyan családokat, amelyek otthonfelújítási támogatás igénybevételére voltak jogosultak. Rávették őket arra, hogy adják be a támogatás iránti igényüket anélkül, hogy az otthonukban a felújítást elvégeznék.

Az elszámolás idején fiktív számlákkal igazolták a felújítást az államnak. Ezeket a számlákat az elkövetők érdekeltségi körébe tartozó gazdasági társaságok állították ki az érintetteknek, majd az elnyert támogatási pénzeket az igényjogosultak és ötletgazdáik szétosztották egymás között.

A bizonyítékok begyűjtése, valamint az államnak okozott vagyoni hátrány megtérítése érdekében a NAV pénzügyi nyomozói és járőrei a helyi rendőrkapitányság közreműködésével több mint 100 millió forint vagyont biztosítottak készpénzben, ingóság és ingatlan formájában, valamint tárgyi bizonyítási eszközöket foglaltak le.

A vizsgálat még tart, eddig hat embert hallgattak ki gyanúsítottként – áll a közleményben.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 21.

NAV: éjfélkor jár le az szja-bevallási határidő

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni hívta fel a figyelmet kedden a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).