NAV-figyelő, 26. hét: import egyablakos rendszer


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Múlt héten is számos információ jelent meg a NAV weboldalán.

 1.Meghosszabbításra került a koronavírus elleni védekezéshez használható oltóanyagok és hatóanyagok kiviteliengedély-kötelezettsége

A 2021. július 1-jén hatályba lépett 2021/1071 (EU)bizottsági végrehajtási rendelet rendelkezései alapján az engedély-kötelezettség 2021. szeptember 30-ig fennáll. A SARS-koronavírusok (SARS-CoV fajok) elleni vakcinák exportjával kapcsolatos további tudnivalók a fenti linken elérhetőek.

2. Frissülő információs füzet

Az import egyablakos rendszer, illetve import áfa rendezése különös eljárásban

2021. július 1-jétől megszűnt a kisértékű import küldemények áfa mentessége, ezt követően tehát értékhatárra tekintet nélkül áfa kötelessé váltak az importküldemények.

  • Az import egyablakos rendszer (iOSS)

Az iOSS-en keresztül lehetőség van a harmadik államból importált termékek távértékesítése címén fizetendő adó rendezésére, illetve a bevallására.

Az iOSS egyablakos rendszer lényege, hogy az adóalanynak ne kelljen minden olyan tagállamban a nyilvántartásba vételét kérelmeznie, amelyben a harmadik államból importált termék távértékesítése után adókötelezettsége keletkezne.

  • Az import áfa egyszerűsített megfizetése és bevallása (SA)

Ha az értékesítő a harmadik államból importált termék távértékesítésére nem választotta az iOSS alkalmazását, úgy az import kapcsán felmerülő adófizetési kötelezettség teljesítése történhet egyszerűsített eljárásban (special arrangement – SA) is, a posták, gyorsposták általi adóbeszedés útján.

További részletek a NAV információs füzetében olvashatóak.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek